Părintele Arsenie Boca – Moartea care dobândeşte Învierea
„Aproape n-aş putea spune când S-a smerit Dumnezeu mai mult înaintea omului: când S-a răstignit pe cruce, sau când S-a pogorât din Slava Lui de Dumnezeu, întrupându-Se în biata fire omenească.
Făcându-Se om se face carne, cu toate înclinaţiile ei. Dar Iisus n-a ascultat de ele de toate. Înclinarea senzuală a fost biruită, ca să trebuiască a fi biruită şi de noi. Aceasta se petrece în viaţă prin neîncetata lepădare de sine, prin crucea noastră cea de fiecare zi – cât abia de rămân zile neumbrite de tristeţe – şi desăvârşit se biruie prin moarte. Aşa se restabileşte temelia cea străveche.
Prin moartea pe cruce trupul se purifică şi ajunge expresie şi mijloc direct al Duhului dumnezeiesc, devine adevărat trup spiritual al Dumnezeului-Om , înviat.
Tot aşa şi noi, ne rugăm lui Dumnezeu să ne curăţească viaţa de întinăciune.El ne trimite câte-o răstignire în fiecare zi, câte-o săptămână a patimilor, câte-o viaţă pe cruce, iar noi, în nepriceperea noastră, neştiind căile lui Dumnezeu, ne rugăm mai cu foc să ne scape de cruce. Iisus n-a făcut aşa; nici noi să nu facem.
S-ar putea spune că Iisus S-a născut pe cruce.
Toată viaţa lui Iisus a fost ca atare. Iar din cea mai grea cruce: moartea, a izbucnit şi biruinţa cea mai mare: învierea sau omorârea morţii. Căci Iisus o biruise în viaţă; iar cu moartea Sa, cea de bună voie a biruit-o şi pentru toţi oamenii, de la începutul până la sfârşitul lumii.
Cu Învierea lui Iisus avem chezăşia că vom învia şi noi, ca Iisus, căci El e începătorul, pentru noi, în toate. Altă mărturie a veşniciei noastre, mai tare ca aceasta, nu ne-a dat nimeni.
Poate că tocmai fiindcă e cea mai tare, uluieşte obişnuitul în care dormim.”
In tacere…sa plangem si sa cerem iertare caindu-ne….
Adanca taina, aceea a durerii – traite in iubire pentru noi cei care am provocat aceasta mare durere.
L-am impins pe Creatorul nostru pana la sacrificiu…
Participarea Maicii Sale Sfinte la suferinta Fiului Ei este actuala, asa cum suferinta Lui Iisus crucificat, este actuala.
La fel sa fie si participarea noastra, a credinciosilor , la Patimile Domnului nostru in vremea reamintirii in mintea si sufletul nostru a Supremului Sacrificiu .
Acest cel mai important moment pentru omenire, acest tablou,
Hristos rastignit pe o cruce, poate fi el uitat vreodata?
Ceea ce cu ochii mintii vedem , cu mare ardoare dorim sa privim si cu ochii trupului si astfel gandul sa ne ramana mereu la acest minunat, si iubit, si cinstit, Hristos pe Crucea Sfanta.
Si iata cum Hristos si Crucea una sunt , sunt mantuirea.
Pe Cel ce n-a cunoscut niciun păcat, El L-a făcut păcat pentru noi, ca noi să fim neprihănirea lui Dumnezeu în El. (2 Corinteni 5:21)
Dar Dumnezeu Îşi arată dragostea faţă de noi prin faptul că, pe când eram noi încă păcătoşi, Hristos a murit pentru noi. (Romani 5:8) AMIN
La noapte vom sarbatori cea mai mare victorie a Fiului Omului care prin divinitatea Lui a invins Moartea si pe vrajmas spre mantuirea sufletelor noastre si viata far’ de sfarsit. AMIN
Cristina David