Postul sufletesc – parte din Postul Sfintelor Pasti – Astazi despre viata virtuoasa

CELE MAI MARI VIRTUTI : DRAGOSTEA , BUNATATEA , MILOSTENIA  –  Sfantul Ioan Gura de Aur

„Vezi dar , ca viata virtuoasa ne este de mult folos? Si eu nu numesc viata virtuoasa postul , nici imbracatul cu sac si nici culcatul pe cenusa , ci dispretul averilor – asa cum trebuie dispretuite -, milostenia, impartirea painii tale cu cel sarac , infranarea maniei, alungarea slavei desarte , starpirea invidiei.  Asa ne-a invatat si Hristos:  „Invatati de la Mine, spune El, ca sunt bland si smerit cu inima.”

N-a spus : „Ca am postit”, desi putea spune, ca a postit El patruzeci de zile , dar n-o spune, ci spune „Ca sunt bland si smerit cu inima”.

Si iarasi, cand i-a trimis pe apostolii Sai la propovaduire nu le-a spus „Postiti!” , ci „Mancati tot ce vi se pune dinainte!”.

Nu spun acestea , defaimand postul – Doamne , fereste! – , ci laudandu-l foarte. Dar sufar cand va vad ca neglijati toate celelalte virtuti si socotiti ca postul va este de ajuns pentru mantuire ; si doar postul este cea mai mica parte din corul virtutilor. Cea mai mare virtute este dragostea, bunatatea, milostenia.”

Sfantul Ioan Gura de Aur

Despre "DUMNEZEU este IUBIRE" Blog Crestin Ortodox-- Cristina David

Ma numar printre cei care Il considera pe Dumnezeu Tatal Ceresc si Creatorul tuturor celor vazute si nevazute. Sufletul nostru este o particica din El iar stradania de o viata trebuie sa fie aceea de a nu Il pierde , de a-L avea mereu langa noi. El este Calea , Adevarul si Viata , dar este si Iubire in sensul cel mai inalt , mai inaltator in nemarginirea ei . Fara Dumnezeu orizontul cunoasterii noastre ar ramane foarte limitat iar sufletul nostru s-ar "pipernici" de tot , ca sa folosesc un cuvant intrebuintat in scrierile sale de Sfantul Ardealului , Parintele Arsenie Boca . Acestea le-am aflat de-a lungul vietii mele in timp ce in repetate randuri m-am simtit ridicata cu multa blandete dupa o cadere in valurile ei gata sa ma inec , ajutata apoi sa imi revin ca sa constat o data in plus, neindoielnica Prezenta Divina prin care nimic nu este imposibil a fi atins de cel care crede in El , daca Domnul Voieste stiind ca este spre Binele lui si nu spre pierzania sufletului. In mintea si intentia mea paginile care vor forma acest mijloc de comunicare usor si lesne de accesat vor incerca sa prezinte cititorilor sfaturi de mare folos duhovnicesc desprinse din scrierile sau spusele marilor sfinti parinti si daruitilor duhovnici ai lumii crestin ortodoxe.
Acest articol a fost publicat în apoftegme de la mari sfinti si dohovnici, Cuvinte intelepte, Despre bunatate, despre iubire, Despre Post, Despre smerenie, Hrana sufletului, Sfantul Ioan Gura de Aur, Sfaturi duhovnicesti, Virtuti și etichetat , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s