O Icoana Unica – Icoana Maicii Domnului cu Pruncul – La Manastirea Sihastria Voronei

Icoana Maicii Domnului cu Pruncul – La Manastirea Sihastria Voronei

La 20 km de Botosani, in Manastirea Sihastria Voronei credinciosii care se incumeta pana acolo afla o icoana unicat a Maicii Domnului. Ea este reprezentata tinandu-si Fiul Sfant de mana si nu in brate, asa cum sunt toate icoanele ce o reprezinta pe Maica Domnului si Pruncul. Pictura nu a fost niciodata restaurata si se pastreaza in stare perfecta. Icoana a fost pictata in 1875, in urma unei revelatii avute de unul din calugari. Ea simbolizeaza intrarea Fecioarei in templu, de mana cu Fiul Sau.

Icoana unicat de la Sihastria Voronei - Maica Domnului cu Domnul Iisus tinut de mana

Este minunata aceasta reprezentare si are un profund caracter revelator pentru fiecare dintre noi.

Cand o mama tine de mana pe fiul sau, faptul in sine arata o oarecare purtare de grija a mamei pentru fiu. El isi pune increderea in ea, iar ea ii calauzeste pasii. Aceasta icoana arata, intr-un anumit sens, de ce Maica Domnului este „mai cinstita decat Heruvimii si mai slavita decat Serafimii”, deoarece, cineva dintre noi, a putut sa calauzeasca pasii „Celui ce poarta de grija la toata faptura”.

Maica Domnului continua si astazi sa ne calauzeasca pasii, dar nu spre templu, precum odinioara, ci spre Fiul sau. Noi, insa, fiind lipstiti de smerenia Fiului, de cele mai multe ori, nu ne mai lasam calauziti de ea.

IARTA-NE MAICUTZA SFANTA SI NE MILUIESTE , SUNTEM PREA PACATOSI SI NU STIM CE FACEM ! NE RUGAM INSA : NU NE LASA , ROAGA-TE PENTRU NOI LA FIUL TAU SFANT PENTRU SUFLETELE NOASTRE !

tnr_800x800_51532_manastirea-sihastria-voronei

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sihastria Voronei

         

 

linie

Manastirea Sihastria Voronei

Mănăstirea Sihăstria Voronei este o mănăstire ortodoxă de călugări situatăin comuna Vorona situata in apropierea orasului Botosani.

La numai 2 km , maximum 3 km de Manastirea Vorona, mergand printr-o padure deasa in care se infratesc stejari seculari , fagi , ulmi si frasini se deschide la un moment dat o poiana inconjurata de dealuri impadurite. Aici se ridica vechea Manastire Sihastria Voronei.09.09 Sf. Onufrie de la Vorona-Icoane0

Cuviosul Onufrie, ctitor al manastirii

Potrivit tradiției, prin anul 1600, în pădurea aflată la o distanță de 2 km de satul Vorona  s-au așezat câțiva călugări veniti din Rusia care au ridicat o bisericuță de lemn și au infiintat Manastirea Vorona.

Printre monahii renumiți care au viețuit la Mănăstirea Vorona se numără și Cuviosul Onufrie (1700-1789). El era rus de origine și a fost guvernator al unei provincii.  În anul 1749, din cauza persecuțiilor religioase din Rusia secolului al XVIII-lea a fugit în Moldova, unde s-a călugărit la Manastirea Dragomirna . În anul 1763, l-a cunoscut pe ieromonahul rus Paisie Velicicovschi, acesta fiind cel care l-a îmbrăcat în schima cea mare – ca schimonah – la 7 martie 1774.

Cuviosul Onufrie a trăit ca sihastru în codrii din jurul Voronei timp de 25 de ani (1764-1789), într-o peșteră de pe malul raului Bahlui  nu departe de izvoare. Pentru o perioadă a fost și stareț al Voronei (1777-1779). A copiat traduceri din operele Sfinților Părinți și a fost duhovnic al mai multor sihaștri din pădurile Voronei. După cum spune tradiția, în noaptea de Paști a anului 1789, un înger s-a arătat preotului Nicolae Gheorghiu din satul Tudora.  Îngerul i-a cerut să ia cu sine Sfintele Taine, apoi l-a călăuzit până la peștera pustnicului Onufrie. Foarte slăbit, Cuviosul Onufrie a fost împărtășit și a cerut să fie dus la Sihăstrie. A trecut la cele veșnice pe 29 martie 1789 și a fost înmormântat de către câțiva călugări în livadă, la rădăcina unui măr.

450px-Mănăstirea_Sihăstria_Voronei Mormantul Sf Cuvios Onufrie de la Vorona  cu marul450px-Mănăstirea_Sihăstria_Voronei Marul Sf cuvios Onufrie de la Vorona

După moartea sa, la mormântul său s-au  săvârșite mai multe minuni. Trei călugări de la  Schitul Lacuri  care se rătăciseră noaptea prin pădure au fost călăuziți de o lumină puternică până la peștera unde s-a nevoit cuviosul.  În anul 1846, pe când se afla la vânătoare, domnitorul Mihail Stur dza (1834-1849) a găsit un fruct mare și frumos la rădăcina mărului ce străjuia mormântul cuviosului, l-a luat cu el și l-a dat nepoatei  sale care era bolnavă de epilepsie. Mâncând din el, fiica sa s-a vindecat de boală. Din porunca domnitorului, osemintele Cuviosului Onufrie au fost dezgropate la 9 mai 1846, fiind așezate spre cinstire într-o raclă în altarul bisericii Mănăstirii Vorona.

Pestera-Cuviosului-Onufrie-de-la-Vorona-021-300x225

In luna iulie a anului  2005  Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane  a aprobat canonizarea Cuviosului Onufrie de la Sihăstria Voronei, cu data de prăznuire la 9 septembrie. Proclamarea oficială a canonizării a avut loc pe data de 8 septembrie 2005 la Mănăstirea Vorona și pe 9 septembrie la Mănăstirea Sihăstria Voronei.

In codrii din apropierea Mănăstirii Vorona au  vietuit si s-au nevoit  si multi alți pustnici, fiind cunoscute numele lui Samuil Duhovnicul, Damian Monahul, Ioan Pustnicul, ieroschimonahul Veniamin Constantinescu (1817-1917) etc.

Articol alcatuit si postat de Cristina David

Despre "DUMNEZEU este IUBIRE" Blog Crestin Ortodox-- Cristina David

Ma numar printre cei care Il considera pe Dumnezeu Tatal Ceresc si Creatorul tuturor celor vazute si nevazute. Sufletul nostru este o particica din El iar stradania de o viata trebuie sa fie aceea de a nu Il pierde , de a-L avea mereu langa noi. El este Calea , Adevarul si Viata , dar este si Iubire in sensul cel mai inalt , mai inaltator in nemarginirea ei . Fara Dumnezeu orizontul cunoasterii noastre ar ramane foarte limitat iar sufletul nostru s-ar "pipernici" de tot , ca sa folosesc un cuvant intrebuintat in scrierile sale de Sfantul Ardealului , Parintele Arsenie Boca . Acestea le-am aflat de-a lungul vietii mele in timp ce in repetate randuri m-am simtit ridicata cu multa blandete dupa o cadere in valurile ei gata sa ma inec , ajutata apoi sa imi revin ca sa constat o data in plus, neindoielnica Prezenta Divina prin care nimic nu este imposibil a fi atins de cel care crede in El , daca Domnul Voieste stiind ca este spre Binele lui si nu spre pierzania sufletului. In mintea si intentia mea paginile care vor forma acest mijloc de comunicare usor si lesne de accesat vor incerca sa prezinte cititorilor sfaturi de mare folos duhovnicesc desprinse din scrierile sau spusele marilor sfinti parinti si daruitilor duhovnici ai lumii crestin ortodoxe.
Acest articol a fost publicat în articole proprii, Manastiri, Sfantul Cuvios Onufrie de la Vorona, Viata duhovniceasca, Viata Monahala, Video și etichetat , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

4 răspunsuri la O Icoana Unica – Icoana Maicii Domnului cu Pruncul – La Manastirea Sihastria Voronei

  1. am fost la manastarie,ff frumos

    Apreciază

  2. Balazs Iosif zice:

    as dorii mult sa ma pot duce la manastire.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s