Cea mai veche manastire din lume – Manastirea Sfantului Antonie cel Mare – Egipt

Cea mai veche manastire din lume si-a deschis portile pelerinilor

Manastirea Sfantului Antonie cel Mare din Egipt, situata in apropierea orasului Al-Zaaarfane, isi redeschide portile credinciosilor crestini dupa o perioada de aproape 5 ani de restaurari, anunta Consiliul Suprem de Antichitati al Egiptului.

Stravechiul lacas de cult crestin se afla la circa 200 km de cunoscuta statiune turistica Hurghada si a fost fondat in anul 365 d.Hr., imediat dupa moartea sfantului Antonie cel Mare, unul dintre Sfintii Parinti ai bisericii. La doar 2 km de cea mai veche manastire din lume se afla pestera in care a trait, s-a rugat si s-a nevoit Sfantul Antonie cel Mare.

„Am terminat cu bine si cea de-a doua si ultima etapa a renovarilor manastirii. Sunt mandru ca la lucrarile de restaurare au muncit cot la cot, cu aceeasi dedicatie, crestini si musulmani deopotriva. Pentru noi nu are importanta ce fel de lacasuri de cult restauram, pot sa fie crestine, musulmane sau evreiesti, noi nu facem vreo deosebire intre ele deoarece toate acestea fac astazi parte din patrimoniul cultural si arheologic al Egiptului”, declara celebrul arheolog Zahi Hawass.

Sfantul Antonie cel Mare este cunoscut si drept Parintele si patronul spiritual al tuturor calugarilor si monahiilor. A fost primul ascet crestin din istorie care s-a retras in pustie pentru o viata dedicata rugaciunilor si slavirii lui Dumnezeu. S-a nascut in anul 250, in sanul unei familii crestine din Egipt. Dupa moartea parintilor sai, Sfantul si-a vandut toate proprietatile si bunurile, iar banii i-a daruit saracilor. Dupa acest moment, s-a retras in singuratatea desertului egiptean. A petrecut astfel 85 de ani. Dupa moartea lui Antonie, fii sai duhovnicesti si-au sapat chili in preajma pesterii sfantului, zona devenind prima manastire crestina din lume. Aflata in mijlocul desertului si inconjurata de stanci impunatoare, manastirea se intinde astazi pe o suprafata de 10 hectare si gazduieste un numar de 7 biserici, incluzand bicerica Sfantului Antonie care adaposteste mormantul sau.

Renovarea complexului monahal, care contine picturi murale datand din Evul Mediu timpuriu si peste 1.000 de manuscrise stravechi, a costat circa 14, 5 milioane $.

Sursa: RiaNovosti

http://video.crestinortodox.ro/embedded/lzmn8GVOoHx

Manastirea Sfantul Antonie cel Mare – Egipt pe video.crestinortodox.ro

Despre "DUMNEZEU este IUBIRE" Blog Crestin Ortodox-- Cristina David

Ma numar printre cei care Il considera pe Dumnezeu Tatal Ceresc si Creatorul tuturor celor vazute si nevazute. Sufletul nostru este o particica din El iar stradania de o viata trebuie sa fie aceea de a nu Il pierde , de a-L avea mereu langa noi. El este Calea , Adevarul si Viata , dar este si Iubire in sensul cel mai inalt , mai inaltator in nemarginirea ei . Fara Dumnezeu orizontul cunoasterii noastre ar ramane foarte limitat iar sufletul nostru s-ar "pipernici" de tot , ca sa folosesc un cuvant intrebuintat in scrierile sale de Sfantul Ardealului , Parintele Arsenie Boca . Acestea le-am aflat de-a lungul vietii mele in timp ce in repetate randuri m-am simtit ridicata cu multa blandete dupa o cadere in valurile ei gata sa ma inec , ajutata apoi sa imi revin ca sa constat o data in plus, neindoielnica Prezenta Divina prin care nimic nu este imposibil a fi atins de cel care crede in El , daca Domnul Voieste stiind ca este spre Binele lui si nu spre pierzania sufletului. In mintea si intentia mea paginile care vor forma acest mijloc de comunicare usor si lesne de accesat vor incerca sa prezinte cititorilor sfaturi de mare folos duhovnicesc desprinse din scrierile sau spusele marilor sfinti parinti si daruitilor duhovnici ai lumii crestin ortodoxe.
Acest articol a fost publicat în articole, Crestinismul in vremea antica, Fapte/Intamplari deosebite - articole, Manastiri, Sfantul Antonie cel Mare, Sfinti Parinti, Video și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Cea mai veche manastire din lume – Manastirea Sfantului Antonie cel Mare – Egipt

  1. delmoniko zice:

    In Egipt pana si nisipul desertului iti vorbeste. Piramidele, Sfinxul, Luxorul si Karnak, legendele din Valea Regilor …. Am gasit materiale interesante aici despre mitologie si Egipt http://mythologica.ro/misterele-egiptului/

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s