Basilica lui Maxentiu si Constantin – Roma – Din istoria crestinismului

Basilica lui Maxentiu si a lui Constantin – Roma

Basilica lui Maxentius si a lui Constantin, aflata in Roma, Italia, este una dintre cele mai mari cladiri ale lumii antice din Roma. Cunoscuta uneori si sub denumirea de Nova Basilica, adica „Basilica cea Noua”, aceasta cladire era cea mai mare din intreg Forumul Roman.

Basilica lui Maxentiu si a lui Constantin – scurt istoric

Construirea acestei uriase cladiri a inceput din partea nordica a Forum-ului, sub conducerea imparatului Maxentiu, in anul 308, si a fost terminata in anul 312, de catre imparatul Constantin cel Mare, la scurt timp dupa victoria impotriva lui Maxentius, in lupta de la Podul Milvian.

Cladirea este zidita avand o singura nava centrala, acoperita fiind cu trei siruri de bolti, la o inaltime de 39 de metri de la pamant. Intreg acoperisul era suspendat pe patru coloane uriase. In capatul ei vestic se afla zidita o imensa absida de piatra. In aceasta se afla asezata o uriasa statuie a imparatului Constantin; fragmente din aceasta statuie se mai gasesc si astazi, in curtea Palatului Conservatori, din Muzeul Capitolini.

Greutatea boltilor era sustinuta, pe laterale, de o serie de abside, fiecare masurand intre 23 si 17 metri. Absidele erau, la randul lor, calote semiboltite, pornind perpendicular pe nava centrala. Multimea arcadelor de pe laterale erau destul de inguste.

Nava centrala masoara 25 de metri in latime si 80 de metri in lungime, formand astfel o suprafata de 4.000 de metri patrati. Ca mai toate constructiile imperiale, si aceasta basilica facea risipa de spatiu, creand insa emotie si tacere in sufletul celui care o privea sau intra in ea.

Pe fatada de rasarit a basilicii se afla o imensa arcada, in timp ce pe fatada sudica se afla un foarte mare portal de intrare, prijinit la baza pe patru coloane de piatra.

Tot ce a mai ramas din aceasta uriasa basilica este peretele ei nordic, dimpreuna cu cele trei abside boltite. Tavanul interior al celor trei abside infatiseaza o foarte mare pricepere in privinta sustinerii greutatii uriase a acoperisului. Intreg tavanul este alcatuit din fragmente octogonale, puternic stranse intre ele.

Basilica lui Maxentiu si a lui Contantin – Roma, Italia

Astazi, termenul de basilica indica o cladire inchinata bisericii, un locas de cult, insa in acele vremuri, termenul indica o curte imperiala, o hala de festivitati, un loc de adunare publica. De-a lungul peretilor, in interior, se aflau numeroase nise, in care erau asezate busturi ale zeitatilor romane. Aici au avut loc luptele romane, din cadrul festivitatilor olimpice din anul 1960.

Basilica lui Maxentiu si a lui Constantin, din Roma, este o uriasa lucrare de arhitectura. La acea data, aceasta se afla printre cele mai mari cladiri ale lumii, pentru ridicarea acesteia fiind folosite mai toate metodele cunoscute la acea vreme, cat si unele inovatii. Uriasa cladire, mai inainte de a fi distrusa, era in intregime varuita in culoarea alb.

Sursa: CrestinOrtodox.ro

Despre "DUMNEZEU este IUBIRE" Blog Crestin Ortodox-- Cristina David

Ma numar printre cei care Il considera pe Dumnezeu Tatal Ceresc si Creatorul tuturor celor vazute si nevazute. Sufletul nostru este o particica din El iar stradania de o viata trebuie sa fie aceea de a nu Il pierde , de a-L avea mereu langa noi. El este Calea , Adevarul si Viata , dar este si Iubire in sensul cel mai inalt , mai inaltator in nemarginirea ei . Fara Dumnezeu orizontul cunoasterii noastre ar ramane foarte limitat iar sufletul nostru s-ar "pipernici" de tot , ca sa folosesc un cuvant intrebuintat in scrierile sale de Sfantul Ardealului , Parintele Arsenie Boca . Acestea le-am aflat de-a lungul vietii mele in timp ce in repetate randuri m-am simtit ridicata cu multa blandete dupa o cadere in valurile ei gata sa ma inec , ajutata apoi sa imi revin ca sa constat o data in plus, neindoielnica Prezenta Divina prin care nimic nu este imposibil a fi atins de cel care crede in El , daca Domnul Voieste stiind ca este spre Binele lui si nu spre pierzania sufletului. In mintea si intentia mea paginile care vor forma acest mijloc de comunicare usor si lesne de accesat vor incerca sa prezinte cititorilor sfaturi de mare folos duhovnicesc desprinse din scrierile sau spusele marilor sfinti parinti si daruitilor duhovnici ai lumii crestin ortodoxe.
Acest articol a fost publicat în articole, Din istoria crestinismului și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s