Avva Ghelasie de la Manastirea Frasinei – ne vorbeste monahul Valerian

Ultimul „cămăraş” al Cuviosului Ghelasie de la Frăsinei: monahul Valerian

 

O dată cu mutarea „de pe pământ la cer” a ultimilor mărturisitori trecuţi prin temniţele comuniste, putem spune că se încheie o epocă. Epoca marilor prigoniri dar şi a marilor mucenici. Figuri emblematice precum Arsenie Boca, Gheorghe Calciu-Dumitreasa, Dimitrie Bejan, Arsenie Papacioc şi alţii (pentru a-i aminti doar pe câţiva), şi-au asumat înfricoşătoarea misiune de „a-i înfrunta pe atei la ei acasă”, răscumpărând astfel, după cuvântul Apostolului Pavel (Efes. 5,17), veacul cel mai sângeros din istorie. Astăzi însă, când prigoana împotriva Bisericii a căpătat accente mai subtile, mărturisirea creştină e chemată la rândul ei „să-şi schimbe tactica”. Un astfel de demers îl constituie şi opera Cuviosului Ghelasie de la Frăsinei (1944-2003), în care regăsim atât filonul de aur al tradiţiei isihaste, cât şi deschiderea dialogal-polemică faţă de ştiinţă, filosofie sau chiar alte tradiţii spirituale. Raportarea la problematica atât de complexă a timpurilor moderne îşi are riscurile dar şi beneficiile ei…

Monahul Valerian inainte si dupa convertire la monahism

Un ucenic format la „şcoala” Cuviosului Ghelasie este şi monahul Valerian (alias Dragoş-Vasile Pâslaru), a cărui biografie e cunoscută mai ales în cercurile de intelectuali. Se poate spune că monahul Valerian a avut destinul unui personaj dostoievskian. (De altfel, încă din anii ’80 s-a făcut remarcat în rolul Alioşa din „Karamazovii” lui Dan Micu.) Atât în teatru cât şi în film (antologic e rolul Horia Sima din „Drumeţ în calea lupilor”, 1988), Dragoş-Vasile Pâslaru a interpretat cu pasiunea mistuitoare a omului însetat de absolut. S-a făcut auzit şi în evenimentele tulburi ale anilor ’90, când a cunoscut pe propria piele „ura proletară” a minerilor veniţi „să restabilească ordinea” în Piaţa Universităţii. Căutările sale au luat sfârşit în clipa sosirii la Mănăstirea Frăsinei, unde şi-a aflat limanul duhovnicesc în persoana Cuviosului Ghelasie, căruia i-a fost „cămăraş” în ultimii ani, până la plecarea acestuia la Domnul (2 iulie 2003).

 

Deoarece este o impietate să vorbeşti în termeni prea elogioşi despre un monah (o sentinţă din Pateric spune: „Să-ţi fie ocara ca lauda şi lauda ca ocara”), vom adăuga doar că, în ceea ce ne priveşte, am simţit în preajma monahului Valerian o linişte şi o trezvie care te fac să pluteşti deasupra tuturor grijilor lumii. Retras acum la Schitul Pătrunsa (jud. Vâlcea), fostul actor Dragoş-Vasile Pâslaru rupe din când în când tăcerea pentru a mărturisi despre marele său mentor. Într-un interviu-confesiune acordat recent lui Eugen Serea, ucenicul de altădată al Cuviosului Ghelasie apără memoria acestuia de atacurile nedrepte ale unor vechi şi noi detractori. Emoţionant e tonul deopotrivă calm şi ferm (sine ira et studio) cu care monahul Valerian îi pune la punct pe cei care n-au avut răbdarea – sau capacitatea duhovnicească – de a aprofunda scrierile Cuviosului Ghelasie.

 

După ce asculţi aceste mărturisiri te gândeşti că, în pustiul moral pe care îl traversăm azi, aceşti oameni constituie cu adevărat ultima redută a Ortodoxiei. Chiar dacă marii mărturisitori „s-au luat de la noi”, atâta vreme cât există o viaţă pustnicească, lupta nu e definitiv pierdută…

sursa  blogul lui Alexandru Valentin CRĂCIUN

Despre "DUMNEZEU este IUBIRE" Blog Crestin Ortodox-- Cristina David

Ma numar printre cei care Il considera pe Dumnezeu Tatal Ceresc si Creatorul tuturor celor vazute si nevazute. Sufletul nostru este o particica din El iar stradania de o viata trebuie sa fie aceea de a nu Il pierde , de a-L avea mereu langa noi. El este Calea , Adevarul si Viata , dar este si Iubire in sensul cel mai inalt , mai inaltator in nemarginirea ei . Fara Dumnezeu orizontul cunoasterii noastre ar ramane foarte limitat iar sufletul nostru s-ar "pipernici" de tot , ca sa folosesc un cuvant intrebuintat in scrierile sale de Sfantul Ardealului , Parintele Arsenie Boca . Acestea le-am aflat de-a lungul vietii mele in timp ce in repetate randuri m-am simtit ridicata cu multa blandete dupa o cadere in valurile ei gata sa ma inec , ajutata apoi sa imi revin ca sa constat o data in plus, neindoielnica Prezenta Divina prin care nimic nu este imposibil a fi atins de cel care crede in El , daca Domnul Voieste stiind ca este spre Binele lui si nu spre pierzania sufletului. In mintea si intentia mea paginile care vor forma acest mijloc de comunicare usor si lesne de accesat vor incerca sa prezinte cititorilor sfaturi de mare folos duhovnicesc desprinse din scrierile sau spusele marilor sfinti parinti si daruitilor duhovnici ai lumii crestin ortodoxe.
Acest articol a fost publicat în articole, Avva Ghelasie, interviuri și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Avva Ghelasie de la Manastirea Frasinei – ne vorbeste monahul Valerian

  1. Ioan Dragomir zice:

    Fara cuvinte ! Sa fii o asemenea personalitate umana si culturala, cu foarte frumoase realizari si sa treci in LUMEA MONAHALA, este o alegere exceptionala si plina de chemare DUMNEZEIASCA ! Iar ceea ce a facut acolo este mult o adevarata minune si confirmare ca talentul sau a fost unul pe care l-a primit de la Sfanta Treime ! Multumesc pentru aceasta postare plina de invataminte si intamplari concrete traite in vremurile noastre !

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s