Parintele Arsenie Boca – Despre Invidie (Meditatii)

„Invidiosul nu primeste doctor pentru boala lui si nu poate gasi leac tamaduitor al suferintei, desi Sfanta Scriptura e plina de ele. El asteapta usurarea bolii numai intr-un singur fel : sa vada prabusit pe unul din cei invidiati. Capatul urii lui este sa vada pe cel invidiat , din fericit , nefericit , din norocos, nenorocit. Pe unii oameni cu totul potrivnici , binefacerile ii imblanzesc. Pe invidios insa, binefacerile mai mult il inraiesc , cu cat invidiosul are parte de mai mari faceri de bine , cu atat mai tare fierbe de ciuda , mai mult se supara si se manie. Multumind pentru darurile primite si mai mult se catraneste de purtarea binefacatorului. Ce fiara nu intrece invidiosul prin rautatea naravului lui? Ce salbaticie nu depaseste el prin cruzimea lui? Cainii , carora li se arunca o coaja se domesticesc. Leii carora li se poarta de grija se imblanzesc. Invidiosii insa, mai mult se irita cand li se arata ingrijire si atentie.

Ranile invidiei sunt adanci si ascunse si ele nu sufera vindecare , ca unele ce s-au inchis in durerea lor oarba , in ascunzisurile propriei sale suferinti. Cel invidiat poate sa scape si sa ocoleasca pe invidios , dar invidiosul nu poate scapa de sine insusi. Tu , invidiosule , dusmanul tau este cu tine , vrajmasul ti-e continuu in inima , primejdia e inchisa in adancul tau : esti legat cu un lant neindurat , esti prizonierul invidiei si nici o mangaiere nu-ti vine in ajutor. A prigoni pe un binecuvantat de Dumnezeu si a ura pe cel fericit , iata o nenorocire fara leac.”

Despre "DUMNEZEU este IUBIRE" Blog Crestin Ortodox-- Cristina David

Ma numar printre cei care Il considera pe Dumnezeu Tatal Ceresc si Creatorul tuturor celor vazute si nevazute. Sufletul nostru este o particica din El iar stradania de o viata trebuie sa fie aceea de a nu Il pierde , de a-L avea mereu langa noi. El este Calea , Adevarul si Viata , dar este si Iubire in sensul cel mai inalt , mai inaltator in nemarginirea ei . Fara Dumnezeu orizontul cunoasterii noastre ar ramane foarte limitat iar sufletul nostru s-ar "pipernici" de tot , ca sa folosesc un cuvant intrebuintat in scrierile sale de Sfantul Ardealului , Parintele Arsenie Boca . Acestea le-am aflat de-a lungul vietii mele in timp ce in repetate randuri m-am simtit ridicata cu multa blandete dupa o cadere in valurile ei gata sa ma inec , ajutata apoi sa imi revin ca sa constat o data in plus, neindoielnica Prezenta Divina prin care nimic nu este imposibil a fi atins de cel care crede in El , daca Domnul Voieste stiind ca este spre Binele lui si nu spre pierzania sufletului. In mintea si intentia mea paginile care vor forma acest mijloc de comunicare usor si lesne de accesat vor incerca sa prezinte cititorilor sfaturi de mare folos duhovnicesc desprinse din scrierile sau spusele marilor sfinti parinti si daruitilor duhovnici ai lumii crestin ortodoxe.
Acest articol a fost publicat în Citate din scrierile marilor si daruitilor duhovnici, Despre pacate, Duhovnici, Parintele Arsenie Boca - Sfantul Ardealului și etichetat . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Parintele Arsenie Boca – Despre Invidie (Meditatii)

 1. Margareta Teodorescu zice:

  Poate ca si invidiosului i se poate intinde o mana de ajutor……totul este sa ne zbatem sa gasim posibilitatea de vindecare si in cazurile extreme, cred in asa ceva cu multa speranta in mai binele nostru al tuturora, Dumnezeu este mult mai fericit pentru recuperarea pacatosilor dacat pentru zelul drept credinciosilor

  Apreciază

  • Drept spus ca Domnul s-a intrupat in Fiul Omului spre a readuce la El pe cei pacatosi , pe cei bolnavi si nu pe cei sanatosi , desigur este vorba de cei cu suflet bolnav. In fragmentul citat Sfantul Ardealului dezvaluie raul ce roade sufletul celui invidios aducandu-l la distrugere totala . El scoate in evidenta acest pacat cumplit care face ravagii in interiorul precum si in jurul celui ce sufera de invidie .
   Imi exprim doar o parere, aceea ca daca printr-o minune cereasca invidiosii, macar unii din ei, ajung sa citeasca aceste randuri care infiereaza pacatul in sine, nu si omul , ei ar avea o sansa de a se apropia de cele sfinte. Sansa pe care Dumnezeu ne-o da la toti in egala masura. Si poate ca Parintele Arsenie a avut chiar el aceasta intentie , sa nu uitam ca el era un mare duhovnic datator de sfaturi intelepte, la modul mai bland sau mai aspru, dupa caz.
   Multumesc mult pentru comentariu , va mai asteptam pe blogul acesta care se afla abia la inceput de drum. Doamne ajuta!

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s