Cuviosul si Marturisitorul Teolipt al Filadelfiei – lucrarea vrajmasului asupra sufletului omenesc

Doua paragrafe dintr-o scriere a Cuviosului si Marturisitorului Teolipt al Filadelfiei

 

17. Asa cum vrajmasul sufletelor noastre se opune celorlalte virtuti sarguindu-se spre desfiintarea lor prin cele contrare, tot asa, luptandu-se impotriva adevarului, se grabeste sa-l destrame prin minciuna. Dar neputand face aceasta, amesteca cu adevarul mandria, pentru ca sa realizeze in ascuns prin viclenie ceea ce nu gaseste luptandu-se pe fata. Ca vrajmas introduce minciuna, iar ca prieten alearga prin mandrie impreuna cu adevarul: una spre surparea adevarului, iar alta spre invinuirea si osandirea constiintei, precum si spre contradictie si iubire de sfada. A invatat pedepsele cu care sunt amenintati pacatosii, dar a cunoscut si odihnele care au fost fagaduite dreptilor. De aceea se sarguieste ca prin placerea pacatului sa-i faca pe cei iubitori de placere sa urasca virtutea, iar pe cei iubitori de virtute sa lase sa le scape prin slava desarta rasplata virtutilor: una ca sa-i arunce in pedeapsa, iar alta ca sa le arate nefolositoare virtutile. Caci este in chip vadit uneltitor si sfatuitor: uneltitor viclean atunci cand le introduce pe cele de-a stanga, si sfatuitor atunci cand sugereaza cele de-a dreapta. Fatarnicind la inceput fata de cei buni in chip ipocrit o prietenie, la sfarsit isi arata dusmania fata de ei, dar fata de cei rai se arata de la inceput asa cum este.

18. Cel care intrebat fiind sa spuna adevarul il ascunde, acela si minte si boleste de slava desarta. Iar cel mustrat si care, pe de o parte, marturiseste adevarul, dar, pe de alta parte, pune cauza lui in altul, nu se foloseste din faptul ca spune adevarul, fiindca se mandreste si judeca pe altul si, judecandu-l pe altul, se osandeste pe sine. Ai vazut cum urmandu-i pretutindeni, slava desarta ii pagubeste pe cei ce o primesc? ei iubitori de placere sa urasca virtutea, iar pe cei iubitori de virtute sa lase sa le scape prin slava desarta rasplata virtutilor: una ca sa-i arunce in pedeapsa, iar alta ca sa le arate nefolositoare virtutile.

Despre "DUMNEZEU este IUBIRE" Blog Crestin Ortodox-- Cristina David

Ma numar printre cei care Il considera pe Dumnezeu Tatal Ceresc si Creatorul tuturor celor vazute si nevazute. Sufletul nostru este o particica din El iar stradania de o viata trebuie sa fie aceea de a nu Il pierde , de a-L avea mereu langa noi. El este Calea , Adevarul si Viata , dar este si Iubire in sensul cel mai inalt , mai inaltator in nemarginirea ei . Fara Dumnezeu orizontul cunoasterii noastre ar ramane foarte limitat iar sufletul nostru s-ar "pipernici" de tot , ca sa folosesc un cuvant intrebuintat in scrierile sale de Sfantul Ardealului , Parintele Arsenie Boca . Acestea le-am aflat de-a lungul vietii mele in timp ce in repetate randuri m-am simtit ridicata cu multa blandete dupa o cadere in valurile ei gata sa ma inec , ajutata apoi sa imi revin ca sa constat o data in plus, neindoielnica Prezenta Divina prin care nimic nu este imposibil a fi atins de cel care crede in El , daca Domnul Voieste stiind ca este spre Binele lui si nu spre pierzania sufletului. In mintea si intentia mea paginile care vor forma acest mijloc de comunicare usor si lesne de accesat vor incerca sa prezinte cititorilor sfaturi de mare folos duhovnicesc desprinse din scrierile sau spusele marilor sfinti parinti si daruitilor duhovnici ai lumii crestin ortodoxe.
Acest articol a fost publicat în Citate din Sfintii Parinti, Cuviosul si Marturisitorul Teolipt al Filadelfiei, Sfaturi duhovnicesti și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s