CUVINTE VII – Lepadarea de sine – Fragment

 

Doamne ! Citind acest scurt fragment din cartea care aduna laolalta scrieri ale Parintelui Arsenie Boca , ramai fara sa vrei „socat” de puterea cuvintelor.

Dupa Duminica vindecarii orbului din nastere si intelesul de maxima importanta duhovniceasca a pericopei din Evanghelia Sfantului Apostol Ioan , aceste cuvinte alese imi par o urmare fireasca a ideii expuse in predica lui de catre Parinte. Pentru aceia dintre noi care Il recunoastem pe Domnul Iisus drept Fiul Lui Dumnezeu prin ochii sufletului nostru. Dupa recunoasterea Lui ca Fiul al Domnului , deci El isusi Dumnezeu, este firesc sa actionam intr-o anume directie. Iar aceasta directie, SINGURA fireasca , de altfel , ne este aratata foarte clar , din nou, de duhovnicul nostru drag  fara nici un fel de echivoc in cuvintele folosite . Ele suna ca o porunca si sunt de fapt o porunca data noua de Mantuitorul . El ne cheama sa-L urmam, fara a ne obliga la aceasta, ci lasand la libera alegere a fiecaruia. Ce inseamna a-L urma pe Mantuitorul ? Inseamna, in sensul spiritual al cuvantului, a incerca , a te stradui ca in fiecare zi, in caliatea ta de crestin sa fii precum a fost Iisus cand a trait pe pamant in mijlocul oamenilor ca Om. Om ca toti oamenii, dar far’ de pacat. Asa cum aflam din Sfintele Evanghelii ca a fost El.

Exemplul vietii duse de El ramane valabil pana in zilele de acum. Si aici facem referire nu la port, regim alimentar sau educatie , ci la calitatile/trasaturile morale , duhovnicesti pe care Iisus Hristos le-a avut ca Om . Pe care ni le-a aratat a fi obligatoriu de urmat ca noi sa fim inarmati mintal si sufleteste asa cum trebuie impotriva celui care se opune Adevarului si face tot posibilul sa ne indeparteze de la calea Lui.  La aceasta ne obliga chiar cuvintele Lui redate in  Sfinta Evanghelie scrisa de Sfantul Apostol Marcu : „Ori cine voieste sa vina dupa mine, sa se lepede de sine, sa-si ia crucea si sa-mi urmeze”. El este langa noi , asa cum ne-o spune de mai multe ori, si ne ajuta ca sa ne transformam prin El.

Dar noi trebuie sa vrem sa facem acest lucru , El nu ne impune nimic. Si calea prin care Ii urmam este lepadarea iubirii de sine , indreptarea iubirii noastre catre Domnul si catre semenii nostri . Si aceasta urmare trebuie sa fie o traire vie in si pentru Hristos. Este foarte greu pentru noi ca oameni sa devenim Oameni si frati ai Domnului nostru Iisus Fiul mai mare al Lui Dumnezeu. Dar nu este imposibil , caci cu Dumnezeu alaturi toate sunt posibile in viata noastra. Se subintelege aici ca noi sa avem credinta ca El  lucreaza in noi.

„Iisus zise catre el: De poti crede, toate sunt cu putinta pentru cel credincios.” (Marcu 9:23)

Cristina David

4737d61086f1dc593f8ebd6737c8a2c1_screen

CUVINTE VII „Lepădarea de sine” (Fragment)

„Nu poți urma pe Dumnezeu urmându-ți ție. Trebuie să alegi între tine și Dumnezeu. E o alegere care te poate pierde; dar tocmai această pierdere pentru Dumnezeu te câștigă. Alegerea aceasta «dacă vrei» e darul libertății cu care a cinstit Dumnezeu pe om, făcând și de el atârnătoare mântuirea sa. Primul care a adus știrea, i-a făcut conștienți pe oameni de libertatea lor, este creștinismul. Libertatea este un excepțional de mare dar, însă, pentru cine se iubește numai pe sine, e tot așa de mare primejdie. Iubitorul de sine își înclină libertatea spre fărădelegi, la care ajunge rob și din om neom.

Libertatea își câștigă însă valoarea de mântuire numai dacă trece prin jertfă. Jertfa acelei iubiri de sine e vama ei de verificare. Liber ajunge numai cel ce se leapădă de toate și în primul rând de sine. Ucenicii lui Iisus sunt oameni liberi.
Libertatea aceasta presupune o austeritate a vieții.

În împărăția religiei, libertatea nu e un concept abstract, ca în câmpul cunoașterii în general, aci ea e o structură a omului devenit spiritual, străbătut de adevăr, încă din veacul acesta. Unul ca acesta, chiar de-ar tăcea, mărturisește înaintea oamenilor pe Iisus, Cel ce l-a făcut liber.

Aceasta e ceea ce urmărește Iisus, când ne cheamă să-I fim ucenici, începând de la libertate!”

Sursa: Părintele Arsenie Boca, Cuvinte Vii, Editura Charisma, Deva, 2006.

Despre "DUMNEZEU este IUBIRE" Blog Crestin Ortodox-- Cristina David

Ma numar printre cei care Il considera pe Dumnezeu Tatal Ceresc si Creatorul tuturor celor vazute si nevazute. Sufletul nostru este o particica din El iar stradania de o viata trebuie sa fie aceea de a nu Il pierde , de a-L avea mereu langa noi. El este Calea , Adevarul si Viata , dar este si Iubire in sensul cel mai inalt , mai inaltator in nemarginirea ei . Fara Dumnezeu orizontul cunoasterii noastre ar ramane foarte limitat iar sufletul nostru s-ar "pipernici" de tot , ca sa folosesc un cuvant intrebuintat in scrierile sale de Sfantul Ardealului , Parintele Arsenie Boca . Acestea le-am aflat de-a lungul vietii mele in timp ce in repetate randuri m-am simtit ridicata cu multa blandete dupa o cadere in valurile ei gata sa ma inec , ajutata apoi sa imi revin ca sa constat o data in plus, neindoielnica Prezenta Divina prin care nimic nu este imposibil a fi atins de cel care crede in El , daca Domnul Voieste stiind ca este spre Binele lui si nu spre pierzania sufletului. In mintea si intentia mea paginile care vor forma acest mijloc de comunicare usor si lesne de accesat vor incerca sa prezinte cititorilor sfaturi de mare folos duhovnicesc desprinse din scrierile sau spusele marilor sfinti parinti si daruitilor duhovnici ai lumii crestin ortodoxe.
Acest articol a fost publicat în Citate din Sfanta Scriptura, Comentariile autoarei blogului la cele citite/aflate/traite, Credinta in Dumnezeu, Cuvinte de invatatura, Despre libertatea de a alege, Evanghelia dupa Marcu, Parintele Arsenie Boca - Sfantul Ardealului, Viata duhovniceasca și etichetat , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la CUVINTE VII – Lepadarea de sine – Fragment

 1. Constantin zice:

  Suntem un grup de tineri care mergem adesea la parintele Arsenie Boca la M-rea Prislop. Am vazut cu ochii nostri minuni petrecute la mormantul parintelui Arsenie. Dorim cu ajutorul Bunului Dumnezeu si cu binecuvantarea parintelui Arsenie sa ajungem din nou la sfintia sa. Cu adevarat, daca ajungi o singura data la parintele Arsenie mereu vei simti chemarea de a mai reveni. Intalnirea cu o persoana draga nu se uita niciodata! Cine doreste sa vina cu noi in acest pelerinaj din data de 31 august – 1 septembrie 2013 ne poate contacta la acest nr de telefon 0748145015 sau pe mail io_konstant@yahoo.com.

  Daca doriti sa primiti informatii privitoare la viitoare alte proiecte de pelerinaje si iesiri, imi puteti da un add pe messenger sau trimite un sms cu textul: “PELERINAJE si numele dumneavoastra”

  Apreciază

  • Doamne ajuta! Multumesc mult pentru pretioasa informare , sunt foarte multi crestini care inca nu au fost la mormntul Parintelui si doresc mult sa aiba ocazia mult asteptata.
   M-a impresionat mentionarea minunilor vazute de voi acolo, la mormant, cu proprii vostri ochi. Poate doriti ca sa le faceti cunoscute altora , sunt marturii deosebite. In cazul in care va hotarati, ma puteti contacta spre a le da o formulare bineplacuta si frumoasa pe masura profundei lor semnificatii. Adresa mea : cristina.anca@yahoo.com
   Dumnezeu sa va ajute in initiativa voastra mult laudabila. Voi posta acest mesaj/anunt pe FB unde am o pagina dedicata Parintelui Arsenie Boca.

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s