Parintele Arsenie Boca – Inceputurile unei vieti duhovnicesti de exceptie

ARSENIE BOCA * Raspuns la intrebarile cititorilor

In tinerete

Textele dedicate parintelui Arsenie Boca au starnit ecouri puternice si printre mai tinerii cititori ai revistei „Formula AS”, care ne solicita amanunte legate de inceputurile monahale ale parintelui si de anii in care a fost staret al Manastirii Sambata de langa Fagaras. Raspunsul pe care-l oferim este un fragment dintr-un text publicat in 1999 si a fost alcatuit cu ajutorul parintelui Daniil Stoenescu, ucenic al parintelui Arsenie Boca

Inceputul

Parintele Arsenie Boca a vazut lumina zilei in Tara Motilor. S-a nascut in 1910, pe 29 septembrie, in localitatea Vata de Sus, singurul copil al unei familii de oameni instariti. A facut liceul la Brad, unde s-a facut remarcat prin profunzimea gandirii si simtirii sale. Dupa terminarea liceului, intra la seminarul teologic din Sibiu, dupa care isi ia licenta la Cernauti. Avand o inzestrare artistica deosebita, este trimis la Bucuresti, unde urmeaza Scoala de Belle Arte. A treia facultate pe care o urmeaza este medicina, vreme de trei ani, dupa care este trimis de mitropolitul Balan la Sfantul Munte Athos, la schitul romanesc Prodromu, al carui staret era atunci Antipa Dinescu. Se pare ca scurta vietuire aici este prilejul unor experiente spirituale de exceptie. Din franturile povestite de parintele Arsenie, stim ca aici a postit vreme de 40 de zile neintrerupt, ca a avut o experienta iluminatoare. In 1939 se intoarce de la Muntele Athos in tara si devine staretul Manastirii Sambata de Sus, veche ctitorie brancoveneasca, care ajunsese o ruina, dupa ce a fost distrusa cu tunul de catre soldatii austrieci. In cativa ani, manastirea reinvie si la poalele Muntilor Fagaras ia nastere unul din cele mai puternice curente spirituale crestine din Romania interbelica.

fragment dintr-un articol aparut in Revista AS

Dumnezeu lucreaza in vietile noastre continuu dar noi nu bagam de seama, de cele mai multe ori, caile si persoanele prin care Tatal face acest lucru spre binele nostru , intotdeauna spre bine caci El singur cunoaste fara gres trebuintele noastre. Micile minuni adeseori trec neobservate oamenii avand tendinta sa considere ca este meritul lor in intregime atunci cand izbandesc intr-o problema oarecare din viata lor. Abia atunci cand mari si neasteptate lucruri se intampla, chiar si acei mai putin inclinati sa creada in minuni dumnezeiesti vor recunoaste natura deosebita a celor petrecute.
O natura aparte, „necunoscuta” , uimitoare…
O astfel de intamplare a fost sa fie viata de exceptie si activitatea de o sustinuta devotiune a celui care va fi considerat inca inainte de plecarea din aceasta lume „Sfantul Ardealului” , Arsenie Boca ,om , preot si duhovnic care a influentat si schimbat vietile sufletesti ale multimilor de credinciosi ce il cautau pentru sfat si indreptare. El ne indreapta si ne lumineaza chiar si acum de acolo de Sus unde se afla , precum a spus-o inainte de a pleca la Domnul. Parintele , cum ii spunea simplu, ucenicul lui Teofil Paraian , a fost una din marile minuni care s-a intamplat neamului nostru romanesc. Caci Dumnezeu a lucrat prin el si prin „talantii” daruiti lui la nastere.
„Parintele Arsenie Boca, ca trimis al lui Dumnezeu, este tocmai aceasta lucrare de o deosebita adancime duhovniceasca pe care el a lasat-o, iar noi, urmasi ai lui, trebuie sa ne hranim dintr-insa si sa ne ostenim cu toata ravna sa o ducem mai departe ca binecuvantare pentru nepotii si stranepotii nostri. Aceasta a fost si este misiunea parintelui Arsenie Boca , si el nu este mic inaintea lui Dumnezeu; de aceea il lauda credinciosii in biserici , la mormantul lui si in casele lor iar temelia credintei este in acesti inchinatori binecredinciosi.”(parintele Iustin Parvu)

Mi-a pricinuit mare bucurie , deci, citirea acestui articol care ne vorbeste despre interesul si dorinta tinerilor de astazi de a cunoaste cat mai multe lucruri despre mult daruitul nostru duhovnic. Semne bune ca lucrarea Lui Dumnezeu prin el va fi transmisa mai departe si deci continuata la modul conceput chiar de parinte care se ruga asa: „Invredniceste-ma, Doamne, sa fiu martor marturisitor martir al dumnezeirii Fiului Tau Iisus Hristos pe pamant”. Iar noi stim ca Dumnezeu Tatal i-a implinit ruga fierbinte.AMIN

Cristina David

Despre "DUMNEZEU este IUBIRE" Blog Crestin Ortodox-- Cristina David

Ma numar printre cei care Il considera pe Dumnezeu Tatal Ceresc si Creatorul tuturor celor vazute si nevazute. Sufletul nostru este o particica din El iar stradania de o viata trebuie sa fie aceea de a nu Il pierde , de a-L avea mereu langa noi. El este Calea , Adevarul si Viata , dar este si Iubire in sensul cel mai inalt , mai inaltator in nemarginirea ei . Fara Dumnezeu orizontul cunoasterii noastre ar ramane foarte limitat iar sufletul nostru s-ar "pipernici" de tot , ca sa folosesc un cuvant intrebuintat in scrierile sale de Sfantul Ardealului , Parintele Arsenie Boca . Acestea le-am aflat de-a lungul vietii mele in timp ce in repetate randuri m-am simtit ridicata cu multa blandete dupa o cadere in valurile ei gata sa ma inec , ajutata apoi sa imi revin ca sa constat o data in plus, neindoielnica Prezenta Divina prin care nimic nu este imposibil a fi atins de cel care crede in El , daca Domnul Voieste stiind ca este spre Binele lui si nu spre pierzania sufletului. In mintea si intentia mea paginile care vor forma acest mijloc de comunicare usor si lesne de accesat vor incerca sa prezinte cititorilor sfaturi de mare folos duhovnicesc desprinse din scrierile sau spusele marilor sfinti parinti si daruitilor duhovnici ai lumii crestin ortodoxe.
Acest articol a fost publicat în articole, Citate din scrierile marilor si daruitilor duhovnici, Comentariile autoarei blogului la cele citite/aflate/traite, Duhovnici, Parintele Arsenie Boca - Sfantul Ardealului, Parintele Iustin Parvu, Parintele Teofil Paraian, Rugaciuni crestin ortodoxe și etichetat , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s