Suntem adevarati doar atunci cand plangem

Santem adevărați doar atunci cand plangem

Plansul este la fel de firesc ca și rasul. Cred că ar trebui să plangem cel puțin la fel de des precum radem. La un moment dat oamenii au început să considere plansul ceva rușinos, o expresie a slăbiciunii. Dar e la fel de adevărat că și rasul poate trăda o slăbiciune. Mă gîndesc că Prorocul David, care era un ostaș neînfricat, plangea de multe ori, mărturisind că pană și așternutul și-l uda cu lacrimi. Desigur era o altă lume. Astăzi bărbații nu mai poartă războaie, nu mai străbat păduri în căutarea vanatului, nu mai sunt amenințați de animalele sălbatice, de stihii, în schimb nu plîng. Această incapacitate de a plînge pare să fie singura calitate a bărbaților de azi.

Tata plîngea ușor și acesta era un mare paradox. Era un bărbat zdravăn, ursuz și care vorbea tare. Dacă te chema să-ți spună ceva, aveai impresia că vrea să te bată. Chiar și cînd te ruga să-i dai o farfurie din celălalt capăt al mesei părea că te ceartă. Și cu toate acestea plangea la filmele proletare. Plangea cînd vedea bătrani săraci, copii flămanzi și îndeobște cînd vedea vreo nedreptate. Mămica radea de el. Acesta era singurul moment cand mămica îl putea lua peste picior și el nu se supăra. Aici părintele Zaharia avea dreptate să spună că omul e el însuși doar atunci cînd plange. Nu pot să uit fața dură a tatei cum se schimba atunci cînd plangea la filme, ștergandu-și ochii cu mainile lui late, cu degetele acelea groase pe care nu a purtat niciodată inel. Atunci tata era el însuși și era atat de curat și atat de bun. Restul era viața cu mizeriile ei, cu sărăcia și mandria ei, cu tot ce e străin și însingurează pe om, ducîndu-l atat de departe de ceea ce ar trebui să fie el cu adevărat.

Sunt oameni care au plansul în interior. Aceștia sant cei mai frumoși oameni de pe pămant. Acest plans lăuntric nu are în el nimic din tristețea și apăsarea oamenilor neimpliniți sau loviți de vreo suferință.
Acest plans lăuntric este ca o lumină de dimineață care străbate prin ceață. Aceștia sînt oamenii pe care îi iubești fără să știi de ce și revii la ei pentru că amintirea lor nu te părăsește. Nu este o mai mare bucurie în viață decît aceea de a întîlni un astfel de om. Deși ei pot trece neobservați. Pentru a-i recunoaște trebuie ca și tu să fi plans măcar odată în viață, să plangi de-adevăratelea.

Sunt atatea lacrimi în lume care se varsă necontenit. Lacrimile suferinței curg sub luminile reclamelor, în orașele mari, în băi, în așternuturi, în mașini.
Răsună atatea răcnete de durere, atîtea suspine, dincolo de buletinele de știri, dincolo de talk show-urile televizate, dincolo de vacarmul cluburilor de noapte. Întreaga noastră civilizație cu noile ei tehnologii care se întrec una pe alta este îndreptată să ascundă acest plans, să ne facă să credem că plansul nu există. Dar lacrimile se varsă necontenit și o grămadă de oameni își trăiesc adevărata condiție, aflandu-se în cele mai sincere, cele mai sfașietoare momente ale vieții lor, în timp ce noi ne cufundăm în nesimțire. Și doar atunci cînd suferința dă buzna în viața noastră, doar atunci perdeaua indiferenței cade de pe fața lumii. Lumea apare așa cum e ea, cu răul și cu binele ei. Iar deasupra ei, abia atunci, se vede Dumnezeu. Lumina iubirii lui Dumnezeu nu poate fi văzută decît prin lacrimi, altfel ea ne-ar orbi.

Text preluat de pe blogul LUMINA FAPTELOR BUNE (Parintele Marius Ungurianu)

Sursa: savatie.wordpress.com
Ca un scurt adagio la frumosul articol scris de Parintele Savatie , in legatura cu importanta covarsitoare a plansului in contextul existential al omului , as dori ca sa amintesc aici un lucru care m-a impresionat mult cand l-am citit mai de mult , acum catva timp. Era un paragraf in cartea unui sfant parinte , din pacate nu imi amintesc nici numele lui si nici al cartii…spusele lui iti ating sufletul . El face afirmatia – neindoios foarte adevarata , veti gandi – ca plansul cel plin de amar si remuscare a omului pacatos care se caieste sincer de raul facut este el insusi o puternica si curata rugaciune care se ridica indata la cer fiind bine placuta , bine primita Domnului si imediat implinita.
Domnul Dumnezeul nostru sa ne ajute sa ne vedem greselile intotdeauna ca sa i le putem destainui cu plans amar spre curatirea si mantuirea sufletelor noastre.
Cristina David

Despre "DUMNEZEU este IUBIRE" Blog Crestin Ortodox-- Cristina David

Ma numar printre cei care Il considera pe Dumnezeu Tatal Ceresc si Creatorul tuturor celor vazute si nevazute. Sufletul nostru este o particica din El iar stradania de o viata trebuie sa fie aceea de a nu Il pierde , de a-L avea mereu langa noi. El este Calea , Adevarul si Viata , dar este si Iubire in sensul cel mai inalt , mai inaltator in nemarginirea ei . Fara Dumnezeu orizontul cunoasterii noastre ar ramane foarte limitat iar sufletul nostru s-ar "pipernici" de tot , ca sa folosesc un cuvant intrebuintat in scrierile sale de Sfantul Ardealului , Parintele Arsenie Boca . Acestea le-am aflat de-a lungul vietii mele in timp ce in repetate randuri m-am simtit ridicata cu multa blandete dupa o cadere in valurile ei gata sa ma inec , ajutata apoi sa imi revin ca sa constat o data in plus, neindoielnica Prezenta Divina prin care nimic nu este imposibil a fi atins de cel care crede in El , daca Domnul Voieste stiind ca este spre Binele lui si nu spre pierzania sufletului. In mintea si intentia mea paginile care vor forma acest mijloc de comunicare usor si lesne de accesat vor incerca sa prezinte cititorilor sfaturi de mare folos duhovnicesc desprinse din scrierile sau spusele marilor sfinti parinti si daruitilor duhovnici ai lumii crestin ortodoxe.
Acest articol a fost publicat în articole, Despre plans, Ieromonahul Savatie Bastovoi, Intrebari si raspunsuri la probleme duhovnicesti și etichetat , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s