Soborul Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil

Biserica Ortodoxă îi prăznuieşte în fiecare an, pe 8 noiembrie, pe Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil, căpeteniile cetelor îngereşti şi, odată cu ei, tot soborul îngeresc.
Cuvântul înger înseamnă vestitor, crainic, trimis, sol. El ne arată menirea principală a îngerilor, căci în­gerii sunt vestitorii vrerii lui Dum­nezeu, fiinţe nevăzute, imate­ria­le, suflete fără trupuri. Ei au fost creaţi de Dumnezeu înainte de facerea lumii şi a omului, şi toţi erau buni. Dar, o parte din ei, folosind în rău libertatea voinţei cu care erau înzestraţi, din mândrie s-au răzvrătit împotriva lui Dumnezeu şi au căzut din starea de nevinovăţie şi fericire în care se aflau, în iad, devenind îngeri răi, demoni sau diavoli.
Ceilalţi îngeri buni rămaşi în preajma lui Dumnezeu sunt atât de mulţi, încât numărul lor numai Dum­nezeu îl ştie. Aceştia sunt împărţiţi, după Sfinţii Părinţi, în nouă cete şi fiecare ceată are, la rândul ei, trei grupe de către trei îngeri, care înconjoară concentric Dumne­ze­irea, ca nişte rotocoale de lumină, unele mai apropiate de Dumnezeu şi mai strălucitoare, altele mai departe de El şi mai puţin strălu­citoare, dar mai aproape de oameni.
Stând în directă legătură cu Dumnezeu, îngerii sunt slujitorii Lui imediaţi şi fac, de-a pururea, voia Lui. De aceea, se bucură neîncetat de fericirea de a vedea pe Dum­nezeu şi a-i cânta imnuri de slavă: „Sfânt, Sfânt, Sfânt e Domnul Savaot…”.
Ca slujitori credincioşi ai lui Dumnezeu, îngerii au slujit necontenit în lucrarea mântuirii noastre, făcând legătura nevăzută dintre cer şi pământ, vestind oamenilor voia lui Dumnezeu şi ajutându-i pe aceştia în strădania lor pentru dobândirea mântuirii.
Din Sfânta Scriptură şi din tradiţie cunoaştem şi numele câtorva dintre ei, mai precis a celor şapte arhangheli care stau înaintea tronului slavei lui Dumnezeu. Aceştia sunt: Mihail, Gavriil, Rafail, Uriil, Salatiil, Gudiil şi Varahiil. Fiecare arhanghel are o anumită misiune divină.
Sf. Arhanghel Mihail este numit „cel dintâi dintre îngerii păzitori” (Daniil 10, 13), fiind conducătorul oştilor cereşti şi cel dintâi din ceata sfinţilor arhangheli. El este acela care, în ceruri a luptat împotriva lui Satan şi a îngerilor răi, după răzvrătirea acestora împotriva lui Dumnezeu. El s-a luptat cu diavolul pentru trupul lui Moise şi tot el va apărea, la sfârşitul lumii şi la judecata viitoare, ca ocrotitor al celor drepţi.
Sf. Arhanghel Gavriil este cel care a adus Sf. Fecioare vestea cea bună a întrupării Domnului în ea. A adus vestea zămislirii Maicii Domnului părinţilor Ioachim şi Ana. Şi tot el i-a vestit preotului Zaharia că soţia lui va naşte la bătrâneţe pe Sf. Ioan Botezătorul. Sf. Arhanghel Gavriil este ocrotitorul fecioarelor şi al mamelor.
Slujind pe Dumnezeu, îngerii slujesc totodată şi oamenilor, ei ne ajută, ne feresc de rele şi de primejdii, de necazuri şi ispite, mijlocind la Dumnezeu pentru noi, înfăţişându-I rugăciunile noastre.
De aceea, biserica a rânduit, în această zi, să aducem şi noi cuveni­tul prinos de rugăciune, laudă şi cinstire sfinţilor îngeri, în general, iar sfinţilor arhangheli, în special.

Nimic nou nu se poate spune de catre noi in legatura cu marea Sarbatoare a zilei de astazi , in conformitate cu randuirea stabilita prin Biserica Crestin Ortodoxa . Ne bucuram de ea, o intampinam ca pe o deosebita ocazie de a ne aminti de Cetele Ingeresti care sunt vestitorii si implinitorii Vointei Divine. Tuturor celor care au fost botezati cu numele marilor arhangheli le doresc astazi toate binecuvantarile Domnului acum si mereu.

Un dar , pentru toti cititorii:

Predica parintelui Teofil Paraian la Sarbatoarea Sf Arhangheli Mihail si Gavril

Despre "DUMNEZEU este IUBIRE" Blog Crestin Ortodox-- Cristina David

Ma numar printre cei care Il considera pe Dumnezeu Tatal Ceresc si Creatorul tuturor celor vazute si nevazute. Sufletul nostru este o particica din El iar stradania de o viata trebuie sa fie aceea de a nu Il pierde , de a-L avea mereu langa noi. El este Calea , Adevarul si Viata , dar este si Iubire in sensul cel mai inalt , mai inaltator in nemarginirea ei . Fara Dumnezeu orizontul cunoasterii noastre ar ramane foarte limitat iar sufletul nostru s-ar "pipernici" de tot , ca sa folosesc un cuvant intrebuintat in scrierile sale de Sfantul Ardealului , Parintele Arsenie Boca . Acestea le-am aflat de-a lungul vietii mele in timp ce in repetate randuri m-am simtit ridicata cu multa blandete dupa o cadere in valurile ei gata sa ma inec , ajutata apoi sa imi revin ca sa constat o data in plus, neindoielnica Prezenta Divina prin care nimic nu este imposibil a fi atins de cel care crede in El , daca Domnul Voieste stiind ca este spre Binele lui si nu spre pierzania sufletului. In mintea si intentia mea paginile care vor forma acest mijloc de comunicare usor si lesne de accesat vor incerca sa prezinte cititorilor sfaturi de mare folos duhovnicesc desprinse din scrierile sau spusele marilor sfinti parinti si daruitilor duhovnici ai lumii crestin ortodoxe.
Acest articol a fost publicat în Parintele Teofil Paraian, predici, Soborul Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s