Sfanta Cuvioasa Parascheva – Ocrotitoarea Moldovei

In fiecare an, pe 14 octombrie, crestinii ortodocsi de pretutindeni sarbatoresc pomenirea Sfintei Parascheva, ocrotitoarea Moldovei. Din anul 1641 pana in 1889, moastele Sfintei Cuvioase Parascheva se odihnesc in Biserica Sfintii Trei Ierarhi din Iasi, ctitorita de catre domnitorul Vasile Lupu.

Sfanta Parascheva

In semn de recunostinta a Patriarhului Partenie I si a membrilor Sinodului Ecumenic de la Constantinopol pentru faptul ca domnitorul moldovei de la acea vreme, Vasile Lupu, a platit toate datoriile Patriarhiei Ecumenice, domnului Moldovei i-a fost permis sa aduca moastele la Iasi. Din 1889, moastele Sfintei Parascheva au fost mutate la catedrala Mitropolitana din Iasi.

Viata Sfintei Parascheva

Sfanta Parascheva a trait in secolul al XI-lea si s-a nascut in orasul Epivat (Epibatos), situat la malul Marii Marmara, in Tracia, intr-o familie de proprietari de pamant bogati.

Se spune ca pe cand avea 10 ani, Cuvioasa Parascheva a auzit intr-o biserica cuvintele Mantuitorului: „Oricine voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea si sa-mi urmeze Mie” (Marcu 8, 34).  Inca de tanara, Parascheva a decis sa duca o viata austera, in spiritul religiei, chiar daca parintii ei s-au opus. Dintr-un gest de nesfarsita marinimie, Cuvioasa Parascheva si-a dat toate hainele sale pretioase oamenilor saraci din Constantinopol si s-a retras la manastirea Maicii Domnului din polisul grecesc Heracleea Pontis.

Si-a petrecut aici cinci ani, dupa care, in urma unei viziuni pe care a avut-o, a decis sa se indrepte catre Tara Sfanta. Urmand sfaturile din viziunile sale, Cuvioasa Parascheva viziteaza Ierusalimul, apoi poposeste o vreme la o manastire din desertul Iordanului. Pe cand avea doar 25 de ani, se intoarce la Constantinopol si se stabileste in biserica Sfintilor Apostoli din satul Katikratia, unde-si petrece ultimii doi ani din viata. La 27 de ani, Cuvioasa Parascheva trece in nefiinta.

Moastele Sfintei Parascheva

Moastele Sfintei Cuvioase Parascheva au fost plimbate de-a lungul secolelor in biserici din diferite regiuni. In 1238, ramasitele sunt mutate din Katikratia la Veliko Tarnovo, in Bulgaria. Au ajuns apoi la Belgrad, in 1393, unde au stat aproximativ 200 de ani. Dupa cucerirea Belgradului de catre Imperiul Otoman, moastele au fost aduse la Constantinopol, iar in 1641 au ajuns in Romania, la Iasi, la Biserica Sfintii Trei Ierarhi.

In 1889, ramasitele Sfintei Parascheva sunt mutate de la Biserica Sfintii Trei Ierarhi la catedrala Mitropolitana din Iasi, unde au ramas pana in zilele noastre.

Cultul Sfintei Parascheva

Inchinarea la Moastele Sfintei Parascheva

Sfanta Parascheva este poate cea mai cunoscuta dintre sfintii ale caror moaste se afla in Romania. In fiecare an, pe 14 octombrie, Sfanta Parascheva aduna sute de mii de pelerini care vin sa se inchine la moastele aflate la Iasi. Crestinii ortodocsi din Romania dar si din strainatate vin la Catedrala Mitropolitana pentru a cinsti moastele Cuvioasei Parascheva, careia i se atribuie semnificatii deosebite, precum ocrotirea Moldovei, a oamenilor de boli grele, trasnete si deochi sau pastrarea armoniei in familie.

Vesmintele Sfintei Parascheva se schimba de-a lungul anului: cu ocazia Craciunului, la inceputul postului Pastelui, cu o zi inainte de Paste, in seara de dinaintea scoaterii moastelor din catedrala si dupa hram.

 

 

Sub vesmintele care se schimba exista un giulgiu care nu se scoate niciodata. Se zice ca acel vesmant este cel in care au fost aduse moastele la Iasi si pe care sta scris blestemul domnului Vasile Lupu si al Mitropolitului Varlaam la adresa celor care vor indrazni sa imprastie vreodata ramasitele Sfintei Parascheva.

 

Despre "DUMNEZEU este IUBIRE" Blog Crestin Ortodox-- Cristina David

Ma numar printre cei care Il considera pe Dumnezeu Tatal Ceresc si Creatorul tuturor celor vazute si nevazute. Sufletul nostru este o particica din El iar stradania de o viata trebuie sa fie aceea de a nu Il pierde , de a-L avea mereu langa noi. El este Calea , Adevarul si Viata , dar este si Iubire in sensul cel mai inalt , mai inaltator in nemarginirea ei . Fara Dumnezeu orizontul cunoasterii noastre ar ramane foarte limitat iar sufletul nostru s-ar "pipernici" de tot , ca sa folosesc un cuvant intrebuintat in scrierile sale de Sfantul Ardealului , Parintele Arsenie Boca . Acestea le-am aflat de-a lungul vietii mele in timp ce in repetate randuri m-am simtit ridicata cu multa blandete dupa o cadere in valurile ei gata sa ma inec , ajutata apoi sa imi revin ca sa constat o data in plus, neindoielnica Prezenta Divina prin care nimic nu este imposibil a fi atins de cel care crede in El , daca Domnul Voieste stiind ca este spre Binele lui si nu spre pierzania sufletului. In mintea si intentia mea paginile care vor forma acest mijloc de comunicare usor si lesne de accesat vor incerca sa prezinte cititorilor sfaturi de mare folos duhovnicesc desprinse din scrierile sau spusele marilor sfinti parinti si daruitilor duhovnici ai lumii crestin ortodoxe.
Acest articol a fost publicat în Sfanta Cuvioasa Parascheva, sfintele moaste ale Cuvioasei Parascheva, Video și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s