Parintele Rafail Noica – cuvant important pentru deosebirea gandurilor – CE ESTE MINCIUNA? CUVINTE CARE INVIAZA SI CUVINTE CARE OMOARA -video

Inainte de a vorbi , crestinul are datoria sfanta ca sa discearna , sa cantareasca bine in lumina celor aratate de Dumnezeu , ce anume cuvinte va folosi . Caci cuvantul rostit are o mare putere, in bine sau in rau.

Cuvintele ne sunt dictate de gandire…si asa cum ne este gandul (bun sau rau) asa vor fi si cuvintele rostite de noi . Ele pot sa ajute sufleteste daca gandul este bun, izvorat din dragoste pentru semeni , sau sunt pline de invidie, rautate, si dorinta diavoleasca de a face rau semenului din felurite motive nebinecuvantate….Aceasta dorinta (care se naste in gandul nostru) de a face rau este sau nu este constientizata de cel care vorbeste si imprastie minciuni . Exista oameni care se socotesc buni crestini si implinitori ai Cuvantului care ajung sa se autoamageasca (de fapt aceasta simtire vine de la vrajmas) , sa creada chiar ei insisi ca ceea ce spun este si conform realitatii . Primejdia ispitei este mare intotdeauna si avem nevoie de multa rugaciune in acest sens : Doamne ajuta-ma sa nu ranesc , sa nu mint, sa nu fac rau … ajuta-ma sa fiu ca Tine si nu ca mine….! Cei cu un suflet hranit si adapat  la Lumina si Adevarul cuprinse in Sfanta Scriptura nu mai pot avea ganduri de rau pentru aproapele. Iar lupta interioara care se duce pana cand omul ajunge la  constientizarea acestui lucru si a importantei lui in viata duhovniceasca este grea , foarte grea si nu are intotdeauna izbanda dorita de Dumnezeu. Oamenii, chiar cei care cred in existenta Lui Dumnezeu , in alte cuvinte nu Il desconsidera , dimpotriva merg la sfanta biserica duminica de duminica , se spovedesc si primesc sfanta Impartasanie la intervale regulate si chiar calculate  , pentru ca indeplinesc aceste porunci din obligatii de ordin exterior mai de graba decat din nevoie sufleteasca sincera,  nu pot  sa traiasca in Cuvantul Domnului la modul real. Ei sunt fariseii zilelor noastre si aduc mare paguba credintei adevarate.

De aceea , nu te poti simti bine in prezenta unor asemenea „crestini” pentru ca te apasa ceva, asa cum spune Parintele Rafail Noica , este acolo „ceva” care nu iti spune de bine. „Poti sa spui lucruri foarte bune, dar daca nu sunt in Duhul lui Dumnezeu sunt minciuna.”

Scurta cuvantare (un fragment dintr-o conferinta ) a parintelui sihastru din Muntii Apuseni merita multa atentie si indeamna la o profunda meditatie. Domnul sa fie cu noi atunci cand ascultam si cititm cuvintele de invatatura asa ca nu dupa prea mult timp s ajungem a avea noi insine cuvinte traite si vii pe care sa le impartasim celor care sunt doritori sa asculte si mai ales sa auda.

Doamne , credem, ajuta necredintei noastre! Amin

Cristina David

Parintele Rafail Noica – cuvant important pentru deosebirea gandurilor 

pr._rafail_noica

“… Sunt cuvinte care, dintr-o data, parca va invie. Parca dintr-o data te trezesti pe alta lume, [cu] alta intelegere… O lumina, ca sa zic asa. Aici este ceva din prima inviere. E sufletul care incepe sa invie. Cuvantul care acum este perceput ca viu si nu e doar informatie moarta. Asta-i energia cuvantului. Cuvantul viu si care te invie si, inviat fiind de vreun cuvant oarecare sau, in fine, ce-a pus Dumnezeu in sufletul tau, dupa aceea incep sa-ti devina vii si cuvintele Scripturii si sa te insufle. Asta este sufletul care incepe sa invie!

Si cand, contrar acestora, citesti niste lucruri… minciuni de-astea de-ale omului care se balaceste in minciuni si te simti asa impovarat si parca e o otrava ce vezi acolo, nu stii daca e adevarat sau nu, dar te simti asa, impovarat: energia mortala a cuvantului, minciuna. Minciuna si moartea sunt acelasi lucru. Minciuna nefiind doar a zice un neadevar: iti zic ca ploua, dar e soare afara.

Minciuna, in esenta ei, este ceva mult mai adanc. Este tot ce nu este dumnezeiesc. Poti sa spui lucruri foarte bune, dar daca nu sunt in Duhul lui Dumnezeu sunt minciuna. Rezultatul lor este acea otrava, acea moarte a sufletului, unde ti se tampeste sufletul; pici iar in deznadejde, pici iar in indoielnicie, in necredinta, in frica si in toate lucrurile astea care sunt ale intunericului. Intre altele, cel care are duhul deosebirii, pe linia asta deosebeste [duhurile gandurilor]. Printre altele, prin efectul pe care cuvantul il are in sufletul tau. Daca, dintr-o data, ti se invie sufletul si parca, in ciuda tuturor lucrurilor, simti ca e pace, ca Dumnezeu e bun, ca e atotputernic – uite ca asta este ceva din acea inviere.

Invierea prin cuvant – si asta este lucrarea Bisericii. Cuvantul care, bineinteles ca alta energie are, daca este trait de persoana care-l da, nu cuvant teoretic – ca am citit de la pagina 60 pana la pagina 120 si acuma va repet ce scrie acolo -, ci cuvant cat de cat trait, cuvant cercat. Spune parintele Sofronie lucruri minunate despre puterea cuvantului pe care o avea Sfantul Siluan. Dar observ din aceeasi carte ca nu toti il percepeau la fel. Deci [sunt] suflete mai sensibile, mai vii [si] suflete mai moarte, mai insensibile. Cadavrul e insensibil.

Asta este prima inviere si cei care au parte de aceasta inviere nu se vor mai nedreptati de a doua moarte. A doua moarte, pana la urma, nu este moartea trupului, ci despartirea finala a sufletului de Dumnezeu, fereasca Dumnezeu de lucrul asta pe tot sufletul viu”.

(VIDEO): CE ESTE MINCIUNA? CUVINTE CARE INVIAZA SI CUVINTE CARE OMOARA

(extras din conferinta: “Din ce moarte ne-a izbavit Hristos“, Alba-Iulia, decembrie 2005 – pe care o puteti salva integral in versiunea audio – prima parte de aici si a doua parte de aici).

Sursa: Război întru Cuvânt ( http://www.razbointrucuvant.ro/2012/04/27/rafail-noica-video-invierea-cuvant-minciuna-moarte-duhuri-discernamant/ )

Despre "DUMNEZEU este IUBIRE" Blog Crestin Ortodox-- Cristina David

Ma numar printre cei care Il considera pe Dumnezeu Tatal Ceresc si Creatorul tuturor celor vazute si nevazute. Sufletul nostru este o particica din El iar stradania de o viata trebuie sa fie aceea de a nu Il pierde , de a-L avea mereu langa noi. El este Calea , Adevarul si Viata , dar este si Iubire in sensul cel mai inalt , mai inaltator in nemarginirea ei . Fara Dumnezeu orizontul cunoasterii noastre ar ramane foarte limitat iar sufletul nostru s-ar "pipernici" de tot , ca sa folosesc un cuvant intrebuintat in scrierile sale de Sfantul Ardealului , Parintele Arsenie Boca . Acestea le-am aflat de-a lungul vietii mele in timp ce in repetate randuri m-am simtit ridicata cu multa blandete dupa o cadere in valurile ei gata sa ma inec , ajutata apoi sa imi revin ca sa constat o data in plus, neindoielnica Prezenta Divina prin care nimic nu este imposibil a fi atins de cel care crede in El , daca Domnul Voieste stiind ca este spre Binele lui si nu spre pierzania sufletului. In mintea si intentia mea paginile care vor forma acest mijloc de comunicare usor si lesne de accesat vor incerca sa prezinte cititorilor sfaturi de mare folos duhovnicesc desprinse din scrierile sau spusele marilor sfinti parinti si daruitilor duhovnici ai lumii crestin ortodoxe.
Acest articol a fost publicat în conferinte pe teme crestin ortodoxe, Cuvinte de invatatura, Despre minciuna, Parintele Rafail Noica, Puterea cuvantului, Viata duhovniceasca, Video și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s