Semnificatia fiecarei zile din Saptamana Patimilor (V) Vinerea Mare: patimile lui Iisus, postul negru, prohodul Domnului

Vinerea Mare: patimile lui Iisus, postul negru, prohodul Domnului

Vinerea Mare readuce în contemporan patimile lui Iisus, cuprinzând prinderea, procesul şi răstignirea Domnului. Este o zi de post negru, în amintirea celei mai negre zile a umanităţii, când oamenii L-au răstignit pe Iisus. După ceremonia de punere în mormânt a Domnului, seara se oficiază prohodul Mântuitorului.

Vinerea Mare este o zi de doliu pentru întreaga creştinătate deoarece în această zi a fost răstignit Iisus. Evangheliile consemnează câteva evenimente suprafireşti în momentul în care a fost răstignit Iisus: pietrele au crăpat, catapeteasma templului s-a rupt la mijloc, iar soarele s-a întunecat.

– Astazi, in Vinerea cea Mare, Vinerea Patimirii Mantuitorului nostru Iisus Hristos, ne aducem aminte de suferintele Domnului pentru noi si pentru a noastra mantuire, de scuiparile, de bataile, de chinuirile de tot felul, de batjocurile, de rastignirea pe cruce si de moartea pe cruce a Mantuitorului nostru Iisus Hristos, care toate s-au facut pentru noi si pentru a noastra mantuire. Ne-am pregatit vreme indelungata pentru aceste intampinari, pentru aceste ganduri si simtaminte care ne pun in legatura cu iubirea Mantuitorului aratata pe cruce, ne pune in legatura cu jertfa Mantuitorului nostru Iisus Hristos adusa pentru noi.

Fiind lucru mai presus de fire, fiind mai presus de lume, cu greu putem sa apreciem aceste patimiri pe care Domnul nostru Iisus Hristos le-a primit pentru mantuirea noastra si in masura in care le intelegem sau intelegem ceva din ele, stam si noi in fata Domnului Hristos, in fata crucii, stam impreuna cu Sfantul Ioan Evanghelistul si cu Maica Domnului in apropierea crucii Mantuitorului nostru Iisus Hristos si invatam de la El sa iertam pe vrajmasii nostri .  Caci Domnul Hristos a zis: „Parinte, iarta-le lor ca nu stiu ce fac” (Lc. 23, 34) , iar aceasta a zis-o despre rastignitorii Sai.

Invatam de la Domnul Hristos sa ne incredintam toate ale noastre in mainile lui Dumnezeu, caci Domnul Hristos fiind pe cruce, a zis catre Dumnezeu:

„Parinte, in mainile Tale imi dau duhul meu” (Lc. 23, 46) . Invatam de la Domnul Hristos sa implinim toate lucrurile pana la deplinatatea lor. Caci il auzim pe Domnul Hristos zicand: „Savarsitu-s-a” (In. 19, 30) . Invatam de la Domnul nostru Iisus Hristos ceva despre maretia pocaintei, pentru ca talharul cel bine cunoscator, care si-a dat seama ca pentru pacatele lui patimeste, ca pentru ale lui pacate este rastignit impreuna cu Domnul Hristos, care este nevinovat, a zis catre Mantuitorul: „Pomeneste-ma, Doamne, intru imparatia Ta”, iar Domnul Hristos i-a raspuns: „Adevar graiesc tie, astazi vei fi cu mine in Rai” (Lc. 23, 42-43) Toate acestea pomenindu-le, cerem de la Dumnezeu ajutor ca sa intelegem cat mai bine cele ce s-au facut pentru noi si intelegandu-le, recunostinta noastra sa fie cat mai deplina.

În cadrul deniei care s-a oficiat ieri-seară în bisericile ortodoxe, aferentă Vinerii Mari, au fost prezentate pasajele evanghelice ce cuprind toate momentele din preajma răstignirii Domnului, incluzând prinderea Sa, procesul lui Iisus, bătăile şi batjocura pe care Le-a îndurat şi răstignirea Sa. Este reactualizat pasajul evanghelic al răstignirii lui Iisus, între cei doi tâlhari, dintre care unul îşi recunoaşte păcătoşenia, îi cere lui Iisus să îl pomenească în Împărăţia Sa, iar Acesta îi răspunde: „Chiar astăzi vei fi cu Mine în Rai”.

Vinerea Mare este o zi de doliu, când veşmintele bisericilor sunt încă în negru şi se ţine post negru, adică nu se mănâncă şi nu se bea nimic. Este o zi aliturgică, adică nu se oficiază Sfânta Liturghie. În schimb, este oficiată punerea în mormânt a Domnului, iar seara se slujeşte Prohodul Domnului, care cuprinde cântări cu specific funerar închinate Mântuitorului Iisus. În mijlocul bisericii este adus din altar Sfântul Epitaf, pe sub care trece toată lumea şi cu care tot soborul înconjoară apoi biserica. Epitaful este adus din nou în biserică, unde rămâne până sâmbătă după-amiază, după care este readus în altar.

Despre "DUMNEZEU este IUBIRE" Blog Crestin Ortodox-- Cristina David

Ma numar printre cei care Il considera pe Dumnezeu Tatal Ceresc si Creatorul tuturor celor vazute si nevazute. Sufletul nostru este o particica din El iar stradania de o viata trebuie sa fie aceea de a nu Il pierde , de a-L avea mereu langa noi. El este Calea , Adevarul si Viata , dar este si Iubire in sensul cel mai inalt , mai inaltator in nemarginirea ei . Fara Dumnezeu orizontul cunoasterii noastre ar ramane foarte limitat iar sufletul nostru s-ar "pipernici" de tot , ca sa folosesc un cuvant intrebuintat in scrierile sale de Sfantul Ardealului , Parintele Arsenie Boca . Acestea le-am aflat de-a lungul vietii mele in timp ce in repetate randuri m-am simtit ridicata cu multa blandete dupa o cadere in valurile ei gata sa ma inec , ajutata apoi sa imi revin ca sa constat o data in plus, neindoielnica Prezenta Divina prin care nimic nu este imposibil a fi atins de cel care crede in El , daca Domnul Voieste stiind ca este spre Binele lui si nu spre pierzania sufletului. In mintea si intentia mea paginile care vor forma acest mijloc de comunicare usor si lesne de accesat vor incerca sa prezinte cititorilor sfaturi de mare folos duhovnicesc desprinse din scrierile sau spusele marilor sfinti parinti si daruitilor duhovnici ai lumii crestin ortodoxe.
Acest articol a fost publicat în articole, Iubirea Lui Dumnezeu si de Dumnezeu, Saptamana Patimilor și etichetat , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s