Parintele Arsenie Boca – Orbul din nastere si sufletele oarbe

8

Cuvantul Parintelui Arsenie Boca ( pentru a carui viata de sfant marturisesc o evlavie fara margini) la pericopa evanghelica din Duminica a VI a de dupa Sfintele Pasti ne spune cu claritatea specifica predicilor marelui duhovnic ca minunea savarsita de Domnul Iisus prin redarea vederii unui orb din nastere nu a fost ca toate celelalte minuni savarsite in prezenta unui numar mai mic sau mai mare de oameni. Aceasta miraculoasa vindecare a avut loc cu intentia precisa a Lui Dumnezeu Tatal de a-l prezenta pe Iisus multimii adunate drept Fiul Lui , fara posibilitate de tagada : „Acesta este tâlcul tămăduirii orbului din naştere : Dumnezeu Tatăl a vrut să descopere lumii pe Dumnezeu Fiul, ca Creator al lumii şi ca autor al vieţii. La această voinţă a Tatălui s-a aprins Duhul lui Iisus, Şi-a însuşit această voinţă ca o misiune a Sa în lume, aşa cum e într-o lumină aprinsă însuşirea de a lumina! Această voinţă a Tatălui s-a aprins în Duhul lui Iisus, prin El luminând lumii adevărul.”

Orbului tamaduit de incapacitatea fizica de a vedea cu ochii trupului , i-a fost dat sa „vada” cu sufletul dumnezeirea Lui Hristos. Si sa-L marturiseasca  pe Acesta drept Dumnezeu in fata fariseilor orbi si bolnavi sufleteste. Fara teama , fara ezitare.

“Întru aceasta este minunea că voi nu ştiţi de unde este, iar El a deschis ochii mei. Şi ştim că pe păcătoşi Dumnezeu nu-i ascultă; ci de este cineva cinstitor de Dumnezeu, şi face voia Lui, pe acesta îl ascultă. Din veac nu s-a auzit să fi deschis cineva ochii unui orb din naştere. De n-ar fi Acesta de la Dumnezeu n-ar putea face nimic” (Ioan 9, 30-33).

Cristina David

Vindecarea-orbului-5

„Omul acesta, cu care avea Dumnezeu rostul să descopere lumii pe Fiul Său, Creator al vieţii, dându-i din tină o pereche de ochi, s-a învrednicit de la Dumnezeu, la rându-i, de descoperirea lui Iisus ca Fiul lui Dumnezeu, prin însăşi dumnezeiască mărturisire.

De puţine ori S-a descoperit Iisus pe Sine ca Fiu al lui Dumnezeu. O dată samarinencii, a doua oară acestui orb din naştere şi a treia oară ucenicilor, înainte de slăvitele Sale Patimi.

Poate că aceasta a fost în lumea aceasta recunoaşterea lui Dumnezeu către el, pentru că a purtat cu răbdare orbia fără vină şi pentru că L-a mărturisit pe Iisus că este de la Dumnezeu înaintea tăgăduitorilor Săi, că l-a învrednicit de o descoperire dumnezeiască. Orb fiind şi a căpăta prin minune o pereche de ochi, e o mare bucurie a vieţii, o ieşire fericită din întuneric, ieşirea la lumina veacului acestuia. Pământean fiind şi a te hotărî să mărturiseşti pe Dumnezeu cu orice preţ şi cu orice luare în derâdere, e o şi mai mare bucurie, care te poate duce până la deschiderea ochilor duhovniceşti, ai credinţei, şi să-L vezi pe Iisus, să ţi Se descopere Iisus, Fiul lui Dumnezeu, Cel care e cu noi în toate zilele până la sfârşitul veacului.

A vedea pe Iisus e o fericire care nu se aseamănă cu nici o bucurie pământească; iar aceasta se întâmplă din când în când şi din neam în neam, ca să nu se stingă dintre oameni siguranţa existenţei lui Dumnezeu. Credinţa în Dumnezeu şi mărturisirea Lui este acelaşi lucru cu ieşirea sufletului din întuneric în lumina dumnezeiască, ieşirea în lumina veacului viitor. Iată o tămăduire deplină. Iată un misionar neînfricat al lui Iisus. –

(Rostul Incercarilor – Ierom. Arsenie Boca, Ed. Pelerinul – Iasi 2004)

Intreaga predica o aflati aici : http://www.doxologia.ro/viata-bisericii/predici/ierom-arsenie-boca-orbul-din-nastere-sufletele-oarbe

Articol postat de Cristina David

 

Despre "DUMNEZEU este IUBIRE" Blog Crestin Ortodox-- Cristina David

Ma numar printre cei care Il considera pe Dumnezeu Tatal Ceresc si Creatorul tuturor celor vazute si nevazute. Sufletul nostru este o particica din El iar stradania de o viata trebuie sa fie aceea de a nu Il pierde , de a-L avea mereu langa noi. El este Calea , Adevarul si Viata , dar este si Iubire in sensul cel mai inalt , mai inaltator in nemarginirea ei . Fara Dumnezeu orizontul cunoasterii noastre ar ramane foarte limitat iar sufletul nostru s-ar "pipernici" de tot , ca sa folosesc un cuvant intrebuintat in scrierile sale de Sfantul Ardealului , Parintele Arsenie Boca . Acestea le-am aflat de-a lungul vietii mele in timp ce in repetate randuri m-am simtit ridicata cu multa blandete dupa o cadere in valurile ei gata sa ma inec , ajutata apoi sa imi revin ca sa constat o data in plus, neindoielnica Prezenta Divina prin care nimic nu este imposibil a fi atins de cel care crede in El , daca Domnul Voieste stiind ca este spre Binele lui si nu spre pierzania sufletului. In mintea si intentia mea paginile care vor forma acest mijloc de comunicare usor si lesne de accesat vor incerca sa prezinte cititorilor sfaturi de mare folos duhovnicesc desprinse din scrierile sau spusele marilor sfinti parinti si daruitilor duhovnici ai lumii crestin ortodoxe.
Acest articol a fost publicat în Citate din scrierile marilor si daruitilor duhovnici, Citate din Sfanta Scriptura, minuni dumnezeiesti, Parintele Arsenie Boca - Sfantul Ardealului, predici și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Parintele Arsenie Boca – Orbul din nastere si sufletele oarbe

 1. Margareta Teodorescu zice:

  Am citit cu atentie, etse un material deosebit, interpretarea este de esenta, patrunzatoare  si emotionanta. Ai gasit mesagelul meu de ieri, in care ziceqam de Skype? E clar ca nu ai putut intra, poate intram astazi – la aceleasi ore- 3:30 pm la tine si 10:30 pm aici la mine. Te rog sa confirmi, sa stiu

  ________________________________

  Apreciază

 2. Multumesc mult pentru comentariu, ai dreptate , cuvintele Parintelui au rolul sa ne „trezeasca” de inca nu ne-am trezit , sa deschidem bine ochii sufletului si sa vedem cu ei ce trebuie sa vedem si sa intelegem. Amin.
  Intre timp am comunicat , totul este bine.
  Doamne ajuta-ne si ne miluieste !

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s