Aghiasma Mica si Aghiasma Mare

Din cele mai vechi timpuri s-a pastrat obiceiul de a posti o zi inaintea unor sarbatori mai mari sau in unele zile care aminteau fapte sau evenimente triste din istoria sfanta a mantuirii, pentru ca astfel credinciosii, priveghind in post si rugaciune, sa intampine si sa serbeze cu vrednicie sarbatorile respective si sa participe in duh la suferintele pe care le comemoreaza acele zile.
Postul din ziua de 5 ianuarie este pastrat prin traditie, din vechime (secolele IV-VI), cand catehumenii care urmau sa primeasca botezul in seara acestei zile, tineau post, pentru a se putea impartasi la liturghia credinciosilor, la care luau parte pentru prima data, dupa botez. Astazi, crestinii postesc in aceasta zi, pentru a putea gusta cu vrednicie din apa sfintita la Aghiazma Mare. Canoanele Bisericii invata ca in Ajunul Bobotezei se ajuneaza (se tine post negru), in orice zi ar cadea (Canonul 1 al Sf. Teofil al Alexandriei) , iar a doua zi se ia aghiasma pe nemancate.
Slujba de la Agheasma Mare
Daca Agheasma Mica se poate savarsi ori de cate ori credinciosii doresc acest lucru, Agheasma Mare se oficiaza o singura data pe an, pe 6 ianuarie, in ziua Botezului Domnului in Iordan.

Iordanul
Raul Iordan, principala apa curgatoare a Palestinei , izvoraste din Muntii Libanului, apoi traverseaza Marea Galileii si dupa un lung si sinuos traseu se varsa in Marea Moarta. Iordanul este pomenit in Sfanta Scriptura de peste 150 de ori. Cel mai important moment in care apare Iordanul este, fara indoiala, Botezul Domnului, relatat de toti cei patru evanghelisti: Matei 3, 13-17; Marcu 1, 9-11; Luca 3, 21-22 si Ioan 1, 29-34
crestinortodox.ro