Incepe Postul Sfintei Maria , azi 1 august 2012
Adormirea Maicii Domnului sau „Pastele verii”
Sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului este considerata de mai multi teologi drept „Pastele verii”, fiind sarbatoarea cea mai cunoscuta in popor din acest anotimp si cea mai importanta din cele inchinate Nascatoarei de Dumnezeu. In aceasta zi, ortodocsii si romano-catolicii sarbatoresc atat moartea si ingroparea, cat si invierea si inaltarea la cer a Maicii Domnului.
Asemanarile dintre cele doua mari praznice imparatesti sunt exprimate in modul cel mai evident la nivel liturgic. In acest sens, Maica Domnului este singura dintre Sfintii Bisericii Ortodoxe care are o randuiala liturgica a punerii in mormant asemenea cu cea a Mantuitorului Iisus Hristos.
Credinciosii care participa la Slujba Vecerniei Adormirii Maicii Domnului retraiesc parca o noua Sambata Mare din Saptamana Patimilor. In biserica se canta imne precum Prohodul si Binecuvantarile Maicii Domnului, iar Epitaful Maicii Domnului este purtat in procesiune imprejurul locasului de cult.
Creştinii ortodocşi marchează miercuri scoaterea Sfintei Cruci – începutul Postului Adormirii Maicii Domnului.
Scoaterea Sfintei Cruci s-a instituit la dorinţa comună a ortodocşilor greci şi ruşi pentru amintirea biruinţei simultane pe care au repurtat-o ruşii asupra bulgarilor şi grecii asupra sarazinilor, în timpul împăratului Manuel Comnenul (1143-1180), cu ajutorul Sfintei Cruci.
Pe 1 august, la Constantinopol era scos în procesiune lemnul Sfintei Cruci, din Palatul Imperial până la catedrala Sfânta Sofia, de unde se făceau până pe 15 august diverse procesiuni pentru a-i feri pe creştini de suferinţe şi boli.
Postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut popular ca postul Sântă-Măriei, care precedă sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, e rânduit de Biserică spre aducerea aminte de virtuţile alese ale Sfintei Fecioare şi de postul cu care ea însăşi, după tradiţie, s-a pregătit pentru trecerea la cele veşnice.
Ca vechime, Postul Sântă-Măriei este cel mai nou dintre cele patru posturi de durată, fiind considerat mai uşor decât al Patruzecimii, dar mai aspru decât al Naşterii Domnului şi al Sfinţilor Apostoli.
Postul, insa, nu inseamna doar abtinerea de la a manca anumite produse, ci reprezinta mai ales o hrana a sufletului, prin rugaciune, prin retinerea de la ganduri si fapte rele, prin cainta si spovedanie .Postul, tinut cu credinta, si respectat asa precum spune Biserica, reprezinta de fapt, pregatirea corpului si a sufletului pentru primirea Sfintei Impartasanii, cu trupul si sangele lui Hristos.
Parintele Arsenie Boca – Postul ,Rugaciunea ,Spovedania si Impartasania
Va doresc POST BINECUVANTAT cu impliniri duhovnicesti !
Cristina David