Tacerea este de Aur – proverb comentat in spirit crestin

 

Tacerea este de aurInvata sa taci!

Iata cateva „vitamine” pentru suflet .  Parcurge-le si incearca sa te educi sa gandesti de mai multe ori inainte sa cedezi sub influenta impulsului de moment .

Mergi dupa principiul „tacerea este de aur”, caci vorba aceasta nu este spusa asa la intamplare. Intotdeauna un om care stie sa taca la momentul potrivit si care in general gandeste mai mult decat da din gura , este mult mai apreciat. Daca ceea ce spui poate rani … uita , mai bine taci din gura!

Daca ceea ce urmeaza ,  ce va  iesi pe gura este un blestem … mai bine taci din gura !

Daca ceea ce vei spune urmeaza a distruge onoarea cuiva … mai bine taci din gura!

Daca ceea ce urmeaza sa spui sunt zvonuri lipsite de fundament … uita, mai bine taci din gura!

Decat sa-ti critici prietenii… mai bine taci din gura!

Daca cedezi  ispitei de a minti, a barfi sau a calomnia pe cineva… fii foarte atent. Aminteste-ti ca asa cum poti judeca tu pe altii, asa vei putea fi si tu judecat. Tine minte ca asa cum tratezi asa vei fi tratat. Gandeste-te … La un moment dat, tu ai putea fi tinta unor minciuni si vei simti pe pielea ta cum este sa fi lovit de otrava unei guri vicioase.

Cand vorbesti, vorbeste de lucruri care binecuvanteza, nu blestema.

Nu uita, in multe momente este mai bine sa taci deca sa vorbesti cu pacat!

via Comunitate – Profil Cristina David.

Adaug la zicala  „Tacerea este de aur”  continuarea ei in proverbul romanesc  „Tacerea este de aur , vorba de argint”

Pentru motivul de a completa  explicatiile de mai sus , interpretarea primei parti a proverbului , din viziunea crestineasca.  Da, decat sa  aluneci in greseala de a spune „mai mult” decat se cuvine , la indemnul maniei care nu vine de la Dumnezeu este de preferat sa taci.  Daca rostesti vorbe ce nu au o conotatie neaparat negativa sau jignitoare sau blasfemica….dar sunt totusi interpretabile , in decursul timpului , asa precum  precum argintul cu care vorba este comparata ,  care se innegreste in contact cu aerul, tot asa acele cuvinte reamintite mai apoi pot „innegri” si „strica” sufletul  omului pentru multa vreme. Pacatul „cu gura” cum este supranumita in popor vorba jignitoare este unul deosebit de grav- cu efecte nocive ce se pot prelungi pe un timp nelimitat….pacat ce are repercusiuni nedorite si asupra celui ce a rostit vorbele ce nu le mai poate  retrage si sa vrea.

Sa ne gandim de doua ori inainte de a vorbi , si in rastimpul dintre gandiri sa ne amintim de Dumnezeu …asa sa ne ajute El . Amin

Cristina David

Despre "DUMNEZEU este IUBIRE" Blog Crestin Ortodox-- Cristina David

Ma numar printre cei care Il considera pe Dumnezeu Tatal Ceresc si Creatorul tuturor celor vazute si nevazute. Sufletul nostru este o particica din El iar stradania de o viata trebuie sa fie aceea de a nu Il pierde , de a-L avea mereu langa noi. El este Calea , Adevarul si Viata , dar este si Iubire in sensul cel mai inalt , mai inaltator in nemarginirea ei . Fara Dumnezeu orizontul cunoasterii noastre ar ramane foarte limitat iar sufletul nostru s-ar "pipernici" de tot , ca sa folosesc un cuvant intrebuintat in scrierile sale de Sfantul Ardealului , Parintele Arsenie Boca . Acestea le-am aflat de-a lungul vietii mele in timp ce in repetate randuri m-am simtit ridicata cu multa blandete dupa o cadere in valurile ei gata sa ma inec , ajutata apoi sa imi revin ca sa constat o data in plus, neindoielnica Prezenta Divina prin care nimic nu este imposibil a fi atins de cel care crede in El , daca Domnul Voieste stiind ca este spre Binele lui si nu spre pierzania sufletului. In mintea si intentia mea paginile care vor forma acest mijloc de comunicare usor si lesne de accesat vor incerca sa prezinte cititorilor sfaturi de mare folos duhovnicesc desprinse din scrierile sau spusele marilor sfinti parinti si daruitilor duhovnici ai lumii crestin ortodoxe.
Acest articol a fost publicat în Cuvinte intelepte, Pacate, Proverbe comentate in spirit crestin și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s