Parintele Rafail Noica defineste Nevointa

Ne aflam in Postul Mare, Postul Sfintelor Pasti , cu toii ne straduim sa ne „nevoim” atat trupeste ( sacrificii de la o mancare mai indestulatoare )  dar mai ales in ale sufletului ( incercarea de a fi mai buni, mai iertatori , mai intelegatori , mai rabdatori unii cu altii ) iar eu s-a intamplat sa gasesc o foarte originala definitie a nevointei intr-unul din interviurile date de parintele Rafail Noica , aflat precum stim , in recluziune aproape totala undeva in frumosii nostri Munti Apuseni.

Acolo dansul retras „din lume” se roaga neincetat pentru tara si oamenii ei, pentru nevoi si lipsuri , cerand  ca Domnul sa se indure de noi toti in mare mila Sa .

Va ofer randurile de mai jos spre folos sufletesc.

„Si aici voiam sa definesc si nevointa. Nevointa sa nu o intelegem ca pe cea a muschilor sau a trupului . Nevointa este , cu precadere , efortul mintii omului de a intra in gandirea Lui Dumnezeu. Este cu precadere un efort al mintii si , daca nu ma insel , este Sf  Simeon Noul Teolog  care zice :  „Da trupului pe masura lui , dar tot restul nevointei bune , mintii , duhului”.  Adica , parafrazand , eu inteleg asa : nevointa este efortul mintii de a intelege – si de a intelege drept – pe Dumnezeu , iar efortul trupesc – post , matanii , alte lucruri , insingurare sau ce-o mai fi – este doar suportul material al efortului duhului omului , al efortului mintii omului de a intra intr-ale Lui Dumnezeu.”

Un post cu mari bucurii duhovnicesti sa aveti !  Doamne ajuta!

Despre "DUMNEZEU este IUBIRE" Blog Crestin Ortodox-- Cristina David

Ma numar printre cei care Il considera pe Dumnezeu Tatal Ceresc si Creatorul tuturor celor vazute si nevazute. Sufletul nostru este o particica din El iar stradania de o viata trebuie sa fie aceea de a nu Il pierde , de a-L avea mereu langa noi. El este Calea , Adevarul si Viata , dar este si Iubire in sensul cel mai inalt , mai inaltator in nemarginirea ei . Fara Dumnezeu orizontul cunoasterii noastre ar ramane foarte limitat iar sufletul nostru s-ar "pipernici" de tot , ca sa folosesc un cuvant intrebuintat in scrierile sale de Sfantul Ardealului , Parintele Arsenie Boca . Acestea le-am aflat de-a lungul vietii mele in timp ce in repetate randuri m-am simtit ridicata cu multa blandete dupa o cadere in valurile ei gata sa ma inec , ajutata apoi sa imi revin ca sa constat o data in plus, neindoielnica Prezenta Divina prin care nimic nu este imposibil a fi atins de cel care crede in El , daca Domnul Voieste stiind ca este spre Binele lui si nu spre pierzania sufletului. In mintea si intentia mea paginile care vor forma acest mijloc de comunicare usor si lesne de accesat vor incerca sa prezinte cititorilor sfaturi de mare folos duhovnicesc desprinse din scrierile sau spusele marilor sfinti parinti si daruitilor duhovnici ai lumii crestin ortodoxe.
Acest articol a fost publicat în Citate din scrierile marilor si daruitilor duhovnici, Parintele Rafail Noica, Sfaturi duhovnicesti și etichetat , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s