CUM sa RECUNOASTEM TRUFIA din NOI?

Acum, in perioada Postului Sfintelor Pasti ne prounem  sa aducem in fata, la vedere si spre analizare,  tocmai acele trasaturi omenesti care ne impiedica sa putem duce , in lume fiind , o viata placuta Lui Dumnezeu. Postul , dupa cum ni se spune si se subliniaza in toate predicile auzite la sfanta biserica sau  citim noi in scrierile sfintilor parinti si ale duhovnicilor daruiti, este o abtinere nu doar dela ale mancarii spre indestulare ci mai ales o infranare a acelor porniri  ce provoaca raul in jurul nostru. Pentru ca sunt atitudini prin care noi incalcam flagrant poruncile Domnului de a iubi pe aproapele nostru asa cum ne iubim pe noi insine. Ori acest fel de comportament este departe de a ne putea apropia de Domnul Iisus si de a-I fi in preajma , departe de a ne ajuta sa devenim buni crestini . Ne referim desigur la lipsa unui control interior , de izbucniri de furie, manie si adesea manifestarea antipatiei (chiar urii) si invidiei fata de semeni.

Ce se intampla cu noi cand lasam aceste porniri nedemne sa ne controleze? Ne indepartam de Dumnezeu, de Binele si Iubirea intruchipate in El si devenim prada usoara si permanenta vrajmasului care pandeste la fiecare ocazie sa puna stapanire pe sufletele noastre. Nu mai este posibil pentru Sfantul Duh si harul Lui sa dainuie in noi….cadem prada ispitelor si inmultim numarul pacatelor noastre zilnice fara a mai depune nici un efort de revenire la cele bune. Riscam chiar sa ne pierdem sufletele in mana celui rau. Ce facem atunci? Cum ne trezim din negura sufleteasca in care intram pe nestiute? Intre alte cai si posibilitati pe care le avem spre ajutor intra si Postul . In cele sase saptamani care preced Invierea Domnului nostru putem alege : dorim sa ne pregatim sufletele curatindu-le si albindu-le de toate relele si pacatele facute care s-au adunat in noi apasandu-ne ? Simtim nevoia sa ne intoarcem la Tatal unde ne este bine si de unde ne vine tot ajutorul si topata scaparea? Daca starea pacatoasa in care am ajuns nu ne este indiferenta si avem dorinta sa ne spalam greselile ca sa ne purificam sufletele , postul este calea salvatoare de la „moartea adevarata” (Sf Grigorie Palama). In toate scrierile sfintilor parinti gasim indrumari pretioase in ceea ce priveste aceasta cale, in ce consta ea. Nu intentionam sa intram mai in amanunt , dar citarea unor pasaje poate fi stimulatoare pentru cititor.

Citând multe texte biblice, Sfantul Grigorie Palama spune că păcatul reprezintă adevărata moarte a sufletului, în sensul că atunci când sufletul pierde Harul lui Dumnezeu, el se întunecă. Despărţirea sufletului de trup înseamnă moartea trupului, iar despărţirea sufletului de Dumnezeu “înseamnă moartea sufletului“. Aceasta este adevărata moarte.

“Sa ne folosim de aceasta vreme a Postului, fiindca nu stim de ni se va mai da o vreme ca aceasta – si cine vrea sa ramana in cadere si sa se infatiseze in cealalta viata cazut? Acesta, poate, este cel din urma an cand mai suntem lasati intre cei vii, poate-poate vom aduce roadele pocaintei, poate-poate ne vom indrepta. Si daca nici acum nu ne vom indrepta, vom fi taiati si aruncati in foc. Avand acest lucru in gand, sa luam hotararea ca de acum, intrand in post, sa intram si in nevointele ridicarii din cadere!”

“Putem spune ca am trait ca sa apucam acest Post. Sa multumim Domnului pentru aceasta mila, dar sa ne si grabim a ne folosi de ea!” (Sfantul Teofan Zavoratul)

In acest post randuit de Biserica Lui Hristos sa incepem  si sa ducem la bun sfarsit lupta noastra cu patimile care ne tin departe de Dumnezeu si de Lumina cunoasterii . Sa ne salvam sufletele  si sa primim Harul Lui.

Dintre pacatele pe care ajungem sa le savarsim si fara a ne mai da seama (mare pericol caci neconstientizarea greselilor facute ne face pocainta inaccesibila …) ne-am gandit astazi sa ne oprim asupra Trufiei , pacat capital din care toate celelalte rele si pacate  izvorasc pe rand. Identificarea, recunoasterea pacatelor noastre este singura cale care sa ne indrume spre pocainta si dorinta fierbinte de a ne schimba si a ne ridica de unde am cazut.

CUM sa RECUNOASTEM TRUFIA din NOI?

La întrebarea: ,,Cum să recunoaștem trufia din noi?”, arhiepiscopul Iacov al Novogorodului scrie următoarele:

,,Ca să o pricepi, ca s-o simți, bagă de seamă cum te vei simți atunci când cei din jurul tău fac ceva așa cum nu-ți place ție, împotriva voii tale.

Dacă în tine ia naștere în primul rând nu gândul de a îndrepta cu blândețe greșeala, ci nemulțumirea și mânia, să știi că ești trufaș, și încă profund trufaș.

Dacă până și cele mai mici nereușite te întristează și te apasă, încât nu te mai înveselește nici gândul la Purtarea de grijă dumnezeiască ce ia parte la treburile noastre, să știi că ești trufaș, și încă profund trufaș.

Dacă ești fierbinte față de nevoile proprii și rece față de nevoile celorlalți, să știi că ești trufași și încă profund trufaș.

Dacă atunci când vezi restriștile altora, fie aceștia chiar și vrăjmași ai tăi, te bucuri, iar când vezi fericirea neașteptată a aproapelui te întristezi, să știi că ești trufaș, și încă profund trufaș.

Dacă te jignesc chiar și observațiile moderate cu privire la nejunsurile tale, iar laudele pentru calități pe care de fapt nu le ai îți fac plăcere, te încântă, să știi că ești trufaș, și încă profund trufaș.

Ce se mai poate adăuga la aceste semne prin care omul poarte recunoaște trufia din el însuși? Poate numai că dacă asupra omului cade frica, și acesta este un semn al trufiei. Sfântul Ioan Scăraru scrie despre aceasta: ,,Sufletul mândru e rob al fricii; nădăjduind în sineși, el se teme și de un zgomot slab, până și de o umbră. Fricoșii își pierd mințile, și pe drept – fiindcă drept este ca Domnul să-i părăsească pe cei mândri, ca și ceilalți să învețe să nu se mândrească”.

Tot el scrie: ,,Trufia cea mai mare stă în aceea ca omul de dragul slavei deșarte, să arate cu fățărnicie virtuți care de fapt nu se află în el.”

Sursa :  Cum să biruim mandria– Schiigumenul Sava – (Editura Sofia) si Razboi intru Cuvant

articol alcatuit de Cristina David

Despre "DUMNEZEU este IUBIRE" Blog Crestin Ortodox-- Cristina David

Ma numar printre cei care Il considera pe Dumnezeu Tatal Ceresc si Creatorul tuturor celor vazute si nevazute. Sufletul nostru este o particica din El iar stradania de o viata trebuie sa fie aceea de a nu Il pierde , de a-L avea mereu langa noi. El este Calea , Adevarul si Viata , dar este si Iubire in sensul cel mai inalt , mai inaltator in nemarginirea ei . Fara Dumnezeu orizontul cunoasterii noastre ar ramane foarte limitat iar sufletul nostru s-ar "pipernici" de tot , ca sa folosesc un cuvant intrebuintat in scrierile sale de Sfantul Ardealului , Parintele Arsenie Boca . Acestea le-am aflat de-a lungul vietii mele in timp ce in repetate randuri m-am simtit ridicata cu multa blandete dupa o cadere in valurile ei gata sa ma inec , ajutata apoi sa imi revin ca sa constat o data in plus, neindoielnica Prezenta Divina prin care nimic nu este imposibil a fi atins de cel care crede in El , daca Domnul Voieste stiind ca este spre Binele lui si nu spre pierzania sufletului. In mintea si intentia mea paginile care vor forma acest mijloc de comunicare usor si lesne de accesat vor incerca sa prezinte cititorilor sfaturi de mare folos duhovnicesc desprinse din scrierile sau spusele marilor sfinti parinti si daruitilor duhovnici ai lumii crestin ortodoxe.
Acest articol a fost publicat în articole, Citate din Sfintii Parinti, Pacate, pocainta, Postul Sfintelor Pasti - Postul Mare, Sfantul Grigorie Palama, Sfantul Ioan de Kronstadt, Sfantul Teofan Zavoratul, Sfaturi duhovnicesti și etichetat , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

4 răspunsuri la CUM sa RECUNOASTEM TRUFIA din NOI?

  1. Adrian zice:

    Doamne Iisuse Hristoase, pentru rugaciunile Maicii Tale miluieste-ne pe noi.

    Apreciază

  2. razvan zice:

    de ce nu gasesc pe site rugaciuni?

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s