Incepe Postul Adormirii Maicii Domnului azi 1 august 2012

 

Incepe Postul Sfintei Maria  , azi 1 august 2012

 

Adormirea Maicii Domnului sau „Pastele verii”

Sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului este considerata de mai multi teologi drept „Pastele verii”, fiind sarbatoarea cea mai cunoscuta in popor din acest anotimp si cea mai importanta din cele inchinate Nascatoarei de Dumnezeu. In aceasta zi, ortodocsii si romano-catolicii sarbatoresc atat moartea si ingroparea, cat si invierea si inaltarea la cer a Maicii Domnului.

Asemanarile dintre cele doua mari praznice imparatesti sunt exprimate in modul cel mai evident la nivel liturgic. In acest sens, Maica Domnului este singura dintre Sfintii Bisericii Ortodoxe care are o randuiala liturgica a punerii in mormant asemenea cu cea a Mantuitorului Iisus Hristos.

Credinciosii care participa la Slujba Vecerniei Adormirii Maicii Domnului retraiesc parca o noua Sambata Mare din Saptamana Patimilor. In biserica se canta imne precum Prohodul si Binecuvantarile Maicii Domnului, iar Epitaful Maicii Domnului este purtat in procesiune imprejurul locasului de cult.

Photobucket

Creştinii ortodocşi marchează miercuri scoaterea Sfintei Cruci – începutul Postului Adormirii Maicii Domnului.

Scoaterea Sfintei Cruci s-a instituit la dorinţa comună a ortodocşilor greci şi ruşi pentru amintirea biruinţei simultane pe care au repurtat-o ruşii asupra bulgarilor şi grecii asupra sarazinilor, în timpul împăratului Manuel Comnenul (1143-1180), cu ajutorul Sfintei Cruci.

Pe 1 august, la Constantinopol era scos în procesiune lemnul Sfintei Cruci, din Palatul Imperial până la catedrala Sfânta Sofia, de unde se făceau până pe 15 august diverse procesiuni pentru a-i feri pe creştini de suferinţe şi boli.

Postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut popular ca postul Sântă-Măriei, care precedă sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, e rânduit de Biserică spre aducerea aminte de virtuţile alese ale Sfintei Fecioare şi de postul cu care ea însăşi, după tradiţie, s-a pregătit pentru trecerea la cele veşnice.

Ca vechime, Postul Sântă-Măriei este cel mai nou dintre cele patru posturi de durată, fiind considerat mai uşor decât al Patruzecimii, dar mai aspru decât al Naşterii Domnului şi al Sfinţilor Apostoli.

Postul, insa, nu inseamna doar abtinerea de la a manca anumite produse, ci reprezinta mai ales o hrana a sufletului, prin rugaciune, prin retinerea de la ganduri si fapte rele,  prin cainta si spovedanie .Postul, tinut cu credinta, si respectat asa precum spune Biserica, reprezinta de fapt, pregatirea corpului si a sufletului pentru primirea Sfintei Impartasanii, cu trupul si sangele lui Hristos.

Am ales nu intamplator un material video in care aflam mai multe marturii din partea unor credinciosi referitoare la felul In care Sfantul Parinte al Ardealului  sfatuia pe cei care veneau la dansul cum si in ce fel sa pastreze cu folos postul , cum sa se roage si sa participe la Taina Spovedaniei pentru a fi vrednici de Sfanta Impartasanie in toata linistea si pacea sufletului lor.

Parintele Arsenie Boca – Postul ,Rugaciunea ,Spovedania si Impartasania

Va doresc POST BINECUVANTAT cu impliniri duhovnicesti !

Cristina David

Despre "DUMNEZEU este IUBIRE" Blog Crestin Ortodox-- Cristina David

Ma numar printre cei care Il considera pe Dumnezeu Tatal Ceresc si Creatorul tuturor celor vazute si nevazute. Sufletul nostru este o particica din El iar stradania de o viata trebuie sa fie aceea de a nu Il pierde , de a-L avea mereu langa noi. El este Calea , Adevarul si Viata , dar este si Iubire in sensul cel mai inalt , mai inaltator in nemarginirea ei . Fara Dumnezeu orizontul cunoasterii noastre ar ramane foarte limitat iar sufletul nostru s-ar "pipernici" de tot , ca sa folosesc un cuvant intrebuintat in scrierile sale de Sfantul Ardealului , Parintele Arsenie Boca . Acestea le-am aflat de-a lungul vietii mele in timp ce in repetate randuri m-am simtit ridicata cu multa blandete dupa o cadere in valurile ei gata sa ma inec , ajutata apoi sa imi revin ca sa constat o data in plus, neindoielnica Prezenta Divina prin care nimic nu este imposibil a fi atins de cel care crede in El , daca Domnul Voieste stiind ca este spre Binele lui si nu spre pierzania sufletului. In mintea si intentia mea paginile care vor forma acest mijloc de comunicare usor si lesne de accesat vor incerca sa prezinte cititorilor sfaturi de mare folos duhovnicesc desprinse din scrierile sau spusele marilor sfinti parinti si daruitilor duhovnici ai lumii crestin ortodoxe.
Acest articol a fost publicat în articole, Despre Post, Maica Domnului, Postul Adormirii Maicii Domnului, Viata duhovniceasca, Video și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s