Saptamana Patimilor
„Mergand Domnul spre patima cea de bunavoie, a zis Apostolilor pe cale: Iata ne suim in Ierusalim, si se va da Fiul omului, precum scrie pentru Dansul. Veniti dar, si noi cu ganduri curate sa mergem impreuna cu El si-mpreuna sa ne rastignim si sa murim pentru desfatarile lumesti, ca sa viem impreuna cu Dansul.” (Stihirea I de la Vecernie)
In ziua de luni ce urmeaza Duminicii de Florii incepe Saptamana Patimilor Domnului nostru Iisus Hristos cunoscuta si sub denumirea de Saptamana Mare . Sunt zile pline de semnificatie pentru crestinii din intreaga lume , ele reamintesc de faptele cu adevarat sfinte petrecute in Ierusalim in vremea guvernatorului roman Pontiu Pilat . Ele sunt si trebuie sa fie sfinte si in zilele noastre pentru toti aceia dintre noi care cu durere mare retraiesc jertfa Fiului Lui Dumnezeu devenit Fiu al Omului, ce nu a ezitat sa indure chinuri fizice si sa-si dea viata pe cruce pentru spalarea pacatelor tuturor celor ce vor crede in El .
Saptamana Patimilor exprima perioada de la Florii pana in Sambata mare inclusiv. Conform randuielilor canonice , in aceasta saptamana se ajuneaza pana spre seara. Caracteristica esentiala a acestei saptamani sunt Deniile . Ele sunt slujbe crestine deosebit de frumoase, inaltatoare si profunde . Deniile din Saptamana Mare atrag o multime de credinciosi la biserici unde se savarsesc incepand cu seara Floriilor pana in Vinerea Mare cand se canta Prohodul Domnului . In fiecare zi din aceasta sfanta saptamana Biserica a randuit ca sa se citeasca o anumita Evanghelie .
Cele mai importante denii sunt cele de joi si vineri seara cunoscute si sub denumirile de „denia mica” si „denia mare” . Joi seara se citesc cele 12 Evanghelii ale patimilor si tot atunci se scoate Sfanta Cruce in mijlocul bisericii. In timpul deniei de vineri seara se canta prohodul si are loc inconjurarea bisericii cu Sfantul Epitaf (cusatura sau pictura care reprezinta scena punerii in mormant) .
Vinerea Mare este ziua de doliu a crestinatatii : atunci a fost rastignit Mantuitorul . De aceea in aceasta zi, in orice biserica crestina din lume nu se oficiaza slujba Liturghiei . Liturghia insasi inseamna jertfa si se considera ca nu se pot aduce doua jertfe in aceeasi zi . De aceea, Vinerea Mare este zi aliturgica . In schimb, vineri seara se oficiaza Denia Prohodului. Mai intai, tineri si batrani, in lant neintrerupt, trec pe sub masa plina de flori, masa ce simbolizeaza catafalcul Domnului. Pe ea este asternuta o fata de masa bogat pictata, cu punerea in Mormant a Mantuitorului (Epitaf), precum si Evanghelia impreuna cu Crucea. Apoi, preotii, strana si credinciosii canta Prohodul Domnului.
Bunul Dumnezeu sa ne dea fiecaruia dorinta si vointa ca in saptamana sfanta pe care o incepem maine sa ne straduim a fi mai ascultatori fata de poruncile Mantuitorului nostru , spre binele sufletului ,asa ca in Duminica Invierii sa putem canta „Hristos a Inviat” cu suflet curat si inima buna. Amin
Cristina David