Mitropolia Chisinaului si a intregii Moldove vrea canonizarea marturisitorului Valeriu Gafencu

Ieromonah Savatie Bastovoi –  De vorba cu IPS Vladimir ,mitropolitul Moldovei in Emisiunea „Pietrele vorbesc”

Vedeti intreaga emisiune aici.

Alaturam un alt film cu interviul luat Parintelui Iustin Parvu de la Manastirea Petru Voda in legatura cu intentia Bisericii Ortodoxe Ruse de canonizare a mucenicului Valeriu Gafencu

Cele doua interviuri filmate , ambele – desi au avut loc de o parte si alta a Prutului – ating problema stringenta din punct de vedere duhovnicesc a canonizarii martirilor inchisorilor comuniste care sunt noii mucenici ai timpurilor noastre. Intre ei este mentionat cu precadere marturisitorul intru Hristos Valeriu Gafencu , chinuit si torturat in felurite chipuri , care nu a cedat nici o clipa calailor si a continuat sa vorbeasca celor cu care era intemnitat despre puterea mantuitoare a credintei crestin ortodoxe. S-au pastrat scrisorile deosebit de impresionante  ale lui Valeriu adresate familiei (mama si surorile) care scot la iveala trairi de o mare adancime ce dovedesc o cunoastere profunda a Cuvantului Lui Hristos si o credinta tare , de neinfrant. Mitropolitul Chisinaului  si a intregii Moldove precizeaza ca va duce tratative cu BOR si daca Patriarhia Romana nu are pregatite documentele necesare  canonizarii lui ( nu il au trecut pe ordinea de zi a canonizarilor propuse) atunci Mitropolia Moldovei se va ocupa de acest lucru si va avea in vedere inca un numar de marturisitori din inchisorile comuniste ale Romaniei unde insusi IPS Vladimir a fost inchis.

Dumnezeu sa-i odihneasca in pace pe toti mucenicii inchisorilor! Amin

Cristina David

Despre "DUMNEZEU este IUBIRE" Blog Crestin Ortodox-- Cristina David

Ma numar printre cei care Il considera pe Dumnezeu Tatal Ceresc si Creatorul tuturor celor vazute si nevazute. Sufletul nostru este o particica din El iar stradania de o viata trebuie sa fie aceea de a nu Il pierde , de a-L avea mereu langa noi. El este Calea , Adevarul si Viata , dar este si Iubire in sensul cel mai inalt , mai inaltator in nemarginirea ei . Fara Dumnezeu orizontul cunoasterii noastre ar ramane foarte limitat iar sufletul nostru s-ar "pipernici" de tot , ca sa folosesc un cuvant intrebuintat in scrierile sale de Sfantul Ardealului , Parintele Arsenie Boca . Acestea le-am aflat de-a lungul vietii mele in timp ce in repetate randuri m-am simtit ridicata cu multa blandete dupa o cadere in valurile ei gata sa ma inec , ajutata apoi sa imi revin ca sa constat o data in plus, neindoielnica Prezenta Divina prin care nimic nu este imposibil a fi atins de cel care crede in El , daca Domnul Voieste stiind ca este spre Binele lui si nu spre pierzania sufletului. In mintea si intentia mea paginile care vor forma acest mijloc de comunicare usor si lesne de accesat vor incerca sa prezinte cititorilor sfaturi de mare folos duhovnicesc desprinse din scrierile sau spusele marilor sfinti parinti si daruitilor duhovnici ai lumii crestin ortodoxe.
Acest articol a fost publicat în Sfintii marturisitori ai Lui Hristos din temnite, Video și etichetat , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

5 răspunsuri la Mitropolia Chisinaului si a intregii Moldove vrea canonizarea marturisitorului Valeriu Gafencu

 1. Pingback: DICTATURA OPINIEI. Palma dată de Radio Europa Liberă libertății de exprimare şi piva lui Șelin | INconstantIN

 2. Pingback: “Europa Libera” nu mai e libera cand e vorba de Valeriu Gafencu si Paul Goma. Postul de la Chisinau are bratele deschise doar pentru moldovenisti si kaghebisti | Ziaristi Online

 3. Probleme de ordin politico- religios nu intra in competenta mea spre comentare sau elucidare. Departe de mine gandul de a participa la o astfel de „polemica” deoarece nu iubesc politica sub orice forma s-ar prezenta ea.
  Numai Dumnezeu cunoaste, judeca si apreciaza . Personal, simt (din tot ce am citit despre el si cele scrise de el) ca Valeriu Gafencu a fost un marturisitor al Lui Hristos , un om tanar ,care in inchisoare s-a apropiat de Mantuitorul si L-a cunoscut in adevaratul sens al cuvantului. Viata lui dupa aceasta revelare a fost inchinata in totalitate Domnului Iisus Hristos si raspandirii Cuvantului Lui.
  Cu toata sinceritatea consider ca Valeriu a fost un sfant in viata , a carui menire a fost aceea de a arata celor cu care impartea celula cu el ca Dumnezeu exista . Si ca viata care ne asteapta dupa moartea noastra fizica nu este un basm.

  Apreciază

 4. Pingback: “Europa Libera” nu mai e libera cand e vorba de Valeriu Gafencu si Paul Goma. Postul de la Chisinau are bratele deschise doar pentru moldovenisti si kaghebisti | Romanian Breaking News

 5. Pingback: Constantin Codreanu despre Europa Libera | Pavlicenco

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s