Saptamana Patimilor – semnificatie si ritual crestin-ortodox

Saptamana Patimilor

„Mergand Domnul spre patima cea de bunavoie, a zis Apostolilor pe cale: Iata ne suim in Ierusalim, si se va da Fiul omului, precum scrie pentru Dansul. Veniti dar, si noi cu ganduri curate sa mergem impreuna cu El si-mpreuna sa ne rastignim si sa murim pentru desfatarile lumesti, ca sa viem impreuna cu Dansul.” (Stihirea I de la Vecernie)

In ziua de luni ce urmeaza Duminicii de Florii incepe   Saptamana  Patimilor Domnului nostru Iisus Hristos cunoscuta si sub denumirea de Saptamana Mare . Sunt zile pline de semnificatie pentru crestinii din intreaga lume , ele  reamintesc de faptele cu adevarat sfinte petrecute in Ierusalim in vremea guvernatorului roman Pontiu Pilat .  Ele sunt si trebuie sa fie sfinte  si in zilele noastre pentru toti aceia dintre noi care  cu durere mare retraiesc jertfa Fiului Lui Dumnezeu devenit Fiu al Omului, ce nu a ezitat sa indure chinuri fizice  si sa-si dea viata pe cruce pentru spalarea pacatelor tuturor celor ce vor crede in El .

Saptamana Patimilor exprima perioada de la Florii pana in Sambata mare inclusiv. Conform randuielilor canonice , in aceasta saptamana se ajuneaza pana spre seara. Caracteristica esentiala a acestei saptamani sunt Deniile . Ele sunt slujbe crestine deosebit de frumoase, inaltatoare si profunde . Deniile din Saptamana Mare atrag o multime de credinciosi la biserici unde se savarsesc incepand cu seara Floriilor pana in Vinerea Mare  cand se canta Prohodul Domnului . In fiecare zi din aceasta sfanta saptamana Biserica a randuit ca sa se citeasca o anumita Evanghelie .

Cele mai importante denii sunt cele de joi si vineri seara cunoscute si sub denumirile de „denia mica” si „denia mare” . Joi seara se citesc cele 12 Evanghelii ale patimilor si tot atunci se scoate Sfanta Cruce in mijlocul bisericii. In timpul deniei de vineri seara se canta prohodul si are loc inconjurarea bisericii cu Sfantul Epitaf (cusatura sau pictura care reprezinta scena punerii in mormant) .

Vinerea Mare este ziua de doliu a crestinatatii : atunci a fost rastignit Mantuitorul . De aceea in aceasta zi, in orice biserica crestina din lume nu se oficiaza slujba Liturghiei . Liturghia insasi inseamna jertfa si se considera ca nu se pot aduce doua jertfe in aceeasi zi . De aceea, Vinerea Mare este zi aliturgica .  In schimb, vineri seara se oficiaza Denia Prohodului. Mai intai, tineri si batrani, in lant neintrerupt, trec pe sub masa plina de flori, masa ce simbolizeaza catafalcul Domnului. Pe ea este asternuta o fata de masa bogat pictata, cu punerea in Mormant a Mantuitorului (Epitaf), precum si Evanghelia impreuna cu Crucea. Apoi, preotii, strana si credinciosii canta Prohodul Domnului.

Bunul Dumnezeu sa ne dea fiecaruia dorinta si vointa ca in saptamana sfanta pe care o incepem maine sa ne straduim a fi mai ascultatori fata de poruncile Mantuitorului nostru , spre binele sufletului ,asa ca in Duminica Invierii sa putem canta „Hristos a Inviat” cu suflet curat si inima buna. Amin

Cristina David

Despre "DUMNEZEU este IUBIRE" Blog Crestin Ortodox-- Cristina David

Ma numar printre cei care Il considera pe Dumnezeu Tatal Ceresc si Creatorul tuturor celor vazute si nevazute. Sufletul nostru este o particica din El iar stradania de o viata trebuie sa fie aceea de a nu Il pierde , de a-L avea mereu langa noi. El este Calea , Adevarul si Viata , dar este si Iubire in sensul cel mai inalt , mai inaltator in nemarginirea ei . Fara Dumnezeu orizontul cunoasterii noastre ar ramane foarte limitat iar sufletul nostru s-ar "pipernici" de tot , ca sa folosesc un cuvant intrebuintat in scrierile sale de Sfantul Ardealului , Parintele Arsenie Boca . Acestea le-am aflat de-a lungul vietii mele in timp ce in repetate randuri m-am simtit ridicata cu multa blandete dupa o cadere in valurile ei gata sa ma inec , ajutata apoi sa imi revin ca sa constat o data in plus, neindoielnica Prezenta Divina prin care nimic nu este imposibil a fi atins de cel care crede in El , daca Domnul Voieste stiind ca este spre Binele lui si nu spre pierzania sufletului. In mintea si intentia mea paginile care vor forma acest mijloc de comunicare usor si lesne de accesat vor incerca sa prezinte cititorilor sfaturi de mare folos duhovnicesc desprinse din scrierile sau spusele marilor sfinti parinti si daruitilor duhovnici ai lumii crestin ortodoxe.
Acest articol a fost publicat în Audio, Iubirea Lui Dumnezeu si de Dumnezeu, pricesne, Saptamana Patimilor, Sfaturi duhovnicesti, Sfintele Pasti, Video și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s