Hristos si relatia noastra cu aproapele

Acest om mi-a devenit nesuferit!

 

Deseori te întristezi și cârtești: „Acest om mi-a devenit nesuferit! Mă ocărește, mă disprețuiește, mă vorbește de rău, să vezi ce-i fac!”

Dar această atitudine este greșită. Așa ceva ar zice un musulman care are drept îndrumător Coranul, și nu un creștin care are drept căluze pe Hristos și Evanghelia! Cu alte cuvinte, de vreme ce ești creștin, ești dator să abordezi relațiile tale cu semenii prin prisma învățăturii lui Hristos, și nu prin prisma preceptelor Coranului.

Primul lucru pe care Hristos îl dorește de la noi, creștinii, este să arătăm iubire fată de aproapele nostru, așa cum spune în Sfânta Evanghelie: „Să-l iubești pe aproapele tău ca pe tine însuți” (Matei 22, 39). Nu spune doar să-l iubești, ci precizează: „ca pe tine însuți”.

 

Și cum te iubești pe tine însuți? Dorind întotdeauna ca ceilalți să-ți vorbească respectuos, să-ți arate iubire. La fel fă și tu cu aproapele tău! Nu dorești să asculți cuvinte grele la adresa ta, ci doar cuvinte frumoase. Și, dacă auzi ceva grav, te străduiești să le demonstrezi nevinovăția ta celor care te osândesc. La fel fă și pentru aproapele tău: nu îngădui să fie osândit, și dacă auzi ceva rău despre el, să-i sari în apărare! „Și precum voiți să vă facă vouă oamenii, faceți-le și voi asemenea!” (Luca 6, 31). (1).

Domnul merge mai departe și spune că, dacă aproapele tău are ceva împotriva ta, trebuie să scoți răutatea dinlăuntrul tău, căci altfel El nu-ți primește darul: „Dacă îți vei aduce darul tău la altar, și acolo îți vei aduce aminte că fratele tău are ceva împotriva ta, lasă darul tău acolo, înaintea altarului, și mergi întăi și împăcă-te cu fratele tău și apoi venind, adu darul tău” (Matei 5, 23-24).

Mântuitorul nu spune: „Dacă îți amintești când pleci de acasă spre biserică de fratele tău că are ceva împotriva ta”, ci dacă îți amintești în momentul în care ajungi în biserică (și poți să vii de la zeci de kilometri depărtare, pentru că atunci iudeii aveau un singur templu, cel din Ierusalim) și ești gata să aduci darul tău. Deci spune aceasta ca să nu-ți găsești scuze: „Nu-i nimic între noi”, „Am bătut atâta cale până aici…”, „de fapt eu n-am nimic cu el, el are ceva cu mine!”

Dacă el are ceva cu tine, vei fi avut și tu ceva cu el, „vei fi clocit” înlăuntrul tău gânduri împotriva lui, întinându-ți inima.

Domnul însă te dorește curat, vrea să nu existe în cugetul tău nici urmă de ținere de minte a răului: „Să nu dușmănești pe fratele tău în inima ta!” (Levetic 19, 17). Așadar, lasă să darul tău în fața altarului (chiar dacă ai făcut până aici atâta drum), întoarce-te și caută-l pe fratele tău, împacă-te cu el, și după aceea vino și adu-Mi darul tău!

de Arhm. Vasilios Bacoianis

Despre "DUMNEZEU este IUBIRE" Blog Crestin Ortodox-- Cristina David

Ma numar printre cei care Il considera pe Dumnezeu Tatal Ceresc si Creatorul tuturor celor vazute si nevazute. Sufletul nostru este o particica din El iar stradania de o viata trebuie sa fie aceea de a nu Il pierde , de a-L avea mereu langa noi. El este Calea , Adevarul si Viata , dar este si Iubire in sensul cel mai inalt , mai inaltator in nemarginirea ei . Fara Dumnezeu orizontul cunoasterii noastre ar ramane foarte limitat iar sufletul nostru s-ar "pipernici" de tot , ca sa folosesc un cuvant intrebuintat in scrierile sale de Sfantul Ardealului , Parintele Arsenie Boca . Acestea le-am aflat de-a lungul vietii mele in timp ce in repetate randuri m-am simtit ridicata cu multa blandete dupa o cadere in valurile ei gata sa ma inec , ajutata apoi sa imi revin ca sa constat o data in plus, neindoielnica Prezenta Divina prin care nimic nu este imposibil a fi atins de cel care crede in El , daca Domnul Voieste stiind ca este spre Binele lui si nu spre pierzania sufletului. In mintea si intentia mea paginile care vor forma acest mijloc de comunicare usor si lesne de accesat vor incerca sa prezinte cititorilor sfaturi de mare folos duhovnicesc desprinse din scrierile sau spusele marilor sfinti parinti si daruitilor duhovnici ai lumii crestin ortodoxe.
Acest articol a fost publicat în Datoriile unui crestin, Despre iertare, Invataturile Mantuitorului nostru, Prietenia in Hristos și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s