Semnificatia mataniilor – Povestirea unui tanar

 

Hristos a Inviat!

In dimineata asta , terminand de facut lucrurile in casa dupa randuiala  din fiecare zi , am mai zabovit un pic in dormitor si mi-au cazut privirile pe cateva siraguri de matanii ce le aveam puse deoparte pentru ca se desfacusera . Doream sa le repar atunci cand voi avea mai mult timp…dar pana azi timpul nu se ivise.  Am luat hotararea pe loc sa rezolv acest lucru astazi , neaparat. Le-am pus pe masa si am revenit in birou la lucrul meu pe calculator. Am deschis un sitepe Google si am nimerit la aceasta povestioara care pe mine m-a atras in mod deosebit pentru ca am simtit o asemanare intre mine, cumva, si acest tanar cu marea lui dorinta de a-si aduna gandurile de pe campii sa le puna in rugaciunea sfanta a Lui Iisus.  La finele povestirii sale apare ca a reusit…si m-am bucurat. A gasit o cale ce i se potriveste…

Fiecare dintre noi, daca staruim  in cautarea unui fel anume care sa ne duca la o rugaciune continua si aratam acest lucru care place Domnului , El  ne intareste vointa fara dar si poate si vom reusi cu ajutor de la El. Acesta este mesajul povestioarei , pentru mine cel putin, de aceea am dorit sa-l impartasesc cu alti credinciosi. Sa ne ajute bunul Dumnezeu la toti sa perseveram pe calea cea buna si dreapta aratata de El prin  jertfa suprema,  dar pe care noi nu putem inainta prin propriile puteri,  fara sprijin si har dumnezeiesc.

Dacă-mi iau mătăniile la mine Îl iau de fapt pe Hristos!

Rugăciunea

Sunt ultima persoană din lumea asta care ar trebui să vorbească despre frumoasa şi tainica rugăciunea „Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, milueşte-mă pe mine păcătosul!” dar încerc să vă povestesc câte ceva.

Imediat după ce am ajuns în Biserică şi L-am cunoscut pe Dumnezeu, am început să citesc multe cărţi duhovniceşti. Din ele am aflat şi eu de rugăciunea „Doamne Iisuse…”. Am citit despre ea şi eram oarecum mirat şi totodată bucuros că aveam la îndemână un medicament imediat şi o soluţie rapidă de a mă apropia de Dumnezeu. Am început şi eu să zic seara câte puţin, o mai ziceam şi ziua dar îmi zbura imediat gândul şi uitam de ea. Încercam sa o zic pe stradă, la şcoală, cu prietenii, oriunde mintea nu era concentrată să facă altceva.

O ziceam dar uitam repede c-o zic şi îmi aduceam aminte peste mai mult timp şi-mi dădeam seama că gândurile mele erau pe câmpii departe. Încercam s-o zic cu gura dar fără să deschid gura, ca să nu mă vadă ceilalţi pe stradă şi să zică că bolborosesc singur, şi reuşeam uneori să mă rog mai mult, dar îmi obosea şi gura… şi mai ales mintea.

Vroiam foarte mult să mă rog lui Dumnezeu zicând „Doamne Iisuse…” dar nu reuşeam prea bine. Deşi aveam mătănii pe mână nu ştiam la ce se folosesc. Spre surprinderea mea, când am fost la ţară, unchiul meu care nu dă prea des la biserică, mi-a zis că el ştie de la Maica (sora mamei lui, care era măicuţă) că la fiecare bobiţă de la mătanie se zice o rugăciune. În momentul acela, deşi trecuseră luni de zile de când citeam cărţi duhovniceşti şi ştiam de rugaciunea Doamne Iisuse, şi aveam de multă vreme mătăni la mână, m-a luminat Dumnezeu şi am înţeles care e folosul lor.

M019

Ce tare m-am bucurat! Imediat după ce mi-a zis, am scos mătania de la mână şi am început să mă rog zicând „Doamne Iisuse…” O! ce bine era, ce diferenţă mare ! ce ajutor! puteam să mă concentrez mult mai bine, mintea nu mai zbura aşa repede de la rugăciune, şi chiar dacă zbura, mi-aduceam aminte repede şi mă-ntoarceam iar cu gândul la Dumnezeu.

De atunci am început să caut mătănii mai frumoase şi mai de calitate, şi oriunde mergeam încercam să mă folosesc de ele ca să mă rog. Odată, plictisit de mătăniile mici pe care le folosesc mirenii am cumpărat de la Mănăstirea Sâmbata nişte mătănii puţin mai mari, cu biluţe de lemn. Am intrat în biserica mănăstirii, şi era slujbă, şi văzându-i pe călugări că stau la slujbă şi folosesc şi mătăniile, am început să mă rog şi eu cu noile mele mătănii, bucuros că pot fi şi eu în rând cu ei. În acele moment mi-a dat Dumnezeu o mare bucurie în rugăciune şi mi-a rămas în minte imprimat că trebuie să ai şi mătănii bune ca să poţi să te rogi lui Dumnezeu frumos.

A mai trecut vremea şi aveam multe mătănii mici prin casă, pentru că le mai şi pierdeam şi de aceea îmi cumpăram de rezervă, pentru că nu vroiam să plec nicăieri din casă fără ele, mai ales că eu mă plictisesc foarte repede, şi mătăniile mă ajutau să stau cu Dumnezeu de vorbă şi să-mi mai cer şi eu iertare rugându-mă.

Îmi doream şi eu să am mătănii ca ale călugărilor, de acelea mari, din material bun. O dată am văzut la naşa noastră de cununie că-şi cumpărase de la Putna şi mi-au plăcut foarte mult. Ea văzându-mi sclipirea din ochi peste puţin timp îmi dăruieşte şi mie un şir de mătănii adevărate, aşa cum primesc toţi călugării când părăsesc lumea.

Doamne ce m-am bucurat! Le luam peste tot după mine, aşa mari cum erau. Mergeam cu ele şi la mall şi pe stradă, şi la şcoală. Poate unii o fi crezând că sunt nebun, dar ce să fac, dacă-mi plăceau! Mă rugam cu ele frumos. De atunci naşa ne-a dăruit alte 3 seturi de mătănii care seamănă cu mătăniile arhiereşti, care miros a mir şi sunt albe şi ţi-e mai mare dragul să le foloseşti.

Am avut momente de bucurie zicând rugăciunea Doamne Iisuse, momente când simţeam că toţi îmi sunt dragi. Am avut momente cănd mă rugam aşa lin şi în pace, momente când îl simţeam pe Dumnezeu aproape. Nu pot pleca nicăieri fără mătănii la mine, pentru că mă plictisesc.

Dacă-mi iau mătăniile la mine Îl iau de fapt pe Hristos! Nu ştiu cât de mult am sporit eu zicând rugăciunea aceasta, dar un lucru l-am învăţat sigur: că dacă-mi las mintea să facă ce vrea şi să gândească ce vrea, mă cuprinde întristarea repede. Şi pentru că vreau să fiu fericit tot timpul, strig mereu către Dumnezeu: „Doamne Iisus Hristoase, Fiul lui Dumnezeu milueşte-mă pe mine păcătosul!”.

Câteodată simt că e cam lungă rugăciunea şi zic doar „Doamne Iisuse milueşte-mă” sau când sunt foarte obosit zic „Doamne milueşte” sau „Iisuse milueşte-mă”. Când mintea-mi oboseşte zic „Tatăl nostru”, „Cuvine-se cu adevărat” şi alte rugăciuni mici, şi apoi încerc iar să zic „Doamne Iisuse…”.

Claudiu – Ortodoxiatinerilor.ro

articol postat de Cristina David

Despre "DUMNEZEU este IUBIRE" Blog Crestin Ortodox-- Cristina David

Ma numar printre cei care Il considera pe Dumnezeu Tatal Ceresc si Creatorul tuturor celor vazute si nevazute. Sufletul nostru este o particica din El iar stradania de o viata trebuie sa fie aceea de a nu Il pierde , de a-L avea mereu langa noi. El este Calea , Adevarul si Viata , dar este si Iubire in sensul cel mai inalt , mai inaltator in nemarginirea ei . Fara Dumnezeu orizontul cunoasterii noastre ar ramane foarte limitat iar sufletul nostru s-ar "pipernici" de tot , ca sa folosesc un cuvant intrebuintat in scrierile sale de Sfantul Ardealului , Parintele Arsenie Boca . Acestea le-am aflat de-a lungul vietii mele in timp ce in repetate randuri m-am simtit ridicata cu multa blandete dupa o cadere in valurile ei gata sa ma inec , ajutata apoi sa imi revin ca sa constat o data in plus, neindoielnica Prezenta Divina prin care nimic nu este imposibil a fi atins de cel care crede in El , daca Domnul Voieste stiind ca este spre Binele lui si nu spre pierzania sufletului. In mintea si intentia mea paginile care vor forma acest mijloc de comunicare usor si lesne de accesat vor incerca sa prezinte cititorilor sfaturi de mare folos duhovnicesc desprinse din scrierile sau spusele marilor sfinti parinti si daruitilor duhovnici ai lumii crestin ortodoxe.
Acest articol a fost publicat în articole, Comentariile autoarei blogului la cele citite/aflate/traite, Despre Rugaciune, Practici si obiecte liturgice in Biserica Crestin Ortodoxa, Puterea rugaciunii, Rugaciunea Inimii, rugaciuni foarte scurte și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s