Ce intelegem prin pocainta

Astazi in bisericile crestin ortodoxe din tara noastra si alte parti ale lumii unde locuiesc romani a avut loc slujba de seara speciala care se oficiaza in saptamana a cincea din Postul Mare , numita Denia Canonului Mare al Sfantului Andrei Criteanul(Cretanul) , cantare bisericeasca de mare amploare ce indeamna pe toti crestinii si nu numai , la pocainta .

Dar ce este pocainta, de ce detine ea un loc esential in viata unui crestin? Ce intelegem prin actul pocaintei?

Atunci cand Domnul nostru Iisus a iesit  ” in lume”  si a inceput propovaduirea Evangheliei Lui, a indemnat pe oameni la pocainta , asa precum inainte mergatorul Lui , Sf Ioan Botezatorul o facuse inaintea Sa. „De atunci incepu Iisus sa propovaduiasca si sa spuna : Pocaiti-va , caci s-a apropiat Imparatia cerurilor” (Ev Matei 4:17).

Un Sfant Parinte definea pocainta ca fiind o trecere a omului de la o stare nefireasca (plina de pacate)  la cea fireasca , adica cea alaturi de Dumnezeu . Cel mai mare teolog al secolului 20 pe care l-a avut Romania, parintele Dumitru Staniloae ne spunea ca pocainta este iesirea din inchisoarea Eului la lumina , la libertatea de a alege a nu mai savarsi pacate , astfel apropiindu-ne tot mai mult de Dumnezeu.

Putem afirma asadar ca pocainta este calea fara de care noi, oamenii pacatosi, nu avem cum sa ajungem langa Dumnezeu ; prin pocainta continua vom fi binecuvantati cu Lumina Lui , parasind intunericul in care traisem pana atunci. Cum ajungem sa facem actul de pocainta?  Atunci cand ne vedem pacatele proprii si incetam a mai lua aminte la greselile aproapelui, atunci abia vine pornirea noastra sincera de a ne ruga Domnului ca sa fim iertati.

Precum spune Sf Ignatie Briancianinov in a sa frumoasa rugaciune din care dau aici cateva randuri :

Doamne!

Da-ne sa vedem in lumina harului Tau neputintele cele de multe feluri care traiesc in noi, inabusind in inima miscarile duhovnicesti, aducand in ea miscarile sangelui si trupului care sunt potrivnice Imparatiei lui Dumnezeu.

Da-ne marele dar al pocaintei , inaintea caruia merge si pe care il naste marele dar al vederii pacatelor noastre.

………

Pazeste-ne pe noi cu aceste mari daruri in calea noastra catre Tine , si da-ne sa ajungem la Tine , Cela ce chemi pe cei ce isi recunosc pacatosenia si lepezi pe cei ce se socotesc drepti.” Amin

Despre "DUMNEZEU este IUBIRE" Blog Crestin Ortodox-- Cristina David

Ma numar printre cei care Il considera pe Dumnezeu Tatal Ceresc si Creatorul tuturor celor vazute si nevazute. Sufletul nostru este o particica din El iar stradania de o viata trebuie sa fie aceea de a nu Il pierde , de a-L avea mereu langa noi. El este Calea , Adevarul si Viata , dar este si Iubire in sensul cel mai inalt , mai inaltator in nemarginirea ei . Fara Dumnezeu orizontul cunoasterii noastre ar ramane foarte limitat iar sufletul nostru s-ar "pipernici" de tot , ca sa folosesc un cuvant intrebuintat in scrierile sale de Sfantul Ardealului , Parintele Arsenie Boca . Acestea le-am aflat de-a lungul vietii mele in timp ce in repetate randuri m-am simtit ridicata cu multa blandete dupa o cadere in valurile ei gata sa ma inec , ajutata apoi sa imi revin ca sa constat o data in plus, neindoielnica Prezenta Divina prin care nimic nu este imposibil a fi atins de cel care crede in El , daca Domnul Voieste stiind ca este spre Binele lui si nu spre pierzania sufletului. In mintea si intentia mea paginile care vor forma acest mijloc de comunicare usor si lesne de accesat vor incerca sa prezinte cititorilor sfaturi de mare folos duhovnicesc desprinse din scrierile sau spusele marilor sfinti parinti si daruitilor duhovnici ai lumii crestin ortodoxe.
Acest articol a fost publicat în Citate din Sfintii Parinti, Despre pacate, pocainta, Rugaciuni crestin ortodoxe, Sfantul Ignatie Briancianinov și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s