Osemintele Mitropolitului Andrei Saguna au fost deshumate in vederea canonizarii
Basilica.ro / 31 martie 2011
Rămăşiţele pământeşti ale mitropolitului Andrei Şaguna au fost deshumate astăzi, 31 mai, din cripta Mausoleului de la Răşinari, informează TRINITAS TV.
Alături de credincioşi au fost prezenţi Mitropolitul Ardealului, Mitropolitul Olteniei şi Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului.
„Am mers la mausoleul marelui mitropolit Andrei Şaguna, am dezvelit mormântul şi am scos osemintele pentru a pregăti o raclă în vederea canonizării lui. Ne-am rugat ca Dumnezeu să ni-l aleagă ca ocrotitor şi ca mijlocitor”, a arătat Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului.
Osemintele au fost împărţite în două racle. Una dintre ele va rămâne în Mausoleu, iar cealaltă a fost dusă la sediul Mitropoliei Ardealului.
După deshumare a fost oficiată o slujbă de pomenire pentru mitropolitul Andrei Şaguna al Ardealului.
Sfântul Sinod al Bisericii noastre va analiza într-una din următoarele şedinţe de lucru dosarul de canonizare a Mitropolitului Şaguna înaintat spre studiere ierarhilor români de Mitropolia Ardealului.
sursa>
http://www.basilica.ro/ro/stiri/deshumarea_mitropolitului_saguna_2130.html
~~~+~~~
Mitropolitul Ardealului Andrei Saguna – in constiinta noastra, marturisitoare
„Mitropolitul Andrei Saguna a fost un barbat aproape extraordinar, trimis de Providenta Divina pentru fericirea poporului sau; ca el a fost un Moise, pentru ca si el, ca si acela, a eliberat poporul sau, conducandu-l in pamantul autonomiei si independentei; si el, ca si acela, dadu poporului sau tablele legii: Statutul organic; si, in fine, lovi in piatra si dadu apa cereasca poporului sau: stiinta, lumina, cultura. Despre un astfel de barbat, pe drept cuvant, se poate zice ca el, pururi va straluci ca un luceafar pe orizontul bisericii si natiunii romane.” Asa isi incheia Nicolae Popea discursul de receptie, prezentat in 13/26 martie anul 1900, dedicat vietii si activitatii arhiepiscopului si mitropolitului ortodox al Transilvaniei, Andrei baron de Saguna (1808-18739).
Mitropolitul Şaguna, luminătorul Ardealului
Basilica.ro / 31 martie 2011
Andrei Şaguna s-a născut în 1808, la Mişkolţ, în Ungaria, într-o familie de aromâni.
A studiat filozofia, dreptul şi teologia, fiind hirotonit episcop în anul 1848, la Carloviţ. După hirotonie, noul arhiereu spunea: „Pe românii transilvăneni, din adâncul lor somn vreau să-i trezesc şi cu voia către tot ce e adevărat, plăcut şi drept să-i îndrumez!”
În calitate de mitropolit prezidează Marea Adunare Naţională de la Blaj şi organizează învăţământul în Transilvania.
În august 1850 deschide la Sibiu Tipografia eparhială, întemeiată din bani personali.
În ianuarie 1853 se întemeiază „Telegraful Român”, singurul ziar din România cu apariţie neîntreruptă până astăzi.
Începând cu anul 1855, Şaguna reorganizează învăţământul teologic din Sibiu sub forma unui Institut de Teologie şi Pedagogie. A organizat peste 800 de şcoli primare confesionale. Tot sub îndrumarea lui au fost întemeiate gimnaziile ortodoxe din Braşov şi Brad. Gimnaziul de la Braşov, inaugurat în 1850, este una dintre cele mai vechi şcoli superioare româneşti.
Mitropolitul Şaguna sprijină înfiinţarea Asociaţiei Transilvane pentru Literatura Română şi Cultura Poporului Român, cunoscută sub numele ASTRA, cu rol însemnat în emanciparea culturală şi politică a românilor din Transilvania.
Printre membrii de seamă ai ASTREI s-au numărat Andrei Şaguna (care a fost şi primul preşedinte), George Bariţ, Timotei Cipariu, Ioan Puşcariu, viitorul patriarh Miron Cristea, Vasile Goldiş, Onisifor Ghibu şi Octavian Goga.
Mitropolitul Andrei Şaguna a trecut la Domnul pe 28 iunie 1873, fiind înmormântat în cripta Mausoleului de la Răşinari, de lângă Sibiu.
sursa>
http://www.basilica.ro/ro/stiri/mitropolitul_saguna_luminatorul_ardealului_3064.html
foto>