Icoana Maicii Domnului cu Pruncul – La Manastirea Sihastria Voronei
La 20 km de Botosani, in Manastirea Sihastria Voronei credinciosii care se incumeta pana acolo afla o icoana unicat a Maicii Domnului. Ea este reprezentata tinandu-si Fiul Sfant de mana si nu in brate, asa cum sunt toate icoanele ce o reprezinta pe Maica Domnului si Pruncul. Pictura nu a fost niciodata restaurata si se pastreaza in stare perfecta. Icoana a fost pictata in 1875, in urma unei revelatii avute de unul din calugari. Ea simbolizeaza intrarea Fecioarei in templu, de mana cu Fiul Sau.
Este minunata aceasta reprezentare si are un profund caracter revelator pentru fiecare dintre noi.
Cand o mama tine de mana pe fiul sau, faptul in sine arata o oarecare purtare de grija a mamei pentru fiu. El isi pune increderea in ea, iar ea ii calauzeste pasii. Aceasta icoana arata, intr-un anumit sens, de ce Maica Domnului este „mai cinstita decat Heruvimii si mai slavita decat Serafimii”, deoarece, cineva dintre noi, a putut sa calauzeasca pasii „Celui ce poarta de grija la toata faptura”.
Maica Domnului continua si astazi sa ne calauzeasca pasii, dar nu spre templu, precum odinioara, ci spre Fiul sau. Noi, insa, fiind lipstiti de smerenia Fiului, de cele mai multe ori, nu ne mai lasam calauziti de ea.
IARTA-NE MAICUTZA SFANTA SI NE MILUIESTE , SUNTEM PREA PACATOSI SI NU STIM CE FACEM ! NE RUGAM INSA : NU NE LASA , ROAGA-TE PENTRU NOI LA FIUL TAU SFANT PENTRU SUFLETELE NOASTRE !
Sihastria Voronei
Manastirea Sihastria Voronei
Mănăstirea Sihăstria Voronei este o mănăstire ortodoxă de călugări situatăin comuna Vorona situata in apropierea orasului Botosani.
La numai 2 km , maximum 3 km de Manastirea Vorona, mergand printr-o padure deasa in care se infratesc stejari seculari , fagi , ulmi si frasini se deschide la un moment dat o poiana inconjurata de dealuri impadurite. Aici se ridica vechea Manastire Sihastria Voronei.
Cuviosul Onufrie, ctitor al manastirii
Potrivit tradiției, prin anul 1600, în pădurea aflată la o distanță de 2 km de satul Vorona s-au așezat câțiva călugări veniti din Rusia care au ridicat o bisericuță de lemn și au infiintat Manastirea Vorona.
Printre monahii renumiți care au viețuit la Mănăstirea Vorona se numără și Cuviosul Onufrie (1700-1789). El era rus de origine și a fost guvernator al unei provincii. În anul 1749, din cauza persecuțiilor religioase din Rusia secolului al XVIII-lea a fugit în Moldova, unde s-a călugărit la Manastirea Dragomirna . În anul 1763, l-a cunoscut pe ieromonahul rus Paisie Velicicovschi, acesta fiind cel care l-a îmbrăcat în schima cea mare – ca schimonah – la 7 martie 1774.
Cuviosul Onufrie a trăit ca sihastru în codrii din jurul Voronei timp de 25 de ani (1764-1789), într-o peșteră de pe malul raului Bahlui nu departe de izvoare. Pentru o perioadă a fost și stareț al Voronei (1777-1779). A copiat traduceri din operele Sfinților Părinți și a fost duhovnic al mai multor sihaștri din pădurile Voronei. După cum spune tradiția, în noaptea de Paști a anului 1789, un înger s-a arătat preotului Nicolae Gheorghiu din satul Tudora. Îngerul i-a cerut să ia cu sine Sfintele Taine, apoi l-a călăuzit până la peștera pustnicului Onufrie. Foarte slăbit, Cuviosul Onufrie a fost împărtășit și a cerut să fie dus la Sihăstrie. A trecut la cele veșnice pe 29 martie 1789 și a fost înmormântat de către câțiva călugări în livadă, la rădăcina unui măr.
După moartea sa, la mormântul său s-au săvârșite mai multe minuni. Trei călugări de la Schitul Lacuri care se rătăciseră noaptea prin pădure au fost călăuziți de o lumină puternică până la peștera unde s-a nevoit cuviosul. În anul 1846, pe când se afla la vânătoare, domnitorul Mihail Stur dza (1834-1849) a găsit un fruct mare și frumos la rădăcina mărului ce străjuia mormântul cuviosului, l-a luat cu el și l-a dat nepoatei sale care era bolnavă de epilepsie. Mâncând din el, fiica sa s-a vindecat de boală. Din porunca domnitorului, osemintele Cuviosului Onufrie au fost dezgropate la 9 mai 1846, fiind așezate spre cinstire într-o raclă în altarul bisericii Mănăstirii Vorona.
In luna iulie a anului 2005 Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a aprobat canonizarea Cuviosului Onufrie de la Sihăstria Voronei, cu data de prăznuire la 9 septembrie. Proclamarea oficială a canonizării a avut loc pe data de 8 septembrie 2005 la Mănăstirea Vorona și pe 9 septembrie la Mănăstirea Sihăstria Voronei.
In codrii din apropierea Mănăstirii Vorona au vietuit si s-au nevoit si multi alți pustnici, fiind cunoscute numele lui Samuil Duhovnicul, Damian Monahul, Ioan Pustnicul, ieroschimonahul Veniamin Constantinescu (1817-1917) etc.
Articol alcatuit si postat de Cristina David
am fost la manastarie,ff frumos
ApreciazăApreciază
Ma bucur din suflet pentru dumneavoastra! Va doresc un post cat mai cu folos in continuare si Sarbatoarea Luminata a Invierii Domnului s-o aveti in suflet mereu!
ApreciazăApreciază
as dorii mult sa ma pot duce la manastire.
ApreciazăApreciază
In acest sens eu nu va pot ajuta, din pacate, dar sugerez sa va uitati pe internet si sa contactati Manastirea , adica persoanele competente care va pot facilita o vizita acolo. Dumnezeu sa va ajute!
ApreciazăApreciază