Durerea Maicii Domnului

In Vinerea Patimilor din Postul cel Mare suntem coplesiti de derularea rapida, sangeroasa si nedreapta a evenimentelor ce urmeaza ultimei cine petrecute de Domnul Iisus alaturi de aceia care i-au fost alaturi ca ucenici si prieteni timp de 3 ani si jumatate…Tradarea celui ticalos stapanit de patima banului a avut rezultatul mult dorit de fariseii care Il urau pe Iisus : Fiul Omului a fost prins, arestat, judecat , batjocorit si schingiuit ca un raufacator , apoi condamnat de propriul sau popor la rastignire , moarte crancena si umilitoare . Raul din om invinsese Binele, Iubirea, Adevarul. Asa era in plan sa fie….Dar Maica Lui nu stia, nu fusese prevenita , pentru inima ei blanda si iubitoare ceea ce s-a intamplat a fosto lovitura de nedescris in cuvinte , o agonie sufleteasca ….

O SCENA (intre altele) din filmul THE PASSIONS of THE CHRIST : DUREREA UNEI MAME care NU MAI ARE CUM sa isi apere sau salveze Fiul in fata primejdiei , cum a facut-o cand era copil ( mintea ei este un amestec de intamplari si impresii din trecut dar si din prezent – provocate de FRICA si DURERE precum si de DORINTA INSTICTIVA de a-si apara Fiul acum , Care este dus la moarte) . NEPUTINTA ei in fata RAULUI IMINENT , cred eu ca exprima la modul omenesc in forma cinematica , culmea ce o poate atinge durerea  unei mame : Mater Dolorosa / Maica Domnului Indurerata , la un mod care atinge sublimul acestui sentiment. Asa am simtit cand am vazut filmul iar scena nu s-a sters din memoria mea . Am cautat pe YOU TUBE si am gasit pasajul. Urmariti cum ratacirea mintii indurerate a Mamei aseaza cele doua momente dramatice in acelasi plan acum, desi despartite in timp : daca atunci de mult, totul s-a sfarsit cu bine, acum, sub privirea plina de groaza a Mariei care se simte cu totul neputincioasa , tot ce se intampla  duce la un sfarsit ingrozitor…trebuie sa fi fost peste puterile omenesti de indurare.

 

Cu fiecare mana de ajutor pe care ne-o intinde, Maica Domnului ne repeta neincetat nemuritoarea ei chemare: “Oameni buni, faceti tot ce v-a zis El sa faceti!”. E ca si cum ar zice: fiti aproape de Dumnezeu, fiti aproape unii de altii! in aceasta se cuprinde toata Evanghelia. Alta cale de mantuire, alta cale de indumnezeire nu exista. O, Maica Prea Curata, ajuta-ne sa implinim cuvantul Fiului tau si Dumnezeului nostru. Amin!”

Cristina David

 

Despre "DUMNEZEU este IUBIRE" Blog Crestin Ortodox-- Cristina David

Ma numar printre cei care Il considera pe Dumnezeu Tatal Ceresc si Creatorul tuturor celor vazute si nevazute. Sufletul nostru este o particica din El iar stradania de o viata trebuie sa fie aceea de a nu Il pierde , de a-L avea mereu langa noi. El este Calea , Adevarul si Viata , dar este si Iubire in sensul cel mai inalt , mai inaltator in nemarginirea ei . Fara Dumnezeu orizontul cunoasterii noastre ar ramane foarte limitat iar sufletul nostru s-ar "pipernici" de tot , ca sa folosesc un cuvant intrebuintat in scrierile sale de Sfantul Ardealului , Parintele Arsenie Boca . Acestea le-am aflat de-a lungul vietii mele in timp ce in repetate randuri m-am simtit ridicata cu multa blandete dupa o cadere in valurile ei gata sa ma inec , ajutata apoi sa imi revin ca sa constat o data in plus, neindoielnica Prezenta Divina prin care nimic nu este imposibil a fi atins de cel care crede in El , daca Domnul Voieste stiind ca este spre Binele lui si nu spre pierzania sufletului. In mintea si intentia mea paginile care vor forma acest mijloc de comunicare usor si lesne de accesat vor incerca sa prezinte cititorilor sfaturi de mare folos duhovnicesc desprinse din scrierile sau spusele marilor sfinti parinti si daruitilor duhovnici ai lumii crestin ortodoxe.
Acest articol a fost publicat în articole proprii, Patimile Domnului nostru Iisus Hristos, Postul Sfintelor Pasti - Postul Mare, Sfanta Nascatoare de Dumnezeu, Video și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s