Despre Frica si Demnitate

 

19.05.2011 16:58


FRICA :
sa nu alunec intr-o lume impulsionata, motivata de gandul, dorinta de a fi cel mai bun, cel mai iubit, cel mai cunoscut. Aceasta mi-ar schimba caracterul si m-ar indeparta de o conduita morala, crestina.

DEMNITATE : sa daruiesti din resursele tale dragostea si rugaciunea celor ce sunt, ce vor fi in lumea aceasta traind sau visand. Sa cunosti, sa simti pulsul divin in lume, in tine insuti. E impropriu spus, dar cred ca nu e inspiratie crestinismul sau nu numai. E efortul si bucuria de a crea.

        Mi-au placut in mod deosebit aceste definitii date de Traian Calistru ( unul din autorii care scriu pe site-ul CrestinOrtodox), unor sentimente omenesti diametral opuse, care determina atitudini si actiuni complet diferite din partea celor care le manifesta, atunci cand ei sunt stapaniti de frica sau innobilati de demnitate.

Dupa cum orice crestin ar trebui sa recunoasca si sa inlature senzatia nimicitoare de frica, tot asa el ar trebui sa cunoasca faptul ca acest sentiment este obstacolul cel mai puternic in fata credintei adevarate si statornice , singurul sentiment care in viata asta ne poate tine aproape de Dumnezeu, in paza , ocrotirea si iubirea Lui.

Crestinismul in sine, ca religie , indeamna omul la a se schimba din rau inspre bine, de la vechea lui stare , la cea noua care este omul in Hristos , cu alte cuvinte crestinul adevarat.
Tot impropriu spus , prin aceasta metamorfoza in spirit crestin, noi simtim ca ne „autocream” in Hristos, ca sa comentez in aceeasi nota cu autorul .

Aceasta idee imi aduce in minte frumoasa definitie data de Sf Grigorie de Nyssa , care vede devenirea unui crestin tot ca un act propriu , creator cand spune :

” Sufletul nostru este panza , culorile sunt virtutile iar modelul nostru este Iisus Hristos „
Minunat exprimat si foarte „plastic” .

CD (Cred in Dumnezeu)  –dar ajuta Doamne necredintei mele!

Cristina David

Despre "DUMNEZEU este IUBIRE" Blog Crestin Ortodox-- Cristina David

Ma numar printre cei care Il considera pe Dumnezeu Tatal Ceresc si Creatorul tuturor celor vazute si nevazute. Sufletul nostru este o particica din El iar stradania de o viata trebuie sa fie aceea de a nu Il pierde , de a-L avea mereu langa noi. El este Calea , Adevarul si Viata , dar este si Iubire in sensul cel mai inalt , mai inaltator in nemarginirea ei . Fara Dumnezeu orizontul cunoasterii noastre ar ramane foarte limitat iar sufletul nostru s-ar "pipernici" de tot , ca sa folosesc un cuvant intrebuintat in scrierile sale de Sfantul Ardealului , Parintele Arsenie Boca . Acestea le-am aflat de-a lungul vietii mele in timp ce in repetate randuri m-am simtit ridicata cu multa blandete dupa o cadere in valurile ei gata sa ma inec , ajutata apoi sa imi revin ca sa constat o data in plus, neindoielnica Prezenta Divina prin care nimic nu este imposibil a fi atins de cel care crede in El , daca Domnul Voieste stiind ca este spre Binele lui si nu spre pierzania sufletului. In mintea si intentia mea paginile care vor forma acest mijloc de comunicare usor si lesne de accesat vor incerca sa prezinte cititorilor sfaturi de mare folos duhovnicesc desprinse din scrierile sau spusele marilor sfinti parinti si daruitilor duhovnici ai lumii crestin ortodoxe.
Acest articol a fost publicat în articole, Comentariile autoarei blogului la cele citite/aflate/traite și etichetat , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s