INDREPTATIREA de SINE si MANDRIA

Mandria

Nu vă îndreptățiți pe voi înșivă!
După aceea, El ne învață cum să ne curățim, prin mijlocirea sfintelor porunci, și de înseși patimile, ca să nu cădem iarăși, prin ele, în același păcate. În cele din urmă, ne arată și pricina de la care ajunge omul la nepăsare și neascultarea de înseși poruncile lui Dumnezeu, și în felul acesta ne dă doctorie și împotriva acestei pricini, ca să putem deveni ascultători și să ne putem mântui.
Dar care este doctoria aceasta și care-i pricina nepăsării?


Ascultați ce spune Însuși Domnul nostru: „învățați-vă de la Mine, că sunt blând și smerit cu inima, și veți afla odihnă sufletelor voasrtre” (Mt. 11, 29).
Iată că aici ne-a arătat pe scurt rădăcina și pricina tuturor relelor, precum și doctoria împotriva lor, care este pricina a tot binele; ne-a arătat că semeția ne-a doborât, că nu este cu putință să fim miluiți altfel decât prin lucrul potrivnic ei, adică smerita cugetare.
Pentru că semeția naște nepăsare, neascultare și pierzare, după cum și smerita cugetare naște ascultare și mântuire a sufletului. Am în vedere adevărata cugetare smerită, nu cea care este numai în vorbe sau în înfățișare, ci simțământul cel smerit care a prins rădăcini în inimă. Așadar cel dorește să afle adevărata smerenie și odihnă pentru sufletul său trebuie să deprindă smerita cugetare, și va vedea că în aceasta e toată bucuria, și toată slava, și toată odihna, după cum în mândrie sunt toate cele dimpotrivă.
Pentru că, de ce am ajuns noi supuși tuturor necazurilor acestora? Oare nu din pricina nebuniei noastre?
Oare nu din pricină că nu ne înfrânăm reaua noastră voie?
Oare nu pentru că ne ținem de samavolnicia noastră amară? Și de la ce altceva?
Oare nu era omul, îndată după zidirea sa, în toată desfătarea, în toată bucuria, în toată odihna, în toată slava?
Nu era, oare, în Rai? I s-a poruncit să nu facă cutare lucru, iar el l-a făcut. Vezi ce mândrie?
Vezi ce încăpățânare? Vezi ce nespunere?
După aceea, Dumnezeu, văzând atâta nerușinare, zice:
„Este nebun, nu știe să se îndulceasă de bucuria Raiului. Dacă nu trece prin restriști, va merge și mai departe și va pieri cu desăvârșire. Căci dacă nu află ce este necazul, nu va ști nici ce e odihna”.
Atunci, Dumnezeu i-a dat plata de care era vrednic, și l-a alungat din Rai. Și omul a fost lăsat în seama iubirii sale de sine și a voii sale, ca acestea să sfărâme oasele lui, ca să se învețe să nu mai urmeze sieși, ci poruncilor dumnezești, ca însă suferința neascultării să-l învețe odihna ascultării, precum s-a zis prin prorocul: „lepădarea ta de credință te va pedepsi” (Ier.2, 19).
Totuși, bunătatea lui Dumnezeu, precum am zis deseori, îl cheamă iarăși: „veniți la Mine, totți cei osteniți și împovărați, și Eu vă voi odihni pe voi” (Mt. 11, 28).
Ca și cum ar zice: „Iată că ați ostenit, iată că ați pătimit, iată că ați cunoscut relele urmări ale nesupunerii voastre; veniți acum, întoarceți-vă; veniți, cunoașteți-vă neputința, ca să intrați întru odihna și slava voastră. Veniți de luați viață prin cugetarea cea smerită în locul semeței cugetări, cu care v-ați omorât”.
„Învățați-vă de la Mine, că sunt blând și smerit cu inima, și veți afla odihnă sufletelor voastre” (Mt. 11, 29).

Cum să biruim mândria – Schiigumenul Sava – Editura Sofia –

sursa: Catehetica.ro

Despre "DUMNEZEU este IUBIRE" Blog Crestin Ortodox-- Cristina David

Ma numar printre cei care Il considera pe Dumnezeu Tatal Ceresc si Creatorul tuturor celor vazute si nevazute. Sufletul nostru este o particica din El iar stradania de o viata trebuie sa fie aceea de a nu Il pierde , de a-L avea mereu langa noi. El este Calea , Adevarul si Viata , dar este si Iubire in sensul cel mai inalt , mai inaltator in nemarginirea ei . Fara Dumnezeu orizontul cunoasterii noastre ar ramane foarte limitat iar sufletul nostru s-ar "pipernici" de tot , ca sa folosesc un cuvant intrebuintat in scrierile sale de Sfantul Ardealului , Parintele Arsenie Boca . Acestea le-am aflat de-a lungul vietii mele in timp ce in repetate randuri m-am simtit ridicata cu multa blandete dupa o cadere in valurile ei gata sa ma inec , ajutata apoi sa imi revin ca sa constat o data in plus, neindoielnica Prezenta Divina prin care nimic nu este imposibil a fi atins de cel care crede in El , daca Domnul Voieste stiind ca este spre Binele lui si nu spre pierzania sufletului. In mintea si intentia mea paginile care vor forma acest mijloc de comunicare usor si lesne de accesat vor incerca sa prezinte cititorilor sfaturi de mare folos duhovnicesc desprinse din scrierile sau spusele marilor sfinti parinti si daruitilor duhovnici ai lumii crestin ortodoxe.
Acest articol a fost publicat în articole, Citate din Sfanta Scriptura, Cuvinte intelepte, Despre mandrie, Despre pacate, Despre smerenie, Ispitele vrajmasului, Pacate, Sfanta Scriptura și etichetat , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la INDREPTATIREA de SINE si MANDRIA

 1. viorelchis zice:

  Dumnezeu este iubire si in puterea de creatie a dat binecuvintare perechii umane ,dar se vede ca invidia a aparut si Satana a dorit razbunare asupra Creatorului tocmai prin perechea umana pe care a decazut-o in pacaat si in imperfectiune.Iar acum prin puterea pe care o detine asupra omenirii doreste ca persoanele umane sa nu inteleaga ce este iubirea .Si chiar daca oamenii mai au inclinatii divine sa nu uitam ca ;”…Satana se preface intr-un inger de lumina.
  15. Nu este mare lucru, dar, daca si slujitorii lui se prefac in slujitori ai neprihanirii. Sfarsitul lor va fi dupa faptele lor. „Multi nu ajung sa cunoasca faptele acestor slujitori care prin mindrie si orgoliu astfel se expun la anvoane si in pozitii ;
  http://filipsinvestigation.blogspot.com/2011/04/e-la-moda-sa-nu-ti-platesti-datoriile.html
  Deci in loc de smerenie ,slujire si evlavie ;ce gasim?Si pentru ce sint atrase multimile in partea de inchinare?Pentru ca ei sa detina o pozitie ,un confort si un astfel de lux;
  http://filipsinvestigation.blogspot.com/2010/07/stefan-tohatan-investitorul-misionar.html
  Pot astfel de persoane sa inteleaga iubirea Tatalui Ceresc?Si nu este un mare pacat ca atrag multimile lesne increzatoare in capcana lor pentru luxul si confortul pe care au ajuns sa-l detina?Si atunci cum se poate ajunge cu adevarat la iubirea Tatalui Ceresc si a Domnului Isus?

  Apreciază

  • „Veniți de luați viață prin cugetarea cea smerită în locul semeței cugetări, cu care v-ați omorât”.
   Fara iubire, smerenie si credinta puternica in Cel Care ne-a dat viata dar si libertatea de alegere , noi oamenii nu ne putem mantui sufletele noastre. Numai prin aceste insusiri ajungem sa intelegem intr-o masura oarecare maretia si infinitatea Iubirii supreme. Noi putem deveni particele din aceasta Iubire caci Dumnezeu ne-a creat dupa chipul si asemanarea Lui. Ascultand poruncile Lui pe zi ce trece mai mult si mai bine ,ne putem incet, incet schimba felul „lumesc” de a fi …incepem sa vedem si sa intelegem altfel tot ce ne inconjoara , pe Domnul inclusiv. El va fi in noi si noi vom fi in El.
   Doamne ajuta-ne, intareste-ne,in lupta impotriva celui rau!

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s