Sfantul Teofan Zavoratul – Tainele lui Dumnezeu si intelegerea lor

Tainele lui Dumnezeu si intelegerea lor

Teofan ZavoratulRațiunea întotdeauna ne joacă feste și adesea oamenii predispuși spre a înțelege lucrurile prin propriile puteri sunt nesăbuiți. Omul modern este deasemenea un uzurpator al stăpânirii lui Dumnezeu prin modul lui de a se ridica mai presus de cele pe care le poate înțelege și tălmăci. Oamenii mari de știință au ajuns să se smerească abia la întâlnirea cu veșnicia sau cu un eveniment ce le punea în pericol întreaga existență și înțelegeri bazate pe rațiune. Oamenii simpli și credincoși au fost dintotdeauna mai luminați de Dumnezeu deoarece prin smerenia lor au fost capabili să primească darurile lui Dumnezeu fără a se înălța, fără a se trufi. Acesta este un motiv pentru care anume lucruri Dumnezeu nu ni le descoperă și ne lasă să ne chinuim. Sfântul Teofan Zăvorâtul pornește în tâlcuirea lui de la cuvintele Scripturii:
Domnul le-a spus ucenicilor Săi că urma să pătimească, dar ei n-au priceput nimic din cele auzite: „Cuvântul acesta era ascuns pentru ei”.


Mai apoi, însă, ,,au socotit să nu știe decât pe Iisus Hristos Cel Răstignit”. Când nu venise încă vremea, n-au priceput nimic din această taină; dar când a venit vremea, au priceput, au predanisit și au lămurit acest lucru tuturor. Așa se întâmplă cu toți, și nu numai în privința acestei taine, ci și a orcărei alta. Ceea ce e de neînțeles la început se lămurește cu timpul, de parcă ar pătrunde o rază de lumină în conștiință și ar lumina ceea ce e întunecat. Dar cine face acest lucru? Domnul Însuși, harul Duhului, care trăiește în cei credincioși, îngerul păzitor, însă nicidecum omul însuși.
El primește doar, nimic altceva. Oricum unele lucruri rămân de nepătruns întreaga viață și nu numai pentru unul sau altul, ci pentru întreaga omenire. Omul este înconjurat de lucruri neînțelese: unele i se lămuresc de-a lungul vieții, altele rămân nelămurite toată viața – se vor lămuri dincolo – , iar asta chiar pentru mințile de Dumnezeu luminate.
Dar de ce nu ni se descoperă acum?
Pentru că unele lucruri întrec puterea noastră de înțelegere, deci nici nu merită să mai vorbim de ele, altele nu ni se descoperă pentru că ne-ar duce vătămare să le aflăm mai înainte de vreme.
În viața de dincolo, multe se vor lămuri, dar vor apărea noi lucruri și noi taine. Mintea zidită nu va duce niciodată lipsă de taine nepătrunse. Ea se răzvrătește împotriva acestor legături.: legăturile tainei însă nu se vor rupe. Așadar, smerește-te, mintea trufașă, sub mâna cea tare a lui Dumnezeu; smerește-te și crezi.

Despre "DUMNEZEU este IUBIRE" Blog Crestin Ortodox-- Cristina David

Ma numar printre cei care Il considera pe Dumnezeu Tatal Ceresc si Creatorul tuturor celor vazute si nevazute. Sufletul nostru este o particica din El iar stradania de o viata trebuie sa fie aceea de a nu Il pierde , de a-L avea mereu langa noi. El este Calea , Adevarul si Viata , dar este si Iubire in sensul cel mai inalt , mai inaltator in nemarginirea ei . Fara Dumnezeu orizontul cunoasterii noastre ar ramane foarte limitat iar sufletul nostru s-ar "pipernici" de tot , ca sa folosesc un cuvant intrebuintat in scrierile sale de Sfantul Ardealului , Parintele Arsenie Boca . Acestea le-am aflat de-a lungul vietii mele in timp ce in repetate randuri m-am simtit ridicata cu multa blandete dupa o cadere in valurile ei gata sa ma inec , ajutata apoi sa imi revin ca sa constat o data in plus, neindoielnica Prezenta Divina prin care nimic nu este imposibil a fi atins de cel care crede in El , daca Domnul Voieste stiind ca este spre Binele lui si nu spre pierzania sufletului. In mintea si intentia mea paginile care vor forma acest mijloc de comunicare usor si lesne de accesat vor incerca sa prezinte cititorilor sfaturi de mare folos duhovnicesc desprinse din scrierile sau spusele marilor sfinti parinti si daruitilor duhovnici ai lumii crestin ortodoxe.
Acest articol a fost publicat în Sfantul Teofan Zavoratul, Tainele Lui Dumnezeu și etichetat , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s