Rabinul Shmuel Rabinovitch către papa Benedict: “Crucile sunt simboluri care jignesc sentimentele evreilor” « Savatie Baştovoi

S-a intamplat ca sa dau peste acest articol pe care il reproduc intocmai indicand si sursa . Avand in vedere ca in cele redactate  este citat „The Jerusalem Post” ,  ziar publicat zilnic si editat in limba engleza , (cu o buna reputatie –  fondat in 1932 cu alt titlu) ,  nu am ezitat sa il postez intrucat m-a intrigat cea mai mare parte a celor afirmate in el . Nu este vorba despre un numar recent , cele relatate s-au petrecut in 2009 ,  insa sunt adevarate dupa cum apare in mod clar .  Pentru mine declaratiile si faptele mentionate  sunt de-a dreptul incredibile intr-o lume civilizata…

Ne putem pune intrebarea legitima : pana unde vor merge discrepantele flagrante intre intentii si fapte pe planul politic si religios international si  ce vor aduce ele  relativ la pacea si intelegerea mult dorite  de catre toti  oamenii  cu judecata dreapta si bun simt?

Am fost in vizita in Tara Sfanta unde am avut ocazia sa vad multe locuri si sa cunosc o mare varietate de oameni : evrei ca si arabi . M-au impresionat nespus de placut  printr-o atitudine  ospitaliera , primitoare si plina de caldura , de ce nu le-ar fi respectata dorinta comuna pentru armonie, intelegere si o viata normala?  Locuiesc si multi crestini , in special ortodocsi in Israel  ; atat ei , cat si  arabii  musulmani  sau crestini  si evreii de religie mozaica  cer si doresc ca religia lor  impreuna  cu simbolurile specifice credintei  respective  sa fie respectate.

Oare cer prea mult?

 

Rabinul Shmuel Rabinovitch către papa Benedict: “Crucile sunt simboluri care jignesc sentimentele evreilor”

Cu doua luni inaintea vizitei Papei Benedict in Israel, rabinul Shmuel Rabinovitch ii cere Suveranului Pontif sa vina fara cruce in vizita la Zidul Plangerii, cel mai venerat loc al iudaismului, informeaza Jerusalem Post.Asteptat la Ierusalim pe 12 mai, Papa Benedict al XVI-lea poarta cruce in toate aparitiile publice. Rabinul Shmuel Rabinovitch considera insa ca la Zidul Plangerii nu trebuie permis accesul cu insemne religioase, fie ele crestine, iudaice, musulmane samd.

Wadie Abunassar, purtatorul de cuvant ce are in grija vizita Papei, a replicat ca acesta nu va renunta la insemnul crestin. “Nu mi-l pot imagina pe Sfantul Parinte dandu-si jos crucea”, a spus Abunassar.

Jerusalem Post mentioneaza ca Papa Ioan Paul al II-lea a fost lasat sa poarte crucea in timpul vizitei sale din 2000 pe Pamantul Sfant.

In 2007, Rabinovitch a interzis accesul unui grup de episcopi condus de arhiepiscopul Vienei, Christoph Schonborn, dupa ce acestia au refuzat sa renunte sau sa isi ascunda crucile. La vremea respectiva, rabinul a declarat presei ca crucile sunt simboluri care jignesc sentimentele evreilor.

Incidentul s-a repetat in 2008, cand unor prelati irlandezi catolici si protestanti nu li s-a permis sa viziteze Zidul, din acelasi motiv.

Rabinovitch mai are un motiv de suparare: masurile de securitate speciale pentru vizita Papei. Autoritatile intentioneaza sa restrictioneze accesul catre Zidul Plangerii timp de cateva ore, inaintea si in timpul vizitei. “Timp de 42 de ani, nimeni nu a fost impiedicat sa se roage aici si, cu voia Domnului, nici nu va fi. Trebuie gasit un compromis in care Papa sa beneficieze de siguranta fara a restrictiona dreptul de a se ruga al oamenilor. Zidul Plangerii apartine tuturor”, a declarat rabinul.

Un inalt oficial al Bisericii Catolice a explicat ca aranjamentele speciale de securitate tin strict de afacerile interne ale Israelului si nu au nimic de a face cu chestiunile religioase.

Evreii nu aveau voie sa se roage la Zidul Plangerii inainte de 1967, cand zona se afla sub ocupatia Iordaniei. Odata cu Razboiul de Sase Zile, cand Israelul a ocupat Ierusalimul de est, rugaciunea la locul sacru a fost permisa tuturor credintelor.

Sursa: HotNews

via Rabinul Shmuel Rabinovitch către papa Benedict: “Crucile sunt simboluri care jignesc sentimentele evreilor” « Savatie Baştovoi.

Despre "DUMNEZEU este IUBIRE" Blog Crestin Ortodox-- Cristina David

Ma numar printre cei care Il considera pe Dumnezeu Tatal Ceresc si Creatorul tuturor celor vazute si nevazute. Sufletul nostru este o particica din El iar stradania de o viata trebuie sa fie aceea de a nu Il pierde , de a-L avea mereu langa noi. El este Calea , Adevarul si Viata , dar este si Iubire in sensul cel mai inalt , mai inaltator in nemarginirea ei . Fara Dumnezeu orizontul cunoasterii noastre ar ramane foarte limitat iar sufletul nostru s-ar "pipernici" de tot , ca sa folosesc un cuvant intrebuintat in scrierile sale de Sfantul Ardealului , Parintele Arsenie Boca . Acestea le-am aflat de-a lungul vietii mele in timp ce in repetate randuri m-am simtit ridicata cu multa blandete dupa o cadere in valurile ei gata sa ma inec , ajutata apoi sa imi revin ca sa constat o data in plus, neindoielnica Prezenta Divina prin care nimic nu este imposibil a fi atins de cel care crede in El , daca Domnul Voieste stiind ca este spre Binele lui si nu spre pierzania sufletului. In mintea si intentia mea paginile care vor forma acest mijloc de comunicare usor si lesne de accesat vor incerca sa prezinte cititorilor sfaturi de mare folos duhovnicesc desprinse din scrierile sau spusele marilor sfinti parinti si daruitilor duhovnici ai lumii crestin ortodoxe.
Acest articol a fost publicat în Fapte/Intamplari deosebite - articole, Ieromonahul Savatie Bastovoi și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s