PSALTIREA IN POSTUL MARE

PSALTIREA IN POSTUL MARE. Sa ne rugam impreuna si in acest Post!

Cu ajutorul lui Dumnezeu si cu binecuvantarea mai multor parinti duhovnicesti, dorim sa incercam si acum, in perioada Postului Mare, o perioada cu totul speciala de o importanta esentiala pentru orice crestin ortodox, reluarea unei actiuni duhovnicesti comune, in continuarea celei de la: INDEMN LA RUGACIUNE STARUITOARE IN VREMURILE TULBURI PE CARE LE TRAVERSAM si a celei intreprinse impreuna in Postul Nasterii Domnului.

Fiecare dintre cititorii acestui site, care simt necesitatea unirii in rugaciune si a intensificarii strigatului duhovnicesc catre Dumnezeu in fata tuturor nenorocirilor care ne pandesc si a necazurilor – proprii sau ale fratilor si rudelor noastre – care deja ne impresoara si care pe multi tind sa ne copleseasca, sunt rugati sa se inscrie cu numele de botez la citirea Psaltirii la adresa psaltire@razbointrucuvant.ro, pentru o catisma pe zi, in fiecare zi urmand sa o faca pe cea consecutiva (urmatoare) zilei precedente pe care au primit-o.

Nu vom citi aceeasi catisma in fiecare zi, ci fiecare va trece din a doua zi de citire la catisma consecutiva. Asadar daca cineva porneste, sa zicem, cu catisma nr. 5, in a doua zi va citi catisma nr. 6, in a treia zi catisma 7, s.a.m.d, iar apoi de la capat, pana in ziua Floriilor. Cine porneste cu ultima catisma (20), va citi apoi catisma 1, a treia zi catisma 2, etc.

Fiecare la ce ora poate, nu exista o ora anume.

E bine si sa se ceara binecuvantare de la duhovnicii personali, dar, oricum, fiecare sa fie incredintat ca demersul acesta se face cu binecuvantare si nu este cazul sa se teama in mod superstitios sau exagerat de ispite din cauza Psaltirii, insa este nevoie in prealabil sa fie integrat in randuiala Bisericii, sa mearga cel putin duminica la Sfanta Liturghie, sa se spovedeasca periodic, sa tina postul si sa incerce sa traiasca, pe cat poate mai mult, o viata duhovniceasca atenta, iar Psaltirea, si orice rugaciune, sa fie facuta cu smerenie, cu inima infranta, binestiind ca mai ales trufia sau parerea de sine duc la parasirea harului si intetirea ispitelor. Desigur, daca cineva simte ca are unele oprelisti sau indoieli in constiinta sa, ori i se pare prea mult, prea greu, se simte prea cazut, etc., atunci nu trebuie sa se apuce fara spovedanie si fara dezlegare de la parintele sau duhovnicesc.

In zilele urmatoare nadajduim sa completam aceasta randuiala de obste si cu alte rugaciuni, pe care le vom intercala intre “starile” unei catisme, dar pana atunci raman valabile, pentru oricine doreste si are evlavie si ravna, rugaciunile de pocainta sugerate aici de Ierom. Teofan de la Man. Putna si Rugaciunea pentru lume a Cuviosului Paisie Aghioritul.

Iata si indemnurile Parintelui Iustin Parvu pentru citirea Psaltirii:

Interviul saptamanii: PARINTELE IUSTIN (video) – CUVINTE TARI SI DUREROASE: “Ar trebui sa plangem, sa ne caim, sa vedem ca suntem la marginea prapastiei. Sa luam exemplu de la nenorocirile altora si sa ne indreptam si pe noi”

Partea mireana, este destul de slabuta, dar uite ca mai misca totusi. Imi povestea un crestin din Suceava ca el a antrenat vreo trei sute de credinciosi sa citeasca Psaltirea pana la saptamana Floriilor. Iata un exemplu, si multe altele, [de intiativa] pe care nu au luat-o calugarii sau preotii, au luat-o mirenii intre ei acolo, sa faca podoaba aceasta a Bisericii. Dar daca ar fi sa se adune si sa se porneasca pentru o dispozitie: post si citirea Psaltirii, doua saptamani, trei saptamani, ma rog, cat poate fiecare, dar sa se faca ceva. Dar nu se face nimica, parca suntem stapaniti de un duh al indaratniciei: vedem cu ochii, auzim cu urechile si nu credem. Ce sa mai vorbim despre lumea asta atee care este asa de impietrita, cu fumatul, cu baut, petreceri, cu televizoare, calculatoare, toate tehnicile acestea, care ne darama sufleteste si trupeste

Sursa : Razboi intr-un Cuvant

Este un aspect la care ar fi mult de gandit….DACA nu procedam dupa cum ne indeamna sfaturile sfintilor parinti ( care au trait experiente de netagaduit ) ,DACA ne lasam prea lesne castigati de vrajams care atat asteapta….sa NU implinim cele de folos sufletului , nici macar acum in perioada Marelui si Sfantului Post….ce putem noi cere de la lumea atee pe care o pomeneste  mult incercatul duhovnic  Iustin Parvu ! Poate , totusi, vor fi crestini ce  vor raspunde apelului aproape disperat pentru mentinerea sfintelor traditii . NIMIC altceva nu vad a putea lucra inspre BINELE tarii noastre si a Ortodoxismului. Doar dorinta transformata in Vointa de a ne apropia de cele sfinte prin rugaciuni repetate , sustinute si continui …..acest lucru ne apropie de Dumnezeu pentru ca Ii aratam ca Il iubim cu adevarat si avem totala incredere in ajutorul Lui. Doamne ajuta-ne in toate !

Cristina David

Despre "DUMNEZEU este IUBIRE" Blog Crestin Ortodox-- Cristina David

Ma numar printre cei care Il considera pe Dumnezeu Tatal Ceresc si Creatorul tuturor celor vazute si nevazute. Sufletul nostru este o particica din El iar stradania de o viata trebuie sa fie aceea de a nu Il pierde , de a-L avea mereu langa noi. El este Calea , Adevarul si Viata , dar este si Iubire in sensul cel mai inalt , mai inaltator in nemarginirea ei . Fara Dumnezeu orizontul cunoasterii noastre ar ramane foarte limitat iar sufletul nostru s-ar "pipernici" de tot , ca sa folosesc un cuvant intrebuintat in scrierile sale de Sfantul Ardealului , Parintele Arsenie Boca . Acestea le-am aflat de-a lungul vietii mele in timp ce in repetate randuri m-am simtit ridicata cu multa blandete dupa o cadere in valurile ei gata sa ma inec , ajutata apoi sa imi revin ca sa constat o data in plus, neindoielnica Prezenta Divina prin care nimic nu este imposibil a fi atins de cel care crede in El , daca Domnul Voieste stiind ca este spre Binele lui si nu spre pierzania sufletului. In mintea si intentia mea paginile care vor forma acest mijloc de comunicare usor si lesne de accesat vor incerca sa prezinte cititorilor sfaturi de mare folos duhovnicesc desprinse din scrierile sau spusele marilor sfinti parinti si daruitilor duhovnici ai lumii crestin ortodoxe.
Acest articol a fost publicat în articole, Comentariile autoarei blogului la cele citite/aflate/traite, Cuvinte intelepte, Duhovnici, Parintele Iustin Parvu, Postul Sfintelor Pasti - Postul Mare și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s