Rugaciune la revarsatul zorilor scrisa de Sf Sofronie din Essex

Rugaciunile facute in diferite momente ale zilei in coltul nostru de ruga, cu icoanele care ne trimit cu gandul si sufletul la Domnul Iisus , Maica Lui Sfanta si Sfintii mult venerati (fiecare avem anumiti sfinti care ne sunt mai aproape) sunt de o covarsitoare importanta pentru obtinerea unei paci interioare , a tariei si curajului de  a infrunta o noua zi si ne ajuta sa ne apropiem de Dumnezeu tot mai mult cu fiecare zi ce trece…dar sunt si anumite clipe cand simtim nevoia sa rostim o scurta ruga , din adancul inimii , ca un strigat de ajutor ridicat spre Domnul Dumnezeul nostru , doar cateva cuvinte spuse cu mare  si tare credinta ca vom fi ajutati. Aceste rugaciuni pot face adevarate minuni in viata noastra, o pot afirma cu fermitate , ca o marturisire, caci am cunoscut asemenea raspunsuri imediate la ruga mea  intensa . Nu doar o data , nu doar de doua ori….

Despre rugaciune si efectele ei benefice au scris sfintii parinti si daruitii duhovnici mult mai bine , mai cu mult folos deci nu mai insist pe tema aceasta. Doar mai adaug faptul ca fiecare credincios are modul lui de a se ruga si rugaciuni pe care si le-a insusit ca fiind deosebit de lucratoare in cazul sau personal , adica acele rugaciuni de suflet pe care le spune foarte des.

Una din rugaciunile la care apelez de multe ori tocmai pentru ca simt cum ma linisteste , ma incurajeaza si ma insufleteste intru credinta este Rugaciunea Sfantului Sofronie din Essex care in timpul vietii  a fost parintele duhovnicesc al ieromonahului sihastru Rafail Noica, pentru care am o mare admiratie , speciala chiar as putea spune . La randul sau, Parintele Sofronie a fost scolit in ale duhovniciei de catre Cuviosul Siluan Athonitul de la Sfantul Munte. Si astfel s-a format o legatura sufleteasca aleasa , o inrudire spirituala foarte puternica intre acesti trei mari duhovnici daruiti de Dumnezeu.

Am ales cateva fragmente din rugaciunea Sf Sofronie pe care o veti gasi in intregime la imaginea Sfantului in partea laterala din dreapta postarilor pe blog .

„Doamne cel vesnic si Facatorule a toate , Care in bunatatea Ta cea nepatrunsa m-ai chemat in aceasta viata,

Care ai revarsat peste mine harul Botezului si pecetea Duhului Sfant,

Care ai sadit in mine dorinta de a Te cauta pe Tine,

Singurul adevaratul Dumnezeu, asculta rugaciunea mea.

N-am viata , nici lumina , nici bucurie , nici intelepciune,

Nici tarie , fara numai in Tine , Dumnezeule.

Din pricina faradelegilor mele nu indraznesc

Sa-mi ridic ochii mei spre Tine.

––––

Invata-ma sa ma rog cum se cuvine.

Binecuvinteaza aceasta zi pe care ai dat-o slugii Tale nevrednice.

––

Doamne, Tu stii cele de care am nevoie.

Cunosti orbirea si nestiinta mea , cunosti neputinta si stricaciunea sufletului meu,

Dar nici durerea si intristarea mea nu-Ti sunt ascunse Tie . De aceea Te rog , asculta rugaciunea mea si prin Duhul Tau cel Sfant

Invata-ma cale pe care sa merg.

Iar atunci cand vointa mea ticaloasa ma va conduce pe alte carari,

Nu ma cruta, Doamne, ci sileste-ma sa ma intorc la Tine.

Prin puterea Iubirii Tale , fa-ma sa ma tin cu tarie de ceea ce este bine.

Pazeste-ma de tot cuvantul sau fapta care strica sufletul;

De orice porniri care nu gasesc buna-placere inaintea Ta si-l ranesc pe semenul meu.

Invata-ma ce trebuie sa spun si cum trebuie sa vorbesc.

Daca e voia Ta sa nu raspund, fa-ma sa tac in duh de pace,

Sa nu intristez , nici sa ranesc pe semenii mei.

Aseaza-ma in calea poruncilor Tale si pana la ultima mea suflare sa nu ma lasi

Sa ratacesc departe de lumina indreptarilor Tale,

Ca poruncile Tale sa fie singura lege a fiintei mele pe acest pamant in veci.

Doamne, rogu-Te , ai mila de mine.

––-

N ma departa de la fata ta din pricina nevredniciei mele

Ci sporeste in mine constiinta acestei nevrednicii

Da, Doamne , prin Duhul Tau cel Sfant , invata-ma dreapta judecata si cunostinta.

Curateste-ma de toate gandurile tainice , de toata rautatea ascunsa in mine;

Si da-mi raspuns bun la scaunul Tau de judecata.

Doamne, in mare mila Ta si necuprinsa Ta dragoste de oameni, asculta rugaciunea mea. AMIN

Despre "DUMNEZEU este IUBIRE" Blog Crestin Ortodox-- Cristina David

Ma numar printre cei care Il considera pe Dumnezeu Tatal Ceresc si Creatorul tuturor celor vazute si nevazute. Sufletul nostru este o particica din El iar stradania de o viata trebuie sa fie aceea de a nu Il pierde , de a-L avea mereu langa noi. El este Calea , Adevarul si Viata , dar este si Iubire in sensul cel mai inalt , mai inaltator in nemarginirea ei . Fara Dumnezeu orizontul cunoasterii noastre ar ramane foarte limitat iar sufletul nostru s-ar "pipernici" de tot , ca sa folosesc un cuvant intrebuintat in scrierile sale de Sfantul Ardealului , Parintele Arsenie Boca . Acestea le-am aflat de-a lungul vietii mele in timp ce in repetate randuri m-am simtit ridicata cu multa blandete dupa o cadere in valurile ei gata sa ma inec , ajutata apoi sa imi revin ca sa constat o data in plus, neindoielnica Prezenta Divina prin care nimic nu este imposibil a fi atins de cel care crede in El , daca Domnul Voieste stiind ca este spre Binele lui si nu spre pierzania sufletului. In mintea si intentia mea paginile care vor forma acest mijloc de comunicare usor si lesne de accesat vor incerca sa prezinte cititorilor sfaturi de mare folos duhovnicesc desprinse din scrierile sau spusele marilor sfinti parinti si daruitilor duhovnici ai lumii crestin ortodoxe.
Acest articol a fost publicat în articole proprii, Despre Rugaciune, Rugaciuni crestin ortodoxe, Sfantul Sofronie din Essex și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s