Manuscrise creştine din primul secol, descoperite în Iordania

Manuscrise creştine din primul secol, descoperite în Iordania

Guvernul iordanian încearcă să obţină drepturile legale asupra manuscriselor creştine descoperite recent şi care ar putea reprezenta cele mai vechi scrieri de acest gen. Deşi documentele nu au fost încă traduse, simbolurile prezente în ele amintesc de Răstignirea şi Învierea lui Hristos, precum şi de dezvoltarea comunităţilor creştine din primul secol.

Cele 70 de manuscrise, cu dimensiuni cuprinse între 5 şi 15 pagini, au fost descoperite de un beduin între 2005 şi 2007 într-o peşteră din Iordania. Luând în considerare opinia cercetătorilor moderni, putem considera că ne aflăm în faţa celei mai importante descoperiri arheologice creştine.

BBC News a prezentat detalii legate de această descoperire uimitoare, care o depăşeşte în momentul de faţă pe cea a manuscriselor de la Qumran. Directorul Departamentului Iordanian al Antichităţilor, Ziad al-Saad, a declarat că manuscrisele descoperite ar putea fi scrise de discipoli ai lui Hristos în cursul anilor ulteriori Răstignirii Sale. Prin urmare, documentele ar fi originare din secolul I şi, astfel, ar deveni cele mai vechi scrieri creştine din lume. Saad a declarat că „descoperirea este mai importantă decât cea de la Qumran. În mod sigur, vor exista interpretări corecte şi verificări ale autenticităţii materialelor, dar informaţiile iniţiale sunt foarte încurajatoare. Se pare că ne aflăm în faţa unei descoperiri semnificative şi importante, poate cea mai importantă din întreaga istorie a arheologiei”. Textele, scrise în ebraică, sunt în mare parte codificate, dar, în mod sigur, au un bogat conţinut creştin. Opinia cercetătorilor este unanimă asupra acestui aspect. David Elkington, unul dintre cei mai apreciaţi cercetători britanici, a specificat că „aceste manuscrise puteau fi în posesia sfinţilor din perioada primară a Bisericii”. De asemenea, Elkington este convins că manuscrisele au o origine creştină indiscutabilă, de vreme ce mai multe ilustraţii păstrate în acestea Îl reprezintă pe Hristos în diferite ipostaze. Philip Davies, profesor emerit de Vechiul Testament la Universitatea din Sheffield, a declarat că imaginea cea mai clară de acest fel este cea care reprezintă Mormântul lui Hristos în apropierea oraşului Ierusalim.

„În imaginea respectivă descoperim o cruce, aflată deasupra a ceea ce noi considerăm a fi drept Sfântul Mormânt.” Această cruce apare în afara zidurilor oraşului Ierusalim reprezentat în imagine, făcând astfel trimitere la Răstignirea Domnului. Margaret Barker, o cunoscută cercetătoare pe disciplina Noului Testament, a afirmat că există şi un alt motiv pentru considerarea scrierilor ca fiind creştine. „Cunoaştem faptul că, în două rânduri, grupuri de creştini au plecat din Ierusalim din cauza turbulenţelor din primul secol. Ei au trecut râul Iordan şi au fugit spre est, foarte aproape de locul unde aceste manuscrise au fost descoperite. Un alt element esenţial în favoarea considerării manuscriselor drept creştine este faptul că au forma unor cărţi, şi nu a unor pergamente. Creştinii preferau această formă pentru păstrarea propriilor scrieri.” Dacă documentele vor fi considerate drept autentice şi datarea lor va fi păstrată, atunci este posibil să obţinem informaţii despre o perioadă considerată drept incertă în istoria creştină. Această perioadă s-a desfăşurat între Răstignirea Domnului şi apariţia primelor epistole pauline.

Adrian Agachi  Ziarul Lumina

Despre "DUMNEZEU este IUBIRE" Blog Crestin Ortodox-- Cristina David

Ma numar printre cei care Il considera pe Dumnezeu Tatal Ceresc si Creatorul tuturor celor vazute si nevazute. Sufletul nostru este o particica din El iar stradania de o viata trebuie sa fie aceea de a nu Il pierde , de a-L avea mereu langa noi. El este Calea , Adevarul si Viata , dar este si Iubire in sensul cel mai inalt , mai inaltator in nemarginirea ei . Fara Dumnezeu orizontul cunoasterii noastre ar ramane foarte limitat iar sufletul nostru s-ar "pipernici" de tot , ca sa folosesc un cuvant intrebuintat in scrierile sale de Sfantul Ardealului , Parintele Arsenie Boca . Acestea le-am aflat de-a lungul vietii mele in timp ce in repetate randuri m-am simtit ridicata cu multa blandete dupa o cadere in valurile ei gata sa ma inec , ajutata apoi sa imi revin ca sa constat o data in plus, neindoielnica Prezenta Divina prin care nimic nu este imposibil a fi atins de cel care crede in El , daca Domnul Voieste stiind ca este spre Binele lui si nu spre pierzania sufletului. In mintea si intentia mea paginile care vor forma acest mijloc de comunicare usor si lesne de accesat vor incerca sa prezinte cititorilor sfaturi de mare folos duhovnicesc desprinse din scrierile sau spusele marilor sfinti parinti si daruitilor duhovnici ai lumii crestin ortodoxe.
Acest articol a fost publicat în articole, Manuscrise crestine, Marturii și etichetat , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s