PARINTELE RAFAIL NOICA vine din nou in lume dupa 7 ani de “tacere” si „reculegere”

Ne bucuram de revenirea „in lume” a mult induhovnicitului Parinte Rafail Noica , cel ce a ales a se retrage precum sihastrii odinioara  in locuri neumblate , pentru a putea atinge o profunzime a rugaciunii care in lume noastra zbuciumata si zgomotoasa este aproape imposibil de ajuns , sau foarte rar este posibil. Dansul se roaga , vorbeste cu Domnul in fiecare zi aproape neintrerupt . Aduce rugaminti fierbinti Tatalui nostru din ceruri pentru iertarea sa si a neamului sau, pentru ocrotire si binecuvantare . O sarcina grea , enorma…pentru ca pacatele noastre s-au inmultit in loc sa scada, sunt tot mai grele si mai mari. Dumnezeu insa este bun si iertator , El asculta ruga celor drepti.

Am aflat astazi dimineata la mine, deschizand internetul , despre aceasta conferinta a Parintelui Rafail Noica si am pornit a urmari indeaproape mai multe site-uri care o anuntau.  Cuviosia sa a fost fiul duhovnicesc  al Parintelui Arhimandrit Sofronie , si mergand in urma in timp  , nepotul duhovnicesc al Sfantului Siluan Athonitul – dupa cum marturiseste chiar dansul.  Sfantul Siluan de la Muntele Athos a fost la randul sau parintele duhovnicesc al Parintelui Sofronie atata timp cat a stat dansul la Safantul Munte. Cartea dedicata de Arhimandritul Sofronie vietii si invataturii duhovnicesti a Staretului Siluan , precum si scrierilor sale , cu titlul „Cuviosul Siluan Athonitul” a fost tradusa din textul original in limba rusa de Parintele Rafail  cu multi ani in urma.

Parintele Rafail Noica spunea cu o alta ocazie:

“Desi vin rar aici si sunt multe pricini legate de pacatosenia mea pentru care nu pot sa tin cuvantari mai des, ma bucur si sa tin cuvantari si, mai ales, sa pot da, in sfarsit, in traducere cuvantul Parintelui insusi. Simt ca am o deosebita datorie fata de Parintele meu si fata de poporul din care ma trag, sa dau cuvantul asa cum l-am primit de la Parintele si, vorbind de grai, intr-un grai asa cum l-am trait cu Parintele Sofronie. Mi-a dat Domnul sa traduc aceste carti si cu ajutorul unei surori fara de care n-as fi putut s-o fac fiindca am fost prea indelung despartit, intre altele, de limba mea de nastere. Si acum am inca oarecari greutati cu ea.”

Dumnezeu sa ii daruiasca Parintelui Rafail ani multi binecuvantati de aici inainte pentru a ne imbogati sufletul cu sfaturile lui pline de intelepciunea acumulata cu har sfant transmis prin  generatii .

Doamne ajuta-ne si ne miluieste !

Cristina David

Marele Duhovnic Rafail Noica va elogia personalitatea Arhim. Sofronie Saharov

 

afis pr. rafail

Părintele Rafail Noica va susține la Cluj la sfârșitul lunii mai (30 mai 2013) o conferință despre Arhimandritul Sofronie Saharov.

Conferința intitulată “S-a dus să-L vadă precum este” are loc la împlinirea a 20 de ani de la mutarea la Domnul a părintelui Sofronie și este organizată de Arhiepiscopia Clujului și Facultatea de Teologie Ortodoxă din municipiu.

Evenimentul va avea loc joi, 30 mai, de la ora 18, în Sala Auditorium Maximum a Universității Babeș-Bolyai. În deschiderea conferinței ÎPS Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei va adresa publicului prezent un cuvânt de învățătură. Mai apoi părintele Rafail Noica, unul dintre ucenicii arhimandritului Sofronie, va ilustra în cuvântul său, virtuțile pe care acest mare părinte duhovnicesc le-a avut.

Despre conferință ne oferă amănunte ÎPS Mitropolit Andrei: “ Se împlinesc în luna iulie 20 de ani de când a plecat la Domnul Arhimandritul Sofronie Saharov, un părinte duhovnicesc bine cunoscut în lumea noastră, întemeietorul mănăstirii de la Essex, din Anglia. Cu acest prilej, unul dintre cei ce l-au cunoscut cel mai bine, unul dintre ucenici lui părintele Rafail Noica va veni la Cluj și va ține o conferință în Auditorium Maximum, încercând să sublinieze virtuțile pe care acest mare părinte duhovnicesc le-a avut. Acum eu îmi permit să spun că și Pr. Rafail este pe măsura lui. Eu nu l-am cunoscut pe Arhimandritul Sofronie Saharov, însă îl cunosc foarte bine pe părintele Rafail și pot afirma că ceea ce a fost tatăl lui pe tărâm filosofic, este el pe tarâm duhovnicesc”.

pr._rafail_noica
În cadrul conferinței susținute la Cluj de pr. Rafail Noica editura Renașterea va lansa o carte despre învățăturile Pr. Sofronie Saharov. Volumul este intitulat “S-a dus să-L vadă precum este” 20 de ani de la mutarea în eternitate a părintelui Sofronie Saharov și a fost tiparită cu binecuvântarea ÎPS Părinte Andrei, în traducerea Anielei Siladi.

Despre volum ne oferă detalii Pr. Cătălin Pălimaru: “ Cartea conține mai multe articole, studii, evocări și diferite amintiri despre părintele Sofronie, publicate de-a lungul timpului în revista “Buisson Ardent” a Asociației “Sfântul Siluan”. Pentru această carte și-a dat acordul de publicare părintele Arhimandrit Chiril, starețul Mănăstirii “Sfântul Ioan Botezătorul” de la Essex, dar și domnul profesor Jean Claude Poulet, conducătorul asociației “Sfântul Siluan”. Cartea conține și o prefață a Părintelui Mitropolit Andrei și un cuvânt al părintelui Rafail Noica rostit în 2007 la conferința dedicată părintelui Sofronie care a avut loc la Atena. Textul părintelui Rafil Noica se intitulează „Cuvântul Prorocesc și trăirea harului după Arhimandritul Sofronie”. Prin această carte am dorit să semnalăm ce a însemnat teologia, opera și trăirea părintelui Sofronie Saharov pentru viața Bisericii Ortodoxe din secolul XX”.

sursa : radiorenasterea.ro

 

Despre "DUMNEZEU este IUBIRE" Blog Crestin Ortodox-- Cristina David

Ma numar printre cei care Il considera pe Dumnezeu Tatal Ceresc si Creatorul tuturor celor vazute si nevazute. Sufletul nostru este o particica din El iar stradania de o viata trebuie sa fie aceea de a nu Il pierde , de a-L avea mereu langa noi. El este Calea , Adevarul si Viata , dar este si Iubire in sensul cel mai inalt , mai inaltator in nemarginirea ei . Fara Dumnezeu orizontul cunoasterii noastre ar ramane foarte limitat iar sufletul nostru s-ar "pipernici" de tot , ca sa folosesc un cuvant intrebuintat in scrierile sale de Sfantul Ardealului , Parintele Arsenie Boca . Acestea le-am aflat de-a lungul vietii mele in timp ce in repetate randuri m-am simtit ridicata cu multa blandete dupa o cadere in valurile ei gata sa ma inec , ajutata apoi sa imi revin ca sa constat o data in plus, neindoielnica Prezenta Divina prin care nimic nu este imposibil a fi atins de cel care crede in El , daca Domnul Voieste stiind ca este spre Binele lui si nu spre pierzania sufletului. In mintea si intentia mea paginile care vor forma acest mijloc de comunicare usor si lesne de accesat vor incerca sa prezinte cititorilor sfaturi de mare folos duhovnicesc desprinse din scrierile sau spusele marilor sfinti parinti si daruitilor duhovnici ai lumii crestin ortodoxe.
Acest articol a fost publicat în Anunturi importante, Arhimandrit Sofronie Sakharov de la Essex, articole, Carti/Lucrari cu continut crestin ortodox, conferinte pe teme crestin ortodoxe, Credinta ortodoxa, Cuvinte de invatatura, Parintele Rafail Noica, Viata duhovniceasca și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la PARINTELE RAFAIL NOICA vine din nou in lume dupa 7 ani de “tacere” si „reculegere”

  1. Pingback: Pr. Rafail Noica dupa 7 ani, din nou in lume | pyrinas

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s