Biserica Ortodoxă îi prăznuieşte în fiecare an, pe 8 noiembrie, pe Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil, căpeteniile cetelor îngereşti şi, odată cu ei, tot soborul îngeresc.
Cuvântul înger înseamnă vestitor, crainic, trimis, sol. El ne arată menirea principală a îngerilor, căci îngerii sunt vestitorii vrerii lui Dumnezeu, fiinţe nevăzute, imateriale, suflete fără trupuri. Ei au fost creaţi de Dumnezeu înainte de facerea lumii şi a omului, şi toţi erau buni. Dar, o parte din ei, folosind în rău libertatea voinţei cu care erau înzestraţi, din mândrie s-au răzvrătit împotriva lui Dumnezeu şi au căzut din starea de nevinovăţie şi fericire în care se aflau, în iad, devenind îngeri răi, demoni sau diavoli.
Ceilalţi îngeri buni rămaşi în preajma lui Dumnezeu sunt atât de mulţi, încât numărul lor numai Dumnezeu îl ştie. Aceştia sunt împărţiţi, după Sfinţii Părinţi, în nouă cete şi fiecare ceată are, la rândul ei, trei grupe de către trei îngeri, care înconjoară concentric Dumnezeirea, ca nişte rotocoale de lumină, unele mai apropiate de Dumnezeu şi mai strălucitoare, altele mai departe de El şi mai puţin strălucitoare, dar mai aproape de oameni.
Stând în directă legătură cu Dumnezeu, îngerii sunt slujitorii Lui imediaţi şi fac, de-a pururea, voia Lui. De aceea, se bucură neîncetat de fericirea de a vedea pe Dumnezeu şi a-i cânta imnuri de slavă: „Sfânt, Sfânt, Sfânt e Domnul Savaot…”.
Ca slujitori credincioşi ai lui Dumnezeu, îngerii au slujit necontenit în lucrarea mântuirii noastre, făcând legătura nevăzută dintre cer şi pământ, vestind oamenilor voia lui Dumnezeu şi ajutându-i pe aceştia în strădania lor pentru dobândirea mântuirii.
Din Sfânta Scriptură şi din tradiţie cunoaştem şi numele câtorva dintre ei, mai precis a celor şapte arhangheli care stau înaintea tronului slavei lui Dumnezeu. Aceştia sunt: Mihail, Gavriil, Rafail, Uriil, Salatiil, Gudiil şi Varahiil. Fiecare arhanghel are o anumită misiune divină.
Sf. Arhanghel Mihail este numit „cel dintâi dintre îngerii păzitori” (Daniil 10, 13), fiind conducătorul oştilor cereşti şi cel dintâi din ceata sfinţilor arhangheli. El este acela care, în ceruri a luptat împotriva lui Satan şi a îngerilor răi, după răzvrătirea acestora împotriva lui Dumnezeu. El s-a luptat cu diavolul pentru trupul lui Moise şi tot el va apărea, la sfârşitul lumii şi la judecata viitoare, ca ocrotitor al celor drepţi.
Sf. Arhanghel Gavriil este cel care a adus Sf. Fecioare vestea cea bună a întrupării Domnului în ea. A adus vestea zămislirii Maicii Domnului părinţilor Ioachim şi Ana. Şi tot el i-a vestit preotului Zaharia că soţia lui va naşte la bătrâneţe pe Sf. Ioan Botezătorul. Sf. Arhanghel Gavriil este ocrotitorul fecioarelor şi al mamelor.
Slujind pe Dumnezeu, îngerii slujesc totodată şi oamenilor, ei ne ajută, ne feresc de rele şi de primejdii, de necazuri şi ispite, mijlocind la Dumnezeu pentru noi, înfăţişându-I rugăciunile noastre.
De aceea, biserica a rânduit, în această zi, să aducem şi noi cuvenitul prinos de rugăciune, laudă şi cinstire sfinţilor îngeri, în general, iar sfinţilor arhangheli, în special.
Nimic nou nu se poate spune de catre noi in legatura cu marea Sarbatoare a zilei de astazi , in conformitate cu randuirea stabilita prin Biserica Crestin Ortodoxa . Ne bucuram de ea, o intampinam ca pe o deosebita ocazie de a ne aminti de Cetele Ingeresti care sunt vestitorii si implinitorii Vointei Divine. Tuturor celor care au fost botezati cu numele marilor arhangheli le doresc astazi toate binecuvantarile Domnului acum si mereu.
Un dar , pentru toti cititorii:
Predica parintelui Teofil Paraian la Sarbatoarea Sf Arhangheli Mihail si Gavril