Staretul Efrem Vatopedinul despre programul de rugaciune

Staretul Efrem Vatopedinul despre programul de rugaciune

 Primul lucru pe care trebuie sa-l aveti in vedere este un program foarte concret de rugaciune. Gheron Iosif Isihastul spunea oamenilordin lume care veneau la el un cuvant al Sfantului Isaac Sirul , anume ca foarte mult foloseste un program zilnic de rugaciune, chiar daca este foarte redus, foarte mic, dar care il urmam cu multa fidelitate.


 Daca aveti un program de rugaciune corect, dupa puterile dumneavoastra, dar pe care sa-l impliniti zilnic, atunci veti incepe sa aveti ceea ce numim „experienta rugaciunii“. Daca insa va pierdeti timpul vorbind pana la miezul noptii, iar dupa aceea mergeti si va culcati spunand: „Sunt obosit, imi fac doar o cruce si ma culc“, atunci nici pana la moarte nu veti intelege ce este rugaciunea. Deaceea, in fiecare dimineata cand se scoala crestinul,trebuie sa aiba un program. Unii sa citeasca cei Sase Psalmi de la Utrenie; sunt altii care citesc Catisma a saptesprezecea, altii rugaciunile de dimineata; altii, care sunt mai avansati, citesc Canonul Sfantului zilei, citesc Acatistul Maicii Domnului; altii seara fac Pavecernita Mica. Cei care au timp citesc zilnic Vecernia.

http://www.crestinortodox.ro/carti-ortodoxe/ceaslov/pavecernita-mica-79799.html

 Si ceea ce trebuie sa luati aminte si de la care veti avea foarte mult folos, cu un efort foarte mic, este sa spuneti rugaciunea (euhi*)- (Termenul „euhi” – [evhi]— se refera intotdeauna la rugaciunea lui Iisus). De exemplu, te scoli dimineata. Pana te speli, spune: „Doamne Iisuse Hristoase, miluieste-ma”. Te imbraci, spune: „Doamne Iisuse Hristoase, miluieste-ma”. Iti asezi incaltamintea, acelasi lucru: „Doamne Iisuse Hristoase, miluieste-ma“. Pana ajungi la locul de munca, la scoala, spune in gand: „Doamne Iisuse Hristoase…”. Esti in autobuz, acelasi lucru „Doamne Iisuse Hristoase…“ Imi spunea un parinte de la Sfantul Munte ca atunci cand cineva nu are mult timp pe care sa-l dedice rugaciunii, trebuie sa foloseasca acest „timp alb” pecare nu-l avem ocupat cu altceva. Unii insa, care ajung la o oarecare masura duhovniceasca, la o oarecare sporire duhovniceasca, se roaga chiar si in timpul somnului. Asa cum spune si Proorocul: „Eu dorm si inima mea privegheaza” (Cantarea Cantarilor 5:2 ; in traducere romaneasca NT ed. 1988: „De dormit dormeam, dar inima-mi veghea“). Eu cunosc un calugar la Sfantul Munte care atunci cand se trezeste afla perna uda de lacrimile pe care le are in somn.

Extras  dintr-un interviu cu Staretul Efrem al Manastirii Vatopedu de la Sfantul Munte

Despre "DUMNEZEU este IUBIRE" Blog Crestin Ortodox-- Cristina David

Ma numar printre cei care Il considera pe Dumnezeu Tatal Ceresc si Creatorul tuturor celor vazute si nevazute. Sufletul nostru este o particica din El iar stradania de o viata trebuie sa fie aceea de a nu Il pierde , de a-L avea mereu langa noi. El este Calea , Adevarul si Viata , dar este si Iubire in sensul cel mai inalt , mai inaltator in nemarginirea ei . Fara Dumnezeu orizontul cunoasterii noastre ar ramane foarte limitat iar sufletul nostru s-ar "pipernici" de tot , ca sa folosesc un cuvant intrebuintat in scrierile sale de Sfantul Ardealului , Parintele Arsenie Boca . Acestea le-am aflat de-a lungul vietii mele in timp ce in repetate randuri m-am simtit ridicata cu multa blandete dupa o cadere in valurile ei gata sa ma inec , ajutata apoi sa imi revin ca sa constat o data in plus, neindoielnica Prezenta Divina prin care nimic nu este imposibil a fi atins de cel care crede in El , daca Domnul Voieste stiind ca este spre Binele lui si nu spre pierzania sufletului. In mintea si intentia mea paginile care vor forma acest mijloc de comunicare usor si lesne de accesat vor incerca sa prezinte cititorilor sfaturi de mare folos duhovnicesc desprinse din scrierile sau spusele marilor sfinti parinti si daruitilor duhovnici ai lumii crestin ortodoxe.
Acest articol a fost publicat în Despre Rugaciune, Rugaciunea Inimii, Rugaciuni crestin ortodoxe, rugaciuni foarte scurte, Sfantul Munte - Muntele Athos și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s