Sfantul Proclu – martor al unei „intrevederi” intre Sfantul Ioan Gura de Aur si Sfantul Apostol Pavel

“Inima lui Hristos era inima lui Pavel, era lespedea Duhului Sfânt şi cartea harului Său; era acea inimă care tremura pentru păcatele străine,(…) acea inimă care s-a învrednicit a iubi pe Domnul Hristos aşa precum nimeni nu L-a mai iubit vreodată, care dispreţuia de la înălţimea dragostei ei moartea şi gheena, şi care se topea de lacrimile fraţilor în suferinţă”. (Sfantul Ioan Gura de Aur)

Sursa: Război întru Cuvânt ( http://www.razbointrucuvant.ro/2008/06/29/margaritare-duhovnicesti-laudele-sf-ioan-gura-de-aur-aduse-sfantului-apostol-pavel/ )

Asa a fost, asa simt si eu. Imi cer permisiunea odata cu postarea acestor texte de o mare valoare in istoria ortodoxismului , sa imi exprim evlavia deosebita fata de statura duhovniceasca uriasa a Apostolului neamurilor , cum pe foarta buna dreptate a fost supranumit Sf Apostol Pavel. Din clipa revelarii Domnului Iisus Hriostos pe drumul Damascului acest om crancen prigonitor al crestinilor a devenit cel mai fervent aparator al dreptei credinte n Iisus Hristos. Zi de zi, noptile intregi , el le-a dedicat raspandirii Adevarului fara sa cracneasca, fara sa se simta obosit, cutreierand lumea spre a le vorbi oamenilor din toate neamurile despre Imparatia Lui Dumnezeu si Biserica Lui Hristos. A rabdat foame, batai si umilinte in inchisori , a infruntat moartea cu fruntea sus fara a da inapoi de la credinta lui nici un pas. De ce? Pentru ca Insusi Iisus Domnul I se infatisase si il chemase pentru ca il alesese pentru o viata de marturisitor martir. Redau , in cuvintele marelui urmas si admirator al Sfantului Pavel talmacirea acelei minuni :

Sf. Ioan Gura de Aur: Puterea lui Pavel , Hristos Cel Rastignit.

“Fericitul Pavel, cel ce astăzi ne-a adunat pe noi şi a luminat lumea, în vremea chemării sale a orbit. Dar orbirea aceluia a făcut luminare lumii. Dumnezeu l-a orbit pe el, ca după aceea să vadă spre folos. Făcându-i aceasta, i-a dat dovada puterii Sale, i-a arătat cele ce vor să fie, l-a învăţat chipul propovăduirii şi învăţându-l cum trebuie să se lepede de toate şi, închizându-i ochii, să-I urmeze Lui. Despre acestea şi Pavel striga: „De i se pare cuiva între voi că este înţelept, să se facă nebun, ca să fie înţelept”. Fiindcă nu ar fi fost cu putinţă să vadă bine, dacă mai înainte n-ar fi orbit şi ar fi lepădat toate gândurile care îl tulburau şi toate să le lase pe seama credinţei. Şi auzind acestea, nimeni să nu socotească că chemarea aceasta este silită. Dacă ar fi fost aşa putea să se întoarcă iarăşi unde a fost, că mulţi după ce au văzut minuni mai mari s-au întors iarăşi la ale lor şi n-au crezut.

29-pavelSf Ioan Gura DeAur 2

Cine citeste comentariile exegetice ale Sfantului Ioan Gura de Aur la epistolele pauline, nu poate sa nu remarce faptul ca intre Sfantul Ioan si Sfantul Pavel exista o relatie spirituala atat de stransa incat se creeaza impresia ca sunt contemporani. Si, intr-adevar, dragostea Sfantului Ioan Gura de Aur pentru Sfantul Apostol Pavel este in general recunoscuta. Sfantul Nicolae Velimirovici ne spune in acest sens ca „niciun muritor nu a talcuit cu mai multa dragoste si patrundere duhovniceasca Epistolele Sfantului Apostol Pavel decat a facut-o Sfantul Ioan Gura de Aur.” Mai mult decat atat, Traditia Bisericii ne evidentiaza un amanunt important cu privire la legatura duhovniceasca aparte dintre Apostolul neamurilor si cel mai mare exeget al Sfintei Scripturi, anume faptul ca Sfantul Pavel i-a inspirat Marelui Gura de Aur talcuirea Epistolelor sale.

pavel-soapte-ioan-gura-aur

Se relateaza in Viata Sfantului Proclu, Patriarhul Constantinopolului (20 noiembrie), ca atunci cand Sfantul Ioan Gura de Aur alcatuia talcuirile la epistolele pauline, Sfantul Proclu l-a vazut pe Sfantul Apostol Pavel aplecandu-se peste Sfantul Ioan Gura de Aur si soptindu-i la ureche. In vremea in care Sfantul Proclu se afla ucenic sub ascultarea Sfantului Ioan Gura de Aur, iar acesta din urma era Patriarh al Constantinopolului, ascultarea sa principala era aceea de a ii anunta Sfantului Ioan vizitatorii care il cauta. Un aristocrat fusese barfit inaintea imparatului Arcadie iar imparatul din aceasta cauza il alungase de la curtea imperiala. Acest aristocrat a venit la Sfantul Ioan pentru a-i cere sa mijloceasca inaintea imparatului in favoarea lui. Atunci cand ucenicul Proclu a mers sa ii anunte Sfantului Ioan Gura de Aur vizita acestui nobil, prin usa intredeschisa a vazut ca acesta nu este singur, ci ca impreuna cu el se afla un barbat care, aplecat asupra Patriarhului care scria, ii soptea anumite cuvinte la ureche. Deoarece sederea acelui barbat in convorbire cu Patriarhul a durat pana in zori, ucenicul Proclu l-a indemnat pe nobil sa revina in seara urmatoare, el insusi intrebandu-se cine poate fi acel barbat, si cum reusise sa intre la Patriarh neanuntat. In a doua noapte si in a treia noapte s-a intamplat acelasi lucru, iar Sfantul Proclu nu-si mai putea reveni din uimire. Sfantul Ioan Gura de Aur si-a intrebat atunci ucenicul daca fusese cautat intre timp de acel aristocrat. Ucenicul a raspuns ca acel aristocrat cu adevarat a venit si a asteptat trei nopti la rand, dar ca nu l-a putut anunta, de vreme ce Sfantul Iona avea deja un oaspete, cu fruntea inalta, mergand spre chelie, si care a soptit la urechea inalt Preasfintiei Sale trei nopti la rand, pana in zori.

Sfantul Ioan Gura de Aur, uimit la randul sau, a zis ca nu isi aminteste sa fi primit pe cineva la el in cele trei nopti de mai inainte, si i-a cerut ucenicului sa i-l mai descrie o data pe acel barbat. Sfantul Proclu a aratat atunci inspre icoana Sfantului Apostol Pavel si a zis Sfantului Ioan Hrisostom ca barbatul acela semana intocmai cu chipul din icoana. Astfel, s-a aratat ca insusi Marele Apostol a fost acela care i-a insuflat Sfantului Ioan Gura de Aur talcuirea Epistolelor lui.

sursa : crestinortodox.ro

articol alcatuit de Cristina David

Despre "DUMNEZEU este IUBIRE" Blog Crestin Ortodox-- Cristina David

Ma numar printre cei care Il considera pe Dumnezeu Tatal Ceresc si Creatorul tuturor celor vazute si nevazute. Sufletul nostru este o particica din El iar stradania de o viata trebuie sa fie aceea de a nu Il pierde , de a-L avea mereu langa noi. El este Calea , Adevarul si Viata , dar este si Iubire in sensul cel mai inalt , mai inaltator in nemarginirea ei . Fara Dumnezeu orizontul cunoasterii noastre ar ramane foarte limitat iar sufletul nostru s-ar "pipernici" de tot , ca sa folosesc un cuvant intrebuintat in scrierile sale de Sfantul Ardealului , Parintele Arsenie Boca . Acestea le-am aflat de-a lungul vietii mele in timp ce in repetate randuri m-am simtit ridicata cu multa blandete dupa o cadere in valurile ei gata sa ma inec , ajutata apoi sa imi revin ca sa constat o data in plus, neindoielnica Prezenta Divina prin care nimic nu este imposibil a fi atins de cel care crede in El , daca Domnul Voieste stiind ca este spre Binele lui si nu spre pierzania sufletului. In mintea si intentia mea paginile care vor forma acest mijloc de comunicare usor si lesne de accesat vor incerca sa prezinte cititorilor sfaturi de mare folos duhovnicesc desprinse din scrierile sau spusele marilor sfinti parinti si daruitilor duhovnici ai lumii crestin ortodoxe.
Acest articol a fost publicat în Comentariile autoarei blogului la cele citite/aflate/traite, Din vietile Sf Parinti si ale Sfintilor, Sfantul Apostol Pavel, Sfantul Ioan Gura de Aur și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

4 răspunsuri la Sfantul Proclu – martor al unei „intrevederi” intre Sfantul Ioan Gura de Aur si Sfantul Apostol Pavel

 1. chemanonim zice:

  Reblogged this on wp2wp.

  Apreciază

 2. chemanonim zice:

  doresc sa preiau din cind in cind si de pe la voi cite un articol, se poate?

  Apreciază

  • Am vazut preluate mai multe articole de pe site-ul meu pana acum. Materialele duhovnicesti cuprinzand informatii sau invataturi de sorginte crestin ortodoxa nu apartin decat celor care le-au conceput, nu si celor care le-au preluat spre publicare si impartasire cu acei ce cred in Dumnezeu si doresc o desavarsire a vietii lor sufletesti si pe aceasta cale. Asadar nu am absolut nici o obiectie la preluarea unui articol postat de mine si care a fost preluat de pe alt site sau dintr-o lucrare duhovniceasca. Eu semnalez la sfarsitul articolului sursa precum si daca am sau nu comentarii personale pe marginea materialului. Unele articole imi apartin in sensul ca le-am conceput eu in felul in care am interpretat cele citite si traite. In final , raspunsul este DA, poti prelua cate un articol insa am rugamintea ca sa mentionezi sursa . Am incredere ca o vei face .

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s