Crestinismul in antichitate – Bisericile Apocalipsei – Filadelfia

Bisericile Apocalipsei 

Orasul antic Filadelfia este cunoscut in lumea crestina ca fiind unul in care se gaseste una dintre cele sapte Biserici ale Apocalipsei. Din cauza faptului ca orasul se afla intr-o zona cu activitate seismica intensa, nu s-au pastrat foarte multe vestigii antice. O buna parte din vechiul oras se afla ingropata sub orasul modern, Alasehir.

Filadelfia – istorie si localizare

Orasul Filadelfia a fost construit pe un platou situat pe valea raului Cogamus, un afluent al raului Hermus. In antichitate, drumul regal persan din Sardica spre Susa (in Iran) trecea prin Filadelfia. Orasul a fost numit dupa Attalus II Filadelful, rege al Pergamului din 159 pana in 138 i.Hr, a carui loialitate fata de fratele sau Eumenes II Soter, care l-a precedat ca rege, i-a adus supranumele „Filadelful”, insemnand „iubitorul de frate”. Filadelfia se traduce, asasadar, prin „dragoste de frate”, „dragoste frateasca”.

Regele Eumenes a infiintat orasul, in regiunea lidiana a Anatoliei antice. Incepand cu anul 133 i.Hr., ce marcheaza sfarsitul domniei lui Attalus III #138-133 i.Hr.#, regatul Pergamului intra sub stapanire romana.

Zona din jurul Filadelfiei era una deosebit de fertila, in special favorabila cultivarii strugurilor. Din pacate, intreaga regiune a fost predispusa cutremurelor. Un cutremur devastator a distrus zona, in anul 17 d. Hr., ce a distrus orasul Sardica si a provocat mari pagube Filadelfiei.

Filadelfia

Pentru a ajuta la refacerea orasului, Imparatul Tiberiu a trimis Filadelfiei tributul incasat de Roma, pentru o perioada de cinci ani. In semn de multumire, Filadelfia a luat numele Neocezareea si locuitorii au ridicat un templu in cinstea lui Tiberiu.

Chiar daca orasul s-a refacut cu greu, a ajuns sa prospere in perioada romana. Din secolul al V-lea d.Hr. este numit uneori „mica Atena” datorita multimii templelor si a sarbatorilor religioase. Datorita importantei strugurilor si a productiei de vin in Filadelfia, zeul principal venerat era Dionisos.

Marturii despre existenta orasului in perioada bizantina constau in ruinele zidului orasului si in cele ale bisericii crestine.

In 1391 turcii otomani au cucerit Filadelfia, ultimul oras al Asiei Mici ce a fost ocupat de catre acestia.

Filadelfia, Biserica Apocalipsei laudata de Hristos

Crestinismul a patruns in Filadelfia inainte de sfarsitul secolului I, precum evidentiaza Biserica din oras ce este enumerata alaturi de celelalte sase Biserici ale Apocalipsei.

Chiar daca nu exista marturii directe cu privire la prezenta diasporei iudaice in Filadelfia in timpul perioadelor elenistica si romana, Apocalipsa ofera o marturie indirecta.

Crestinii din Filadelfia se pare ca au avut de suferit din pricina membrilor comunitatii iudaice de aici, un grup pe care Evanghelistul Ioan il descrie ca facand parte din „sinagoga satanei, dintre cei care se zic pe sine ca sunt iudei si nu sunt” (Apoc. 3:9).

Filadelfia

Biserica din Filadelfia a fost una dintre singurele doua comunitati care au primit din partea lui Hristos cuvinte de lauda si nu de mustrare (cealalta fiind Smirna). Biserica a fost laudata pentru credinciosia sa. Sfantul Ioan Teologul a consemnat astfel cuvintele lui Hristos catre Biserica din Filadelfia: „Stiu faptele tale; iata, am lasat inaintea ta o usa deschisa, pe care nimeni nu poate sa o inchida, fiindca, desi ai putere mica, tu ai pazit cuvantul Meu si nu ai tagaduit numele Meu. Pentru ca ai pazit cuvantul rabdarii Mele, si Eu te voi pazi pe tine de ceasul ispitei ce va sa vina peste toata lumea, ca sa incerce pe cei ce locuiesc pe pamant.” (Apoc. 3:8;10) Mai mult Hristos a promis crestinilor credinciosi din Filadelfia ca „pe cel ce biruieste il voi face stalp in templul Dumnezeului Meu” (Apoc. 3:12).

La inceputul sec. al II-lea, Sfantul Ignatie, episcop al Antiohiei Siriei, a trecut prin Filadelfia ca prizonier in drumul sau catre locul martiriului, Roma. In timp ce se afla in Troa, a scris o scrisoare Bisericii din Filadelfia incuranjandu-i pe credinciosi sa ramana uniti si sa-l sprijine pe episcopul lor si pe celilalti conducatori de biserici. Ulterior (aprox. 155 d.Hr.), cand Sfantul Policarp al Smirnei a primit martiriul, unii membrii ai bisericii din Filadelfia au fost martirizati in acelasi timp.

Filadelfia – obiective turistice

Tot ce a mai ramas din trecutul crestin al Filadelfiei se reduce la ruinele ruinele unei biserici bizantine. O cladire dreptunghiulara, sustinuta initial de sase coloane, cunoscuta sub numele Biserica Sfantului Ioan Teologul. In prezent se mai pastreaza doar trei coloane avand partea inferioara din piatra, iar cea superioara din caramida. Cateva fresce din sec. al XI abia mai pot fi vazute pe acestea. Langa biserica, se pot vedea cateva sarcofage, pietre funerare, coloane, capiteluri si alte piese arhitecturale. In partea nordica a orasuluimai poate fi vazuta o parte din vechiul zidul bizantin de aparare.

Filadelfia

In1986 arheologii au scos la lumina ruinele unui teatru antic si ale unui templu pe acropole, din vreme perioadei romane, posibil sec. II. d.Hr.  Cea mai mare parte a ruinelor din perioadele elenistica si romana ale Filadelfiei antice se gasesc insa sub orasul modern.

Multe din vestigiile arheologice descoperite in Filadelfia sunt pastrate in Muzeul din Manisa.

Radu Alexandru

via Bisericile Apocalipsei – Filadelfia.

Despre "DUMNEZEU este IUBIRE" Blog Crestin Ortodox-- Cristina David

Ma numar printre cei care Il considera pe Dumnezeu Tatal Ceresc si Creatorul tuturor celor vazute si nevazute. Sufletul nostru este o particica din El iar stradania de o viata trebuie sa fie aceea de a nu Il pierde , de a-L avea mereu langa noi. El este Calea , Adevarul si Viata , dar este si Iubire in sensul cel mai inalt , mai inaltator in nemarginirea ei . Fara Dumnezeu orizontul cunoasterii noastre ar ramane foarte limitat iar sufletul nostru s-ar "pipernici" de tot , ca sa folosesc un cuvant intrebuintat in scrierile sale de Sfantul Ardealului , Parintele Arsenie Boca . Acestea le-am aflat de-a lungul vietii mele in timp ce in repetate randuri m-am simtit ridicata cu multa blandete dupa o cadere in valurile ei gata sa ma inec , ajutata apoi sa imi revin ca sa constat o data in plus, neindoielnica Prezenta Divina prin care nimic nu este imposibil a fi atins de cel care crede in El , daca Domnul Voieste stiind ca este spre Binele lui si nu spre pierzania sufletului. In mintea si intentia mea paginile care vor forma acest mijloc de comunicare usor si lesne de accesat vor incerca sa prezinte cititorilor sfaturi de mare folos duhovnicesc desprinse din scrierile sau spusele marilor sfinti parinti si daruitilor duhovnici ai lumii crestin ortodoxe.
Acest articol a fost publicat în articole, Citate din Sfintii Parinti, Crestinismul in vremea antica, Marturii, Sfinti Parinti și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Crestinismul in antichitate – Bisericile Apocalipsei – Filadelfia

  1. Viorel Grecu zice:

    Interesant articolul !

    Apreciază

    • Multumesc mult, si eu l-am gasit interesant, continand informatii mai putin cunoscute. Acum am inteles de ce Philadelphia orasul langa care locuiesc eu in SUA (si unde este o mare biserica romaneasca, Sf Treime , unde merg cu familia) se numeste asa, el fiind infiintat de quakers , condusi de William Penn (de aici Pennsylvania) , care se socoteau frati intre ei, frati intru Hristos ; numele sub care mai sunt cunoscuti este si Friends (prieteni). Asa aflam, in cet incet raspunsuri la multe intrebari…

      Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s