Demna de remarcat este revenirea in lume a Parintelui Rafail Noica despre care stim ca de multa vreme duce o viata de sihastru asa precum si-a dorit , departe de framantarile vietii din zilele noastre . Viata cuviosiei sale este petrecuta in rugaciuni continui pentru neamul sau pe care doar Dumnezeu in mare mila Lui il poate ajuta in situatia nespus de grea in care se afla de mult timp . Avem mare nevoie de duhovnici cu har care sa isi dedice viata zi si noapte in post si rugaciune pentru ca bunul Dumnezeu sa se indure a trece cu vederea multele pacate , incalcari ale poruncilor Lui savarsite la toate nivelele unei vieti saracite in Duh si adevar. Indemnul adresat celor prezenti la conferinta a fost exact acesta : ca fiecare dintre noi sa doreasca sa inceapa a trai o altfel de viata : mai curata ,mai lipsita de pacate , cu gand la cele sfinte si fapte pe potriva. Nimeni din cei care Il ignora pe Dumnezeu si Il exclud din gandul si modul de viata nu are cum sa astepte binele.
Cristina David
Mii de credincioşi au participat joi, 30 mai 2013, la conferința suținută de Părintele Rafail Noica, la sala Auditorium Maximum a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.
Datorită numărului foarte mare de oameni veniţi din alte judeţe ale ţării, dar şi din străinătate sala a devenit neîncăpătoare. Astfel organizatorii au instalat în foaierul Colegiului Academic un videoproiector pe care a fost transmisă conferința cu titlul “S-a dus să-l Vadă precum este” susținută de părintele Rafail Noica, în organizarea Arhiepiscopiei Clujului și Facultăţii de Teologie Ortodoxă din municipiu, la împlinirea a 20 de ani de la mutarea la Domnul a Arhimandritului Sofronie Saharov.
În debutul întâlnirii duhovnicești ÎPS Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei i-a mulțumit părintelui Rafail că a acceptat invitația de a veni la Cluj și de a vorbi despre virtuțile marelui părinte duhovnicesc, Sofronie Saharov. Părintele Rafail Noica, un adevărat trăitor al ortodoxiei şi un vieţuitor al unei sihăstrii din zona Lăzeşti, din Munţii Apuseni a elogiat personalitatea marelui părinte duhovnicesc al Bisericii Ortodoxe Sofronie Saharov și a arătat viața plină de virtute și de sfințenie a părintelui său îndrumător, lângă care a ucenicit mai bine de 30 de ani.
În cadrul cuvântării sale părintele Rafail Noica a făcut referire și la anumite momente petrecute alături de părintele Sofronie în cei 30 de ani de ucenicie, precum și îndemnurile și sfaturile oferite de acesta, ucenicilor săi, pentru aducerea lor la dreapta credință și descoperirea cu adevărat a lui Dumnezeu. Părintele Rafail Noica i-a îndemnat în cuvântul său duhovnicesc, pe toți cei prezenți, să înceapă să trăiască altfel, fără de păcat, iubind pe aproapele și pe Dumnezeu.
Parintele Sofronie si ucenicii sai : parintii Zaharia, Simeon, Chiril si Rafail
La final parintele Rafail Noica a răspuns întrebărilor venite din partea celor prezenți, oferindu-le sfaturi și îndemnuri duhovnicești.
Totodată persoanele ce au participat la conferință au putut cumpăra cartea “S-a dus să-L vadă precum este” tiparită de Editura Renașterea cu binecuvântarea ÎPS Părinte Andrei si în traducerea Anielei Siladi.
Volumul conține mai multe articole, studii, evocări și diferite amintiri despre părintele Sofronie Saharov, publicate de-a lungul timpului în revista “Buisson Ardent” a Asociației “Sfântul Siluan”. Cartea conține și o prefață a Părintelui Mitropolit Andrei și un cuvânt al părintelui Rafail Noica rostit în 2007 la conferința dedicată părintelui Sofronie, care a avut loc la Atena. Textul părintelui Rafil Noica se intitulează „Cuvântul Proorocesc și trăirea harului după Arhimandritul Sofronie”.
Potrivit părintelui Cătălin Pălimaru, directorul Editurii Renașterea, prin această carte s-a dorit semnalarea a ceea ce a însemnat teologia, opera și trăirea părintelui Sofronie Saharov pentru viața Bisericii Ortodoxe din secolul al XX-lea.
sursa: radiorenasrerea.ro
Rugăciunea părintelui Sofronie Saharov (tradusă de părintele Rafail Noica)
Tu Doamne Cel veşnic şi Făcătorule a toate, Care în bunătatea Ta cea nepătrunsă m-ai chemat în această viaţă, Care ai revărsat peste mine harul botezului şi pecetea Duhului Sfânt, Care ai sădit în mine dorinţa de a Te căuta pe Tine, singurul adevăratul Dumnezeu, ascultă rugăciunea mea.
Eu n-am viaţă, nici lumină, nici bucurie, nici înţelepciune, nici tărie decat numai în Tine, Dumnezeule. Din pricina fărădelegilor mele nu îndrăznesc să-mi ridic ochii mei spre Tine.
Dar Tu ai spus ucenicilor Tăi:
Tot ce veţi cere în rugăciune cu credinţă, veţi primi” şi:
”orice veţi cere în numele Meu, voi face vouă”.
De aceea, îndrăznesc să Te chem pe Tine:
Curateste-ma de orice intinaciune a trupului si a duhului.
Invaţă-mă să ma rog cum se cuvine.
Binecuvintează această zi pe care mi-ai dat-o mie, slugii Tale nevrednice.
Cu puterea binecuvântării Tale fă-mă în stare să grăiesc şi să lucrez în toată vremea spre slava Ta cu duh curat, cu smerenie, răbdare, dragoste, blândeţe, pace, curaj şi înţelepciune,dându-mi de-a pururea seama de prezenţa Ta.
Doamne Dumnezeule, în necuprinsa Ta bunătate, arată-mi calea voii Tale, şi dă-mi să umblu în faţa Ta fără păcat.
Tu Doamne, Tu ştii cele de care am nevoie.
Tu cunoşti orbirea şi neştiinţa mea, cunoşti neputinţa şi stricăciunea sufletului meu, dar nici durerea şi întristarea mea nu-ţi sunt ascunse Ţie.
De aceea, Te rog, ascultă rugăciunea mea şi prin Duhul Tău Cel Sfânt învaţă-mă calea pe care să merg; iar atunci când voinţa mea ticăloasă mă va conduce pe alte cărări nu mă cruţa, Doamne, ci sileşte-mă să mă întorc la Tine.
Prin puterea iubirii Tale, fă-mă să mă ţin cu tărie de ceea ce este bine. Păzeşte-mă de tot cuvântul sau fapta care strică sufletul; de orice fel de pornire care nu-Ti este bineplacuta Tie şi-l răneste pe aproapele meu.
Învaţă-mă ce trebuie să spun şi cum trebuie să vorbesc.
Iar dacă e voia Ta să nu răspund, fă-mă să tac în duh de pace, in care să nu întristez, nici să-i rănesc pe semenii mei.
Aşează-mă în calea poruncilor Tale şi până la ultimea mea răsuflare să nu mă laşi să rătăcesc departe de lumina îndreptărilor Tale, astfel ca poruncile Tale să fie singură lege a fiinţei mele pe acest pământ în veci.
Doamne, rogu-Te, ai milă de mine!
Păzeşte-mă în întristarea şi nenorocirea mea şi nu ascunde calea mântuirii de la mine.
In nebunia mea, Dumnezeule, cer de la Tine lucruri multe şi mari, dar îmi aduc pururea aminte de răutatea mea, de ticăloşia şi josnicia mea.
Miluieşte-mă! Nu mă depărta de la faţa Ta din pricina nevredniciei mele, ci mai degraba sporeşte în mine conştiinţa acestei nevrednicii şi dă-mi mie, celui mai rău dintre oameni, să Te iubesc pe Tine aşa cum ai poruncit: din toată inima mea şi din tot sufletul meu şi din tot cugetul meu şi cu toată tăria mea: din toată fiinţa mea.
Doamne, prin Duhul Tău Cel Sfânt, învaţă-mă dreapta judecată şi conştiinţă.
Dă-mi să cunosc adevărul Tău înainte de a intra în mormânt.
Ţine-mă în viaţă în această lume ca să-Ti pot aduce căinţă cu vrednicie. Nu mă lua la jumătatea zilelor mele, nici când mintea mea e încă oarba.
Iar când Îţi va bineplăcea să pui capăt vieţii mele, dă-mi de veste dinainte ca să-mi pot pregăti sufletul să vină înaintea Ta.
Fii cu mine, Doamne, în acel ceas înfricoşător şi dă-mi bucuria mântuirii Tale.
Curăţeşte-mă de toate gândurile tainuite, de toată răutatea ascunsă întru mine; şi dă-mi răspuns bun la scaunul Tău de judecată.
Doamne, în mare mila Ta şi nemarginita Ta dragoste de oameni, ascultă rugăciunea mea!
AMIN!
„A scrie despre Parintele Arhimandrit Sofronie este o mare indrazneala, ba chiar o nesabuinta; cum sa cutezi sa scrii ceva despre un munte al lui Dumnezeu, si inca un munte sfant, de vreme ce nu esti decat un biet firicel de praf inaintea staturii lui spirituale de titan al Duhului?“ – spuneau editorii athoniti ai uneia dintre editiile romanesti ale cartilor sale.
Parintele Sofronie este astazi un nume foarte familiar aproape tuturor ortodocsilor, din intreaga lume — daca nu pentru altceva, macar pentru cartea „Cuviosul Siluan Athonitul“, prin care l-a facut cunoscut intregii lumi pe marele Staret din Sfantul Munte, „propovaduitor al iubirii lui Hristos“, ce i-a fost parinte si povatuitor duhovnicesc aproape zece ani. Parintele Sofronie, rus prin nasterea dupa trup, athonit dupa nasterea din nou a monahismului si englez dupa tara in care a vietuit mai bine de patru decenii si care-i adaposteste fericitul mormant, iar dupa mostenirea duhovniceasca lasata in urma – apartinator a toata lumea.
Urmariti continuarea articolului dand click pe link-ul de mai jos :
Sursa: Război întru Cuvânt ( http://www.razbointrucuvant.ro/2012/07/15/sfantul-sofronie-saharov-nu-puteti-pastra-rugaciunea-pentru-ca-nu-va-rugati-pentru-oameni/ )