Pentru inlaturarea gandurilor rele, ne ajuta foarte mult inmultirea gandurilor bune. Cu cat iti impodobesti mintea cu mai multe ganduri bune, cu atat se imputineaza gandurile cele rele. Daca vrei sa-ti faci randuiala in viata , trebuie sa-ti faci randuiala in minte , iar daca nu-ti faci randuiala in minte , nu-ti poti face randuiala in viata. Asa ca grija noastra cea dintai este sa ne facem randuiala in minte.
In Filocalie se spune ca gandul omului, mintea omului, este ca o moara : asa cum moara macina ce bagi pe moara , tot asa si mintea – macina ce bagi in minte. Dupa gandurile pe care le porti in minte poti sa-ti dai seama cine esti : daca ai ganduri conforme cu voia Lui Dumnezeu – deci daca ai ganduri bune , esti om bun ; daca ai ganduri rele, esti om rau.
Apreciază:
Apreciază Încarc...
Similare
Despre "DUMNEZEU este IUBIRE" Blog Crestin Ortodox-- Cristina David
Ma numar printre cei care Il considera pe Dumnezeu Tatal Ceresc si Creatorul tuturor celor vazute si nevazute. Sufletul nostru este o particica din El iar stradania de o viata trebuie sa fie aceea de a nu Il pierde , de a-L avea mereu langa noi.
El este Calea , Adevarul si Viata , dar este si Iubire in sensul cel mai inalt , mai inaltator in nemarginirea ei .
Fara Dumnezeu orizontul cunoasterii noastre ar ramane foarte limitat iar sufletul nostru s-ar "pipernici" de tot , ca sa folosesc un cuvant intrebuintat in scrierile sale de Sfantul Ardealului , Parintele Arsenie Boca . Acestea le-am aflat de-a lungul vietii mele in timp ce in repetate randuri m-am simtit ridicata cu multa blandete dupa o cadere in valurile ei gata sa ma inec , ajutata apoi sa imi revin ca sa constat o data in plus, neindoielnica Prezenta Divina prin care nimic nu este imposibil a fi atins de cel care crede in El , daca Domnul Voieste stiind ca este spre Binele lui si nu spre pierzania sufletului.
In mintea si intentia mea paginile care vor forma acest mijloc de comunicare usor si lesne de accesat vor incerca sa prezinte cititorilor sfaturi de mare folos duhovnicesc desprinse din scrierile sau spusele marilor sfinti parinti si daruitilor duhovnici ai lumii crestin ortodoxe.
Acest articol a fost publicat în
Duhovnici,
Sfaturi duhovnicesti. Pune un semn de carte cu
legătura permanentă.
Multi dintre noi nu-si dau seama de faptul ca exista un numar nelimitat de variante de a gandi, din care avem posibilitatea sa alegem.
Cand un om alege sa gandeasca ca viata inseamna singuratate si ca nimeni nu-l iubeste, isi creeaza premisele unei vieti singuratice si lipsite de iubire. Dar daca doreste sa-si schimbe acest gand cu altul, mai optimist, de exemplu: “ exista dragoste peste tot in jurul nostru, iar eu sunt o persoana iubitoare si demna de a fi iubita ”, acest gand va deveni adevar pentru el si va incepe sa iubeasca si sa fie iubit de cei din jur, pentru ca a ales dragostea in locul singuratatii.
Multi avem idei preconcepute despre cine suntem si ne conducem viata dupa reguli rigide, care nu ne apartin, dar nu constientizam acest lucru. Inca de mici, am fost invatati ce anume sa credem despre noi, despre altii, despre lume.
Daca am crescut printre oameni nefericiti, speriati, suparati, ne formam o imagine negativa despre sine: “sunt o persoana rea, numai eu sunt de vina, n-am voie sa ma supar” si asemenea credinte irationale vor pune bazele unei vieti nefericite si pline de frustrari.
Cand devenim adulti, avem tendinta de a recreea aceeasi atmosfera incarcata de emotii negative, cu care ne-am obisnuit din copilarie.
Deasemenea, in mod inconstient reconstruim in cadrul relatiilor noastre personale acelasi tip de relatii pe care le-am avut noi cu parintii nostri sau parintii nostri intre ei. Mai mult decat atat, obisnuim sa ne tratam pe noi insine si sa ne pedepsim in acelasi mod in care am fost tratati si pedepsiti de catre parintii nostri.
Ne incurajam si ne iubim in acelasi mod in care am fost iubiti si incurajati in copilarie.
Cat de des iti spui in minte: “doar tu esti de vina; ce prostie ai facut !”, dupa modelul reprosurilor primite de la mama sau de la tatal tau? Destul de des, nu-i asa?
Dar cat de des te incurajezi singur, atunci cand te-ai impotmolit: “ai sa te descurci, intotdeauna te-ai descurcat, nu-ti face griji inutile! ”
Invata sa iti construiesti viitorul!
ApreciazăApreciază
Multumesc din suflet pentru comentariul facut cu atat de multa participare sufleteasca , pornind de la spusele intelepte ale bunului duhovnic de la manastirea Brancoveanu.
Felul in care noi gandim , ca urmare a reactiilor provocate de cele ce se intampla in jurul nostru este determinat de multi factori dintre care bagajul genetic (Parintele Arsenie Boca accentua acest aspect acordandu-i un mare rol) al fiecaruia , dar si (nu pe ultimul plan) formarea, pe parcursul inaintarii noastre in varsta , a unei mai bune autocunoasteri si a unor conceptii sanatoase privind relatiile dintre noi si semenii nostri…atunci putem distinge usor intre Bine si rau , putand a alege, in consecinta calea increderii in propria persoana, a menajarii celorlalti si a viziunii pozitive asupra situatiilor indiferent de natura lor.
Viitorul fiecaruia este in consecinta „construit’ in baza acestor abilitati pe care ni le insusim si care pot invinge si anula eventuale experiente negative din copilarie . Dumnezeu este alaturi de noi, DACA noi Il cautam si Il gasim. AMIN
ApreciazăApreciază
Reblogged this on wp2wp.
ApreciazăApreciază
gradinamaicii.blogspot.ro
ApreciazăApreciază
” de a-L avea mereu langa noi”
De reflectat: ce anume genereaza ca frazarea sa fie „El, langa noi” („noi”- centrul !) inloc de „Noi, sa fim langa El” (El- centrul!)
A se observa in numele dacic „Emanuel” : Eu si Manu suntem EL (forma dominanta semantica El) si nu Eu si Manu suntem Unul (neutru-egalitate, unirea fiind undeva „la mijloc”) !
Care e originea si intelesul cuvantului „smerenie”?
ApreciazăApreciază
Incerc sa va raspund la intrebarea pusa. Intr-o propozitie exista de regula un subiect si un predicat , pe langa care mai sunt si alte parti , secundare, de propozitie. In cazul „El (este) langa noi” , subiectul este chiar El. In aceasta scurta propozitie „langa noi” este doar o parte secundara…asadar exprimarea ar fi corecta in acest fel in comparatie cu formularea „Noi langa El”. Subiectul este mai important decat complementul. Daca incepem propozitia cu „noi” …lasam orice smerenie la o parte, renuntam la a fi smeriti , lucru de fel surprinzator in aceste vremuri dar si in ceea ce priveste firea omeneasca. Smerenia presupune recunoasterea propriilor slabiciuni concomitent cu recunoastrea calitatilor aproapelui – la o masura potrivita cu realitatea .
Dumnezeu sa fie cu noi cu toti !
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Iisus este „iubire”, Dumnezeu e… „TOT”. 🙂
ApreciazăApreciază
Doua mentiuni:
– regulile gramaticale fac parte din „legile omenesti”, in acest caz exprima intaietatea (in felul cum gandim) eului asupra …. „a orice”! Hmm.
– In ambele forme, „alaturarea” exprima „separarea”! ( A se vedea cazul anterior!) Si „separare va fi” pentru toti cei ce „cauta”! Ori ai/esti, ori vei cauta… la nesfarsit! 🙂
ApreciazăApreciază
Noi cautam la nesfarsit , dar distinctia intre oameni se face prin CE anume cauta. Slava Domnului pentru toate !
ApreciazăApreciat de 1 persoană
https://georgevalah.wordpress.com/2017/08/14/de-rerum-naturae-sade-ingerul-mortii-al-tau/
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Doamne, ajută!
http://www.marturisitorii.ro/2017/11/01/exclusiv-pdf-cnsas-dosarul-de-securitate-al-parintelui-teofil-paraian-calugarul-cu-o-pregatire-culturala-multilaterala-29-octombrie-2009/
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Va multumesc din tot sufletul pentru materialul trimis ! Dupa o clipa in care gandul a inghetat in mintea mea, refuzand sa accept ceva negativ….am deschis link-ul si am respirat lumina binefacatoare care razbate din continutul articolului. Slava Lui Dumnezeu pentru toate!
ApreciazăApreciază
Amin!
ApreciazăApreciază
Ce dor îmi e de părintele Teofil!
ApreciazăApreciază
Un om si un duhovnic precum rar aflam! Dumnezeu sa-l odihneasca in pace alaturi cu dreptii Lui!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Amin!
ApreciazăApreciază
Nice blog!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Ma întreb unde ești si ce mai faci? Sper ca bine! Gânduri bune!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Multumesc frumos pentru intrebare, Magda! Am avut si inca am probleme cu sanatatea, de accea nu am mai activat pe blog. Un An Nou cu sanatate si toate bune, de folos! La multi ani 2022!
ApreciazăApreciază