La 98 de ani de la nasterea iubitului nostru parinte Cleopa Ilie–Un indemn de dincolo

 

„Fă semnul Sfintei Cruci când pleci la lucru. Când vii, la fel. Când stai la masă, fă rugăciune; când te scoli, rugăciune; si dacă nevinovata rugăciune va povătui viata voastră si a noastră, vom avea putină asemănare si noi cu petrecerea Maicii Domnului în Sfânta Sfintelor, vom petrece în gândire de Dumnezeu si ni se va spune si nouă în ziua judecătii că partea cea bună ne-am ales.

Iar dacă lăsăm rugăciunea, citirea dumnezeiestii Scripturi, mergerea la biserică, facerea de bine si toate acestea si punem nădejdea numai în munca noastră, suntem cei mai nenorociti oameni de pe fata pământului.

Să muncim cu dragoste, cu hărnicie, dar să nu uităm că avem un Dumnezeu, Căruia trebuie să ne rugăm neîncetat si când muncim si când suntem acasă si când ne odihnim. Pururea să fie Legea Lui în mintea noastră, ziua si noaptea. Pururea să avem gândirea si rugăciunea spre Dumnezeu, si atunci darul Lui va întări bratele

noastre si mintea noastră si trupurile noastre si vom fi sănătosi si vom putea izbuti si la muncă si la osteneala de toate zilele. Dar numai cu Dumnezeu si prin Dumnezeu! Amin”.”

                                                                                                                                                                           

 

 

S-au implinit astazi 98 de ani de la nasterea celui care urma sa devina unul din marii duhovnici ai romanilor , un om trimis aici printre noi de Domnul spre a ne fi un exemplu viu si un indemn continuu la ce inseamna o viata inchinata ascultarii Invataturilor Lui.

Am avut marea fericire de a-l cunoaste pe vremea copilariei cand am vizitat prin anii  ’60 , impreuna cu parintii , Manastirea Sihastria din frumosii Munti ai Neamtului descrisi cu multa maiestrie a cuvantului de catre Calistrat Hogas.

Am citit multe din scrierile lui si apoi recitit , am citit despre viata lui de la inceputul activitatii sale ca ucenic, apoi monah, apoi staret  la doua manastiri : Manastirea Slatina si Manastirea Sihastria unde la timpul randuit a  fost asezat in mormantul ce a devenit loc de pelerinaj pentru credinciosii din intreaga tara.

Totul in jurul chipului parintelui Cleopa este puternic si simplu dar plin de miez duhovnicesc : credinta lui in Dumnezeu a fost de nezdruncinat iar cuvantarile lui catre credinciosi au fost de o mare simplitate ,  pe intelesul tuturor ….care aveau „urechi de auzit”.

Dumnezeu sa ii odihneasca sufletul langa El , in pacea Lui , iar noi sa ne rugam lui sa intermedieze pe langa Domnul de acolo unde se afla…

Cristina David

Despre "DUMNEZEU este IUBIRE" Blog Crestin Ortodox-- Cristina David

Ma numar printre cei care Il considera pe Dumnezeu Tatal Ceresc si Creatorul tuturor celor vazute si nevazute. Sufletul nostru este o particica din El iar stradania de o viata trebuie sa fie aceea de a nu Il pierde , de a-L avea mereu langa noi. El este Calea , Adevarul si Viata , dar este si Iubire in sensul cel mai inalt , mai inaltator in nemarginirea ei . Fara Dumnezeu orizontul cunoasterii noastre ar ramane foarte limitat iar sufletul nostru s-ar "pipernici" de tot , ca sa folosesc un cuvant intrebuintat in scrierile sale de Sfantul Ardealului , Parintele Arsenie Boca . Acestea le-am aflat de-a lungul vietii mele in timp ce in repetate randuri m-am simtit ridicata cu multa blandete dupa o cadere in valurile ei gata sa ma inec , ajutata apoi sa imi revin ca sa constat o data in plus, neindoielnica Prezenta Divina prin care nimic nu este imposibil a fi atins de cel care crede in El , daca Domnul Voieste stiind ca este spre Binele lui si nu spre pierzania sufletului. In mintea si intentia mea paginile care vor forma acest mijloc de comunicare usor si lesne de accesat vor incerca sa prezinte cititorilor sfaturi de mare folos duhovnicesc desprinse din scrierile sau spusele marilor sfinti parinti si daruitilor duhovnici ai lumii crestin ortodoxe.
Acest articol a fost publicat în Citate din scrierile marilor si daruitilor duhovnici, Duhovnici, Parintele Cleopa Ilie, Sfaturi duhovnicesti și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s