Marea Sarbatoare a Învierii Domnului. Sfintele Pasti

Marea Sarbatoare a Învierii Domnului

Sfintele Pasti

“Niciodata nu este Hristos asa aproape de noi pacatosii ca în Noaptea de Pasti Purtatoare de Mare Lumina”, spunea parintele Gherasim de la Noul Valaam, calugar-pustnic din Alaska. “Oamenii spun ca, în dimineata de Pasti, soarele danseaza pe cer de bucuria iesirii din mormânt a Mântuitorului”, scrie englezul Alexander Carmichael. Este o sarbatoare a întregii creatii. Si morti si vii. Undeva în Pateric se povesteste ca un umil monah, în ascultarea sa de mânastire, a trecut cu lampasul si prin hruba mortilor. Cu sufletul tot numai o bucurie, cum spusese peste tot pe unde mersese vestea Învierii, a spus si în osuar ridicând lampasul ca sa cada lumina pe oseminte: “Hristos a înviat!”. Si, spre înfiorarea lui, toate hârcile au tresaltat si s-a auzit un glas înfundat zicând: “Adevarat a înviat!”.

În noaptea aceasta în vazduhul întregului cimitir de la biserica Sfintul Nicolae din Scheii Brasovului tremura flacarile lumânarilor aprinse pe morminte de la multimea ce se revarsa de la Slujba Învierii cu lumânari aprinse care le umplu de para fetele. Viii si mortii sunt uniti peste pragul dintre timpul perisabil si cel etern într-o familie spirituala, într-o lumina tainica venind de sus, care nu se vede dar se simte caci transfigureaza pe toti crestinii.                     

Probabil ca nu întâmplator primul lucru dupa ce Dumnezeu a creat cerurile si pamântul a fost Lumina – ca o exprimare  (împartasire, izvorâre)  a unui atribut esential al Fiintei Dumnezeesti  (Geneza 1,3)  . Ea n-a încetat de atunci sa ajute continuu creatia chiar când punctul central al ei, omul, s-a înstrainat de adevarurile esentiale.  “Lumina lina, leac divin/ Încununându-l pe strain,/ Deasupra stinsului pamânt/ Lumina lina, logos sfânt”  (Ioan Alexandru) . Dumnezeu este afirmare, creatie, actiune pozitiva. De aceea este Lumina. Întunericul este antitetic: negatie, distrugere, actiune anihilatoare. Expresia „Lumina lumineaza în întuneric si întunericul nu a biruit-o” (Ioan 1,5) nu este tautologica; ea are un sens adânc. Lumina, ca si pacea, sunt termeni simbolici (în acelasi timp cu întelesul lor concret)  care caracterizeaza tainic atribute ale Prezentei lui Dumnezeu. Fiul lui Dumnezeu este, cum spune Crezul, „Lumina din Lumina, Dumnezeu adevarat din Dumnezeu adevarat”. Noi oamenii suntem facuti dupa chipul si asemanarea lui Dumnezeu. De aceea auzim:  „Ia seama ca Lumina care este în tine sa nu fie întuneric”  (Luca 11,35) . “Acum sunteti lumina în Domnul, umblati deci ca niste copii ai luminii”, le spune ucenicilor sai Sfântul Apostol Pavel (Efes. 5,8) . Este aceeasi lumina care, cu atingerea ei usoara, albastruie , aprinde în fiecare an lumânarile la biserica ortodoxa de la Sfântul Mormânt în Ierusalim.

Când mironositele au venit la mormânt “s-a facut un mare cutremur de pamânt; caci un înger al Domnului s-a pogorât din cer, a venit si a pravalit piatra de la usa mormântului, si a sezut pe ea. Înfatisarea lui era ca fulgerul, si îmbracamintea lui alba ca zapada” (Matei 28, 2-3) . Ca si la Schimbarea la Fata a Domnului Iisus pe muntele Tabor, când nu soarele poleia silueta Mântuitorului ci Însusi trupul Lui stralucea orbitor, de cei trei ucenici prezenti au trebuit a-si ascunde fata la pamânt, lumina venea de la straiele si fata îngerului care se pogorâse în Sfântul Mormânt sa aduca marea veste a Învierii Domnului.

“M-am nascut fara sa stiu ca exist, am început sa exist fara sa stiu ca exist… Nasterea mea în pacat a fost o nenorocire mai mare decât nonexistenta însasi. Nu am puterea sa ma eliberez de înfricosatorul abis. Mâna dreapta a lui Dumnezeu ma elibereaza. El mi-a dat numele Sau, m-a pecetluit cu semnul Sau”, scrie Sfântul Ignat Briancianinov în Lamentatia sa. In aceasta noapte sfânta stam direct sub verticala cerului, ca o axa perfecta a lumii, în Lumina lui Dumnezeu care prin Învierea Fiului Sau ne cheama la transfigurare, ne îmbraca în lumina, ne elibereaza, ne pecetluieste pe fiecare cu semnul Sau.

Despre "DUMNEZEU este IUBIRE" Blog Crestin Ortodox-- Cristina David

Ma numar printre cei care Il considera pe Dumnezeu Tatal Ceresc si Creatorul tuturor celor vazute si nevazute. Sufletul nostru este o particica din El iar stradania de o viata trebuie sa fie aceea de a nu Il pierde , de a-L avea mereu langa noi. El este Calea , Adevarul si Viata , dar este si Iubire in sensul cel mai inalt , mai inaltator in nemarginirea ei . Fara Dumnezeu orizontul cunoasterii noastre ar ramane foarte limitat iar sufletul nostru s-ar "pipernici" de tot , ca sa folosesc un cuvant intrebuintat in scrierile sale de Sfantul Ardealului , Parintele Arsenie Boca . Acestea le-am aflat de-a lungul vietii mele in timp ce in repetate randuri m-am simtit ridicata cu multa blandete dupa o cadere in valurile ei gata sa ma inec , ajutata apoi sa imi revin ca sa constat o data in plus, neindoielnica Prezenta Divina prin care nimic nu este imposibil a fi atins de cel care crede in El , daca Domnul Voieste stiind ca este spre Binele lui si nu spre pierzania sufletului. In mintea si intentia mea paginile care vor forma acest mijloc de comunicare usor si lesne de accesat vor incerca sa prezinte cititorilor sfaturi de mare folos duhovnicesc desprinse din scrierile sau spusele marilor sfinti parinti si daruitilor duhovnici ai lumii crestin ortodoxe.
Acest articol a fost publicat în Citate din scrierile marilor si daruitilor duhovnici, Citate din Sfintii Parinti, Invierea Domnului, Noul Testament -- citate, Sfantul Ignatie Briancianinov și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Marea Sarbatoare a Învierii Domnului. Sfintele Pasti

  1. Am gasit un blog interesant.Tot despre asta
    http://mandriadeafiroman.blogspot.com/
    Hristos a inviat !

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s