Parintele Nicolae Steinhardt – Marturisitorul Lui Hristos

Părintele Nicolae Steinhardt – Mărturisitorul lui Hristos

12 iulie 1912 – † 29 martie 1989

Nicolae Steinhardt, evreu erudit, prieten cu Constantin Noica, refuză să fie martorul acuzării în procesul acestuia din anul 1958. Preţul unei conştiinţe necompromise de păcatul trădării prieteniei îl va plăti cu cinci ani de temniţă, ani în care se va creştina, fiind botezat de ieromonahul Mina Dobzeu în închisoarea Jilava, în 1960. După ieşirea din temniţă, se călugăreşte la mănăstirea maramureşeană Rohia. Înainte de moarte lasă ascuns, în mare taină, un manuscris, Jurnalul fericirii – monument de trăire şi trezvie duhovnicească, un text aghiografic.

 

Între viaţă şi cărţi
Monahul de la Rohia – Nicolae Steinhardt

„Se prea poate să nu mai am decât puţin, foarte puţin de trăit. (…) Dar… Aş dori totuşi să încerc să las în urma mea o dovadă, o mărturisire de credinţă creştină. Ştiu că-ţi dau o bătaie de cap, dar mă încred în prietenia, afecţiunea şi devotamentul ce mi-ai dovedit din belşug. Poate că voi rezista călătoriei la Bucureşti şi că mă voi putea înapoia aici, să termin eu treaba. Cu atât mai bine. Dar nu se ştie şi de aceea ţi-am adresat acest îndrăzneţ apel profund prietenesc.
Din inimă şi cuget, Nicolae.”
(Ultima scrisoare primită în ziua în care Steinhardt murea într-un spital din Baia-Mare, 27 martie 1989)

Prof. Cornel Dragoş

Despre "DUMNEZEU este IUBIRE" Blog Crestin Ortodox-- Cristina David

Ma numar printre cei care Il considera pe Dumnezeu Tatal Ceresc si Creatorul tuturor celor vazute si nevazute. Sufletul nostru este o particica din El iar stradania de o viata trebuie sa fie aceea de a nu Il pierde , de a-L avea mereu langa noi. El este Calea , Adevarul si Viata , dar este si Iubire in sensul cel mai inalt , mai inaltator in nemarginirea ei . Fara Dumnezeu orizontul cunoasterii noastre ar ramane foarte limitat iar sufletul nostru s-ar "pipernici" de tot , ca sa folosesc un cuvant intrebuintat in scrierile sale de Sfantul Ardealului , Parintele Arsenie Boca . Acestea le-am aflat de-a lungul vietii mele in timp ce in repetate randuri m-am simtit ridicata cu multa blandete dupa o cadere in valurile ei gata sa ma inec , ajutata apoi sa imi revin ca sa constat o data in plus, neindoielnica Prezenta Divina prin care nimic nu este imposibil a fi atins de cel care crede in El , daca Domnul Voieste stiind ca este spre Binele lui si nu spre pierzania sufletului. In mintea si intentia mea paginile care vor forma acest mijloc de comunicare usor si lesne de accesat vor incerca sa prezinte cititorilor sfaturi de mare folos duhovnicesc desprinse din scrierile sau spusele marilor sfinti parinti si daruitilor duhovnici ai lumii crestin ortodoxe.
Acest articol a fost publicat în articole, Citate din scrierile marilor si daruitilor duhovnici, Duhovnici, Parintele Nicolae Steinhardt - Monahul de la Rohia și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s