Sfantul Grigorie – Episcopul Nyssei

Creştinii ortodocşi l-au sărbătorit, ieri, pe Sfântul Grigorie, episcopul Nyssei

 
 
Creştinii ortodocşi l-au sărbătorit, ieri, pe Sfântul Grigorie, episcopul Nyssei. Este unul dintre marii părinţi capadocieni ai Bisericii, alături de fratele său Sfântul Vasile cel Mare şi de Sfântul Grigorie de Nazianz. Prin operele şi gândirea sa este plasat înaintea tuturor Părinţilor şi scriitorilor bisericeşti din secolul al IV-lea ca cel mai erudit teolog speculativ al timpului şi chiar ca “Părinte al misticii”. Amănunte despre viața Sfântului Grigorie, a oferit Preasfințitul părinte Ciprian Câmpineanul, episcop vicar patriarhal, pentru Radio TRINITAS: ‘Sfântul Grigorie s-a născut în anul 335.
 
 Aşa cum mărturiseşte el în scrierile sale, părintele şi învăţătorul său, care l-a iniţiat, l-a supravegheat apoi în creşterea duhovnicească şi în învăţătura de carte a fost Sfântul Vasile, fratele mai mare, care dorea ca Grigorie să îmbrăţişeze viaţa de slujitor al Bisericii. Îndemnat de fratele său şi de sora mai mare Macrina cea Tânără, Sfântul Grigorie a acceptat să devină preot, s-a căsătorit cu Teosebia cu care a dus o viaţă exemplară de slujitori ai bisericii. Când a rămas văduv la anul 385, Sfântul Grigorie de Nazianz sau Sfântul Grigorie Teologul, prietenul Sfântului Vasile şi a Sfântului Grigorie de Nyssa, avea să mărturisească despre Teosebia că era o soţie de preot cu adevărat sfântă.
 
Fiind o fire meditativă prin natura sa, plăcându-i rugăciunea şi cugetarea la cele sfinte, Grigorie nu s-a remarcat în eparhia sa ca un foarte bun administrator aşa cum era Sfântul Vasile cel Mare la Cezareea Capadociei. Îl întâlnim pe Sfântul Grigorie de Nyssa prezent la Sinodul II Ecumenic de la anul 381 care a fost prezidat de către Sfântul Grigorie Teologul unde a participat în calitate sa de teolog remarcat în rândul episcopilor din zona Capadociei.
 
‘O parte din moaștele sfântului Grigorie de Nisa se află și la Biserica „Domnița Bălașa” din Capitală. Ele au fost aduse aici din Grecia în urmă cu 40 de ani, a declarat părintele Matei Zaharia: ‘Din mărturiile domnilor epitropi testamentari au fost primite de familia epitropilor, pentru că, familia Moscu, de fapt, care stă în legătură directă cu familia voievodului martir Brâncoveanu şi a Domniţei Bălaşa, se trăgea din Sparta, din Peloponez. Socrul domnului academician Bălăceanu Stolnici, Emanoil Hagi Moscu, care a fost epitrop o perioadă îndelungată a acestui aşezământ, împreună cu Constantin Sturdza şi cu Grigore Brâncoveanu, alţi mari oameni ai acestei familii, au donat bisericii aceste Sfinte Moaşte ale Sfântului Grigore de Nyssa înainte de moarte, prin anii 1970 […] deşi pe acea raclă sub formă de mască facială, în care erau păstrate aceste Sfinte Moaşte, o părticică din partea frontală, probabil, a Sfântului Grigore de Nyssa, poartă inscripţionat  anul 1792 şi acolo spune: „[…] acestea aparţin Sfântului Grigorie de Nyssa”.

Despre "DUMNEZEU este IUBIRE" Blog Crestin Ortodox-- Cristina David

Ma numar printre cei care Il considera pe Dumnezeu Tatal Ceresc si Creatorul tuturor celor vazute si nevazute. Sufletul nostru este o particica din El iar stradania de o viata trebuie sa fie aceea de a nu Il pierde , de a-L avea mereu langa noi. El este Calea , Adevarul si Viata , dar este si Iubire in sensul cel mai inalt , mai inaltator in nemarginirea ei . Fara Dumnezeu orizontul cunoasterii noastre ar ramane foarte limitat iar sufletul nostru s-ar "pipernici" de tot , ca sa folosesc un cuvant intrebuintat in scrierile sale de Sfantul Ardealului , Parintele Arsenie Boca . Acestea le-am aflat de-a lungul vietii mele in timp ce in repetate randuri m-am simtit ridicata cu multa blandete dupa o cadere in valurile ei gata sa ma inec , ajutata apoi sa imi revin ca sa constat o data in plus, neindoielnica Prezenta Divina prin care nimic nu este imposibil a fi atins de cel care crede in El , daca Domnul Voieste stiind ca este spre Binele lui si nu spre pierzania sufletului. In mintea si intentia mea paginile care vor forma acest mijloc de comunicare usor si lesne de accesat vor incerca sa prezinte cititorilor sfaturi de mare folos duhovnicesc desprinse din scrierile sau spusele marilor sfinti parinti si daruitilor duhovnici ai lumii crestin ortodoxe.
Acest articol a fost publicat în articole, Din vietile Sf Parinti si ale Sfintilor, Sfantul Grigorie de Nyssa, Sfinti Parinti și etichetat , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s