Postul sufletesc – Parte din Postul Sfintelor Pasti – astazi despre bunatate

Despre bunătate sufletească

„Degeaba le-am avea pe toate :inteligenta, cultura ,istetimea ,supracultura, doctoratele, supradoctoratele (ca in profesorul din Lectia lui Eugen Ionescu),daca suntem rai,haini,mojici si vulgari ,prosti si nerozi,doi bani nu facem, se duc pe apa simbetei si inteligenta ,si eruditia ,si supradoctoratele ,si toate congresele internationale la care luam parte,si toate bursele pentru studii pe care le cistigam prin concursuri severe.

Nimic nu poate inlocui si suplini nitica bunatate sufleteasca,nitica bunavointa,toleranta,intelegere. Nitica sustinuta buna-cuviinta.

Bunatatea sufletesca nu-i o virtute subtila si rafinata,e un atribut de baza al fiintei omenesti si totodata un atribut al culturii.Bunatatea este alt nume al definitiei date de Aristotel omului: fiinta sociala.Fara bunatate nu putem convietui decit in conditii de groza si justificind amarnica afirmatie a lui Sartre: ceilalti, iata iadul !

Exista un altruism elementar exprimat prin bunatate care este o axioma a vietii obstesti.Berediaev spunea :piinea pentru mine este o problema materiala(subinteles egoista ,vulgara),dar piinea aproapelui meu,continua Berediaev, este pentru mine o datorie spirituala .Reiese de aici in mod vadit ca nimic nu poate suplinii intru totul bunatatea .

Stim ca de-am vorbi toate limbile si toate dialectele pamintului si de-am fi capabili sa clasificam conform cu clasificarea zecimala toate volumele tiparite in toate limbile pamintului,de la Gutenberg si pina astazi si de am fi toba de carte si de eruditie,si de am cunoaste intrebuintarea tuturor termenilor specifici tuturor stiintelor si tehnicilor ,tot nu ne putem numi oameni culti daca sintem niste pizmareti,niste badarani si niste rai la suflet.

Ca ne-o place sau nu, cultura nu este numai acumulare de cunostiinte,ci o subtirime a caracterului si capacitatea de a nu considera bunatatea drept o simpla virtute desueta si sentimentala.
Sa nu savirsim regretabila eroare de a lua drept scriitori pe simpli facatori de carti si drept oameni de cultura pe simplii memorizatori de informatii”

Nicolae Steinhardt,
Primejdia Marturisirii, p. 56
Edit. Humanitas

Este foarte dificil a explica bunatatea in simple cuvinte. Fiecare om percepe bunătatea într-un mod personal şi unic.. Multi dintre noi experimentăm bunătatea şidorim sa o oferim, dar in moduri diferite. Ea nu are o definitie precisa , insa fiecare dintre noi „simte” bunatatea prin efectele exercitarii ei : o anume multumire, o binecuvantata liniste sufleteasca .

Şi, după cum Hristos ne-a arătat bunătatea Sa, dându-şi viaţa pentru noi şi iertându-ne, la fel şi noi, trebuie să fim gata să iertăm, să iubim cu adevărat şi să daruim bunatate.
„Adevarul si bunatatea Il descopera pe Dumnezeu” ne-a spus Sfantul Maxim Marturisitorul. În Mystagogia el susţine că adevărul şi bunătatea Îl descoperă pe Dumnezeu şi că Dumnezeu este Adevărul şi Binele fără a părea că simte existenţa vreunei tensiuni între aceste afirmaţii.

Bunătatea nu este numai o virtute esenţială a creştinului ortodox, ci şi o stare în care el ar trebui să dăinuie permanent: „E o valoare să fii inteligent, e o valoare să fii realizat, să ai o înfăţişare frumoasă, să ai o situaţie bună. E o valoare să fii conducător de oameni. Sunt multe valori în lumea aceasta, dar de măsura bunătăţii nu există nimic !”. (Parintele Teofil Paraian)

A deveni mai buni, iată talantul pe care Dumnezeu ni l-a încredinţat pentru a-l înmulţi. Iar roadele acestui talant sunt: în primul rând, dobândirea roadelor Duhului Sfânt : dragostea, răbdarea, nădejdea, credinţa, blândeţea, înfrânarea patimilor, dreptatea, înţelepciunea etc., „fiindcă împotriva unora ca acestea nu este lege” (Epistola Sf Paul catre Galateni)

Cristina David

Despre "DUMNEZEU este IUBIRE" Blog Crestin Ortodox-- Cristina David

Ma numar printre cei care Il considera pe Dumnezeu Tatal Ceresc si Creatorul tuturor celor vazute si nevazute. Sufletul nostru este o particica din El iar stradania de o viata trebuie sa fie aceea de a nu Il pierde , de a-L avea mereu langa noi. El este Calea , Adevarul si Viata , dar este si Iubire in sensul cel mai inalt , mai inaltator in nemarginirea ei . Fara Dumnezeu orizontul cunoasterii noastre ar ramane foarte limitat iar sufletul nostru s-ar "pipernici" de tot , ca sa folosesc un cuvant intrebuintat in scrierile sale de Sfantul Ardealului , Parintele Arsenie Boca . Acestea le-am aflat de-a lungul vietii mele in timp ce in repetate randuri m-am simtit ridicata cu multa blandete dupa o cadere in valurile ei gata sa ma inec , ajutata apoi sa imi revin ca sa constat o data in plus, neindoielnica Prezenta Divina prin care nimic nu este imposibil a fi atins de cel care crede in El , daca Domnul Voieste stiind ca este spre Binele lui si nu spre pierzania sufletului. In mintea si intentia mea paginile care vor forma acest mijloc de comunicare usor si lesne de accesat vor incerca sa prezinte cititorilor sfaturi de mare folos duhovnicesc desprinse din scrierile sau spusele marilor sfinti parinti si daruitilor duhovnici ai lumii crestin ortodoxe.
Acest articol a fost publicat în apoftegme de la mari sfinti si dohovnici, articole, Citate din scrierile marilor si daruitilor duhovnici, Comentariile autoarei blogului la cele citite/aflate/traite, Despre bunatate, Parintele Nicolae Steinhardt - Monahul de la Rohia, Parintele Teofil Paraian, Postul Sfintelor Pasti - Postul Mare, Sfantul Apostol Pavel, Sfantul Maxim Marturisitorul, Sfintele Pasti și etichetat , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Postul sufletesc – Parte din Postul Sfintelor Pasti – astazi despre bunatate

  1. Amedeo zice:

    de multe ori uitam ca atunci cand primim e ca sa avem de unde darui…

    Apreciază

    • Intr-adevar , asa este. Gasesc elocventa in acest sens Parabola talantilor din Sf Evanghelie , ceea ce primim de la Dumnezeu ca dar nu trebuie tinut pentru noi doar, trebuie sa fie inmultit si folosit spre binele celorlalti. In felul acsta dam slava si multumire Lui Dumnezeu .
      Multumesc mult pentru comentariul dumneavoastra si interesul de a intra pe pagina si a citi articolul . Va mai asteptam , intre timp va doresc un post binecuvantat cu mult spor duhovnicesc !
      Doamne ajuta!

      Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s