Parintele Ilarion Felea – martir al inchisorilor comuniste si marturisitor al Lui Hristos

Părintele Ilarion Felea reprezintă un simbol al puterii de jertfă a preotului adevărat în vremea prigoanei comuniste.

http://inlinethumb17.webshots.com/46608/2011101960106285824S500x500Q85.jpg

– ctitor al Bisericii Sega din Arad (Parohia Sega I)”Parintele Ilarion Felea este cu adevarat un geniu liturgic al teologiei ortodoxe, al Bisericii Ortodoxe.

– preot, profesor de teologie si doctor in teologie
– rector la Institutul Teologic din Arad
– preot paroh / in paralel cu activitatea de profesor/ la Catedrala Ortodoxa Romana „Sf Ioan Botezatorul” din Arad.
– erudit si teolog recunoscut , a scris un mare numar de carti valoroase de teologie si religie care au vazut lumina tiparului, multe din ele, abia dupa 1989.
– in anul 1961 a murit in inchisoarea de la Aiud ca un martir in numele credintei sale In Domnul Iisus Hristos la care nu a renuntat niciodata desi presat s-o faca si apoi inchis pentru refuzul sau de a face acest lucru.
A continuat plin de zel activitatea de marturisitor al credintei incurajand si intarind moralul celor care ca si el au fost umiliti, torturati si tratati inuman in inchisoarea cea mai cumplita a calailor comunisti.
La moartea sa in 1961 ( constitutia lui fizica mai firava nu a suportat mult timp chinurile la care era supus) a fost aruncat in gropa comuna rezervata detinutilor care si-au gasit sfarsitul in temnita sinistra, loc care a fost numit „Rapa Robilor”.

Poate lucrările lui ar fi atins cel puţin dimensiunea celor scrise de părintele Stăniloae dacă ar fi apucat să-şi desăvârşească opera începută.

S-a născut în 1903 la Valea Bradului, judeţul Hunedoara, tatăl său fiind preot, a făcut studii serioase, trecând pe la Academia „Andreiană” din Sibiu, Litere şi Filosofie din Cluj şi Teologia din Bucureşti, unde îşi ia şi doctoratul.

Nesupravieţuind Aiudului, părintele Felea rămâne din acest punct de vedere întrezărirea a ceea ce ar fi putut fi ca teolog. A demonstrat însă din plin cu trăirea cât de departe a ajuns, iar marele Dumitru Stăniloae a şi spus despre el că l-a „întrecut”. Şi a spus în cunoştinţă de cauză, l-a cunoscut. La Aiud se aflau la un moment dat închişi trei mari teologi ai noştri: Dumitru Stăniloae, Bartolomeu Anania şi Ilarion Felea. În afară de ei, alte sute de preoţi.

Ajuns în temniţă ( este vorba despre Părintele Sabău care a petrecut 11 ani în închisorile comuniste în total, fiind arestat şi întemniţat în mai multe rânduri, începând cu 1944) a avut ocazia să-i cunoască pe Pr. Prof. Dr. Ilarion Virgil Felea (cu care avea o prietenie mai veche) şi pe Pr. Prof. Dr. Teodor Bodogae, cărora le-a fost şi ucenic. Preotul Ioan Sabău era însărcinat cu ascunderea antimisului şi aducerea lui pentru Sfânta Liturghie, dar şi a prescurilor.

Mai târziu în lagăr avea să-l cunoască şi pe Pr. Prof. Dr. Dumitru Stăniloae, care vorbindu-i despre Felea i-a spus: ”Eu am fost numai profesor; Felea a fost şi profesor şi preot”. De la aceşti oameni în preajma cărora s-a aflat a reuşit să-şi însuşească mult mai multă Teologie, respirând „aerul, duhul duhovnicesc imprimat de aceştia” temniţei. Pr. Sabău era coleg de celulă, coleg pe aceiaşi rogojină cu Andronescu, Rectorul Politehnicii de la Timişoara. Mărturia părintelui Sabău despre suferinţa închisorii trebuia să se alăture celei a prietenului său –pr. Ioan Calciu Dumitreasa, doar că moartea a hotărât altfel. A fost o suferinţă pe care am văzut-o pe chipul pr. Sabău la aflarea veştii că prietenul său a părăsit lumea pămîntească. Dorinţa lor însă de a da mărturie ne călăuzeşte pe noi, cei care datorăm moral să nu-i uităm pe ei şi suferinţele lor.

„Voi sunteţi lumina lumii, voi sunteţi sarea pământului”(Matei XIV, 16) 

„Parintele Ilarion Felea este cu adevarat un geniu liturgic al teologiei ortodoxe, al Bisericii Ortodoxe.
Sibiul si Ardealul au dat, intr-adevar, oameni de inalta spiritualitate crestina.” – parintele Iustin Parvu

Instiintare:

In prezent in cadrul Episcopiei Aradului se afla in curs de tiparire  JURNALUL  Personal al preotului Ilarion Felea in mai multe volume , el cuprinzand adnotarile aproape zilnice ale parintelui : viata, activitatea, trairile si invataturile duhovnicesti precum si trairile personale (de-a lungul a 30 de ani de viata) ale preotului martir decedat la Aiud in 1961.
Acest jurnal este considerat a fi un unicat in randul lucrarilor de gen dezvaluind pretioase idei, meditatii si impresii personale, toate vazute si redate prin prisma unei gandiri si simtiri profund crestine.

Cristina David

Despre "DUMNEZEU este IUBIRE" Blog Crestin Ortodox-- Cristina David

Ma numar printre cei care Il considera pe Dumnezeu Tatal Ceresc si Creatorul tuturor celor vazute si nevazute. Sufletul nostru este o particica din El iar stradania de o viata trebuie sa fie aceea de a nu Il pierde , de a-L avea mereu langa noi. El este Calea , Adevarul si Viata , dar este si Iubire in sensul cel mai inalt , mai inaltator in nemarginirea ei . Fara Dumnezeu orizontul cunoasterii noastre ar ramane foarte limitat iar sufletul nostru s-ar "pipernici" de tot , ca sa folosesc un cuvant intrebuintat in scrierile sale de Sfantul Ardealului , Parintele Arsenie Boca . Acestea le-am aflat de-a lungul vietii mele in timp ce in repetate randuri m-am simtit ridicata cu multa blandete dupa o cadere in valurile ei gata sa ma inec , ajutata apoi sa imi revin ca sa constat o data in plus, neindoielnica Prezenta Divina prin care nimic nu este imposibil a fi atins de cel care crede in El , daca Domnul Voieste stiind ca este spre Binele lui si nu spre pierzania sufletului. In mintea si intentia mea paginile care vor forma acest mijloc de comunicare usor si lesne de accesat vor incerca sa prezinte cititorilor sfaturi de mare folos duhovnicesc desprinse din scrierile sau spusele marilor sfinti parinti si daruitilor duhovnici ai lumii crestin ortodoxe.
Acest articol a fost publicat în articole, Citate din scrierile marilor si daruitilor duhovnici, Duhovnici, mari teologi romani, Parintele martir si marturisitor Ilarion Felea, Sfintii marturisitori ai Lui Hristos din temnite și etichetat , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Parintele Ilarion Felea – martir al inchisorilor comuniste si marturisitor al Lui Hristos

  1. Margareta Teodorescu zice:

    Constitutie fizica deloc robusta, Parintele Ilarie nu a rezistat maltratarii odioase din inchisoare, aceasta constitutie insa ascundea o adevarata comoara – sufletul sau ce Il cauta neincetat pe Domnul.
    Sufletul sau inchinat Lui Hristos este ceea ce a dainuit si dainuie si astazi, prin pilda lui si prin tot ceea ce a lasat in urma drept invataminte de nepretuita valoare duhovniceasca.
    L-am cunoscut copil micut fiind, mi-a ramas insa in amintire figura lui luminoasa, glasul lui de o blandete nespusa, era atata pace in jurul sau…..
    Dumnezeu sa-l odihneasca impreuna cu Dreptii Sai!

    Apreciază

  2. Domnul sa il odihneasca in pace! Mare si credincios suflet a avut pana la ultima suflare…
    Mi-a ramas in minte din povestirile mamei urmatoarea scena : multime de oameni de toate varstele se aduna in fata Catedralei din Arad , caci nu mai incapeau inauntru bisericii in duminicile in care se stia ca predica Parintele Ilarie iar el iesea in fata pe trepte si glasul sau frumos , cald si patrunzator de bariton impartea Cuvantul Domnului nostru Iisus intr-un fel cu totul aparte , specific lui , care avea darul sa incalzeasca sufletele credinciosilor prezenti si sa le captiveze dragostea si evlavia pentru cele sfinte. Si in zilele acestea sunt persoane in Arad care isi amintesc si retraiesc acele minunate predici pline de har duhovnicesc.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s