Semnificatia fiecarei zile din Saptamana Patimilor (VI) Sambata Mare

Sâmbăta Mare

Sfânta și Marea Sâmbătă: Se slujesc Vecernia și Sfânta Liturghie a Sf. Vasile cel Mare, cu citiri din Psalmi și binecuvântările Învierii, care amintesc de coborârea Mântuitorului la Iad, semnificând „Prima Înviere” a lui Adam și biruința asupra morții.

Crestinii sarbatoresc astazi ultima zi inainte de Invierea Mantuitorului Iisus Hristos, zi cunoscuta si sub denumirea de Sambata Mare sau Sambata Patimilor. Traditia arata ca aceasta zi este o zi de odihna, acest lucru pentru ca trupul lui Hristos a stat in mormant intreaga zi, iar traditia bisericeasca spune ca, in Sambata Mare, Iisus a coborat cu sufletul in iad, pentru a-i mantui pe dreptii Vechiului Testament. La miezul noptii, credinciosii vor asculta, in fata bisericilor, slujba de Inviere, la care se va primi lumina si vestea ca Hristos a Inviat.

“Cand te copleseste ceva, nu te intrista, ci totdeauna stai cu duhul la mormantul Mantuitorului, ca si mine: eu, si in inchisoare, si in deportare, am stat totdeauna cu duhul la mormantul Domnului!”.

Coborarea la iad a Mantuitorului are ca temei scripturistic marturia Sfantului Apostol Petru, care spune in prima sa epistola ca Hristos: „Omorat fiind cu trupul, dar viu facut cu duhul, cu care S-a coborat si a propovaduit si duhurilor tinute in inchisoare” (I Petru 3, 18-19). El afirma deci ca in rastimpul dintre moarte si inviere, cand trupul Sau zacea in mormant, Hristos a coborat cu sufletul Lui indumnezeit printre cei adormiti, tinuti pana atunci sub stapanirea celui rau, si le-a propovaduit cuvantul Evangheliei.

Sfantul Ioan Damaschin a subliniat ca, desi de vineri seara si pana in zorii zilei de duminica, sfantul trup al lui Iisus a ramas in mormant, in tot acest rastimp el a continuat sa fie unit ipostatic cu sufletul, coborat in locasul mortii, Dumnezeul neputand fi cir­cumscris intr-un anumit spatiu si deci aflandu-Se simultan pretutindeni. Ipostasul Cuvantului asigura deci legatura dintre trup si suflet, chiar daca pentru un timp cele doua elemente componente ale Persoanei lui Hristos se aflau separate.

Cantarea din Liturghia ortodoxa exprima admirabil misterul mai pre­sus de fire: „In mormant cu trupul si in iad cu sufletul, ca un Dumnezeu, in rai cu talharul si pe scaun ai fost, Hristoase, cu Tatal si cu Duhul Sfant, toate umplandu-le Cela ce esti necuprins”.

Despre "DUMNEZEU este IUBIRE" Blog Crestin Ortodox-- Cristina David

Ma numar printre cei care Il considera pe Dumnezeu Tatal Ceresc si Creatorul tuturor celor vazute si nevazute. Sufletul nostru este o particica din El iar stradania de o viata trebuie sa fie aceea de a nu Il pierde , de a-L avea mereu langa noi. El este Calea , Adevarul si Viata , dar este si Iubire in sensul cel mai inalt , mai inaltator in nemarginirea ei . Fara Dumnezeu orizontul cunoasterii noastre ar ramane foarte limitat iar sufletul nostru s-ar "pipernici" de tot , ca sa folosesc un cuvant intrebuintat in scrierile sale de Sfantul Ardealului , Parintele Arsenie Boca . Acestea le-am aflat de-a lungul vietii mele in timp ce in repetate randuri m-am simtit ridicata cu multa blandete dupa o cadere in valurile ei gata sa ma inec , ajutata apoi sa imi revin ca sa constat o data in plus, neindoielnica Prezenta Divina prin care nimic nu este imposibil a fi atins de cel care crede in El , daca Domnul Voieste stiind ca este spre Binele lui si nu spre pierzania sufletului. In mintea si intentia mea paginile care vor forma acest mijloc de comunicare usor si lesne de accesat vor incerca sa prezinte cititorilor sfaturi de mare folos duhovnicesc desprinse din scrierile sau spusele marilor sfinti parinti si daruitilor duhovnici ai lumii crestin ortodoxe.
Acest articol a fost publicat în articole, Saptamana Patimilor și etichetat , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

3 răspunsuri la Semnificatia fiecarei zile din Saptamana Patimilor (VI) Sambata Mare

  1. Am gasit un blog interesant.Tot despre asta
    http://mandriadeafiroman.blogspot.com/
    Hristos a inviat !

    Apreciază

  2. Iulian Bracau zice:

    Iartami interventia Iisus se scrie nu Isus.Ma refer la titlul blog-ului tau .Iartama de interventie

    Apreciază

    • Hristos a Inviat!
      Raspund cu o intarziere interventiei tale in legatura cu ortografierea numelui Mantuitorului nostru , care in scriere crestin-ortodoxa pastrata si in prezent este Iisus Hristos. Dar scrierea cu un singur I nu ia nimic din divinitatea si semnificatia acestui nume sfant, oricum.
      Ca sa intelegi mai bine, eu ma conformez scrierii vechi , are parca o mai mare frumusete prin faptul ca marii nostri sfinti si duhovnici asa au randuit a se scrie in textele lor mai vechi si mai noi….
      Vazand insa imaginea cu citatul din Sf Evanghelie dupa Ioan , l-am preluat ASA cum l-am GASIT , nu aveam cum modifica nimic…mi-a placut atat de mult incat l-am ales ca „header” la blogul initiat de mine. Aceasta este explicatia, si sper din suflet ca sa nu supar pe nimeni prin ceea ce am ales , iar eu te iert cu mare bucurie, asa ceva nici nu poate duce la vreo suparare , pentru mine.
      Cristina David

      Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s