Parintele Justin Parvu – In Memoriam

HRISTOS S-A INALTAT !

 

Dumnezeu sa-l odihneasca pe dragul nostru Parinte Justin in Pacea Lui care depaseste orice pricepere omeneasca dupa cum  spunea Sfantul Apostol Pavel intr-una din epistolele sale („Si pacea Lui Dumnezeu, care intrece orice pricepere, va va pazi inimile si gandurile in Hristos Iisus – Filipeni  4:7).

index

 

Cuviosul , indumnezeitul Parinte staret Justin de la Manastirea Petru Voda ne-a fost atatea decenii un sprijin , o incurajare in lupta duhovniceasca pe care crestinii toti au datoria sa o duca neabatut impotriva fortelor intunericului , forte anihilatoare ale Binelui, Adevarului si Iubirii – in lumea noastra. El a fost un toiag vajnic pe care s-au sprijinit toti preotii si ierarhii Bisericii Ortodoxe Romane care slujesc credintei noastre stramosesti. Dar el a fost si un izvor plin de intelepciune duhovniceasca la care alergau credinciosii de pretutindeni din tara (si dinafara ei) cu mare speranta de indrumare a sufletelor lor pe calea dreapta.

Parintele Justin Parvu a fost si este un exemplu viu de ceea ce inseamna o viata inchinata Domnului Iisus Hristos si traita neintrerupt in ascultarea neabatuta a poruncilor Lui. Faranici o  exagerare . El a luptat pentru credinta Ortodoxa strabuna a neamului nostru romanesc, a sfatuit pe toti romanii ortodocsi sa ramana lipiti de Biserica Luptatoare si a atras atentia asupra pericolului care ne ameninta ca neam „…daca nu vom reinvia patriotismul in scoli, in familie, daca nu vom readuce modelele frumoase, din istorie si din cultura romana, in mintea tinerilor,” …pentru ca vom sfarsi prin a ” avea generatii din ce in ce mai straine de Romania. Vom avea generatii educate de televizor, dresate astfel sa nu puna nici o intrebare, sa accepte tot ceea ce li se spune…” Oameni usor de influentat in directii straine de invatatura Lui Hristos, oameni foarte usor de manipulat prin prisma „dreptului omului” – care drept este desigur, indreptatit a-l cere si a-l avea , insa nu in baza mandriei , infumurarii si lipsei de smerenie care il duc lesne pe om a se vedea in mod fals mare, foarte important si atoatestiutor. Oamenii au , de asemenea,  dreptul de a alege intre ceea ce este bun, curat , drept si intre opusele acestor valori. Ori acest aspect il accentua neobosit Parintele Justin in toate cuvantarile sale , sufletul il durea pentru multele faradelegi facute din totala lipsa de respect fata de valorile amintite . Il durea indepartarea – pe care cu multa luciditate  a vazut-o – de idealurile stramosilor nostri (multi dintre ei cu viata sfanta) care erau fundamentate pe credinta crestin ortodoxa mostenita de la inceputuri. Dreapta credinta primita la increstinare:  neprelucrata de minte omeneasca, netaiata, si nestirbita , asa cum ne-au lasat-o Sfantul Apostol Andrei si ucenicii sai.

269223_612688168746442_1640665355_n

Am ramas aici ca sa luptam dupa cum ne-a indemnat neostenit Parintele Justin mereu si mereu…Viata dansului , exemplul oferit de el sunt respectate cu evlavie de multi parinti si ierarhi ai Bisericii noastre dreptslavitoare.

Astazi am citit un articol care reda cuvantul Parintelui staret Melchisedec  de la Manastirea Putna , in care cuviosia sa indemna la randul su cu multa vehementa pe toti romanii care au o functie de conducere undeva sa ia atitudine – in numele identitatii romanesti si ortodoxe – impotriva a ceea ce se intampla chiar acum in prezent : impunerea imoralitatii , legiferarea ei.

Dascălii, profesorii, primarii, și absolut toți cei care aveți o funcție de conducere undeva, luați atitudine împotriva a ceea ce se întâmplă, a imoralității care ni se impune, pentru că iarăși spun: e vânată ființa, identitatea noastră națională.  Moda lumii” – auzeam pe cineva că spunea despre ce se încearcă să se înscrie în noua Constituție pe care vor să ne cheme să o votăm. Dacă nu va fi cum trebuie nu ne vom prezenta. Să nu mergem la Referendum dacă ea nu va fi în duhul neamului și a spiritualității noastre. De ce? Pentru că nu este a noastră. Nu mă reprezintă, nu mă caracterizează.

Asemenea luari de cuvant si atitudini sunt in spiritul lectiilor duhovnicesti si de patriotism curat daruite noua de Parintele Justin. Prindem curaj din nou , sa nu ne descurajam asadar, sa nu avem teama in a marturisi Adevarul.

Abia acum , ca Parintele  cu suflet minunat de la manastirea Petru Voda nu se mai afla printre noi decat in duh , ne dam seama cat de mult inseamna prezenta unor duhovnici iubiti de Dumnezeu si daruiti cu mult har . Ei sunt indispensabili in lupta ce o ducem impotriva vrajmasului care a patruns cu perfidie peste tot . Dar nu in inimile noastre.

Dumnezeu sa-ti dea odihna si pace, scump Parinte Justin, noi credem ca sufletul tau este la loc safnt unde nu este intristare si nici  suspin. Nimic din nimicniciile omenesti.

Roaga-te Parinte Justin pentru sufletele noastre lui Hristos Dumnezeu !

Cristina David

 

Despre "DUMNEZEU este IUBIRE" Blog Crestin Ortodox-- Cristina David

Ma numar printre cei care Il considera pe Dumnezeu Tatal Ceresc si Creatorul tuturor celor vazute si nevazute. Sufletul nostru este o particica din El iar stradania de o viata trebuie sa fie aceea de a nu Il pierde , de a-L avea mereu langa noi. El este Calea , Adevarul si Viata , dar este si Iubire in sensul cel mai inalt , mai inaltator in nemarginirea ei . Fara Dumnezeu orizontul cunoasterii noastre ar ramane foarte limitat iar sufletul nostru s-ar "pipernici" de tot , ca sa folosesc un cuvant intrebuintat in scrierile sale de Sfantul Ardealului , Parintele Arsenie Boca . Acestea le-am aflat de-a lungul vietii mele in timp ce in repetate randuri m-am simtit ridicata cu multa blandete dupa o cadere in valurile ei gata sa ma inec , ajutata apoi sa imi revin ca sa constat o data in plus, neindoielnica Prezenta Divina prin care nimic nu este imposibil a fi atins de cel care crede in El , daca Domnul Voieste stiind ca este spre Binele lui si nu spre pierzania sufletului. In mintea si intentia mea paginile care vor forma acest mijloc de comunicare usor si lesne de accesat vor incerca sa prezinte cititorilor sfaturi de mare folos duhovnicesc desprinse din scrierile sau spusele marilor sfinti parinti si daruitilor duhovnici ai lumii crestin ortodoxe.
Acest articol a fost publicat în articole proprii, Duhovnici, Parintele Iustin Parvu și etichetat . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s