Invataturi pentru pastrarea pacii sufletesti

 

Sfantul Serafim de Sarov ne-a lasat prin scrierile sale cateva sfaturi pentru pastrarea pacii sufletesti.

03serafim01big

„Sa te straduiesti cu orice chip sa pastrezi pacea sufleteasca si sa nu te tulburi de insultele celorlalti. Vei reusi asta daca te infranezi prin orice mijloc de la manie si-ti pastrezi mintea si inima cu trezie de zvacnirile necuviincioase.

Sa primim insultele celorlalti fara sa ne tulburam, ca si cand nu ne-ar fi adresate noua. O astfel de purtare ne poate aduce in suflet pacea si-l poate face pe acesta salas al Lui Dumnezeu.”

Parca aud proteste venite de la multi cititori : „dar cum sa reusesc a nu ma tulbura ? pe moment mi se urca sangele la cap!” . Da, este greu , chiar foarte greu sa ne oprim , sa stapanim  reactia firii , si o facem adeseori…dar dupa cateva minute chiar, sau cand trece o zi ne trezim si ne simtim incarcati sufleteste , vinovati cumva ca nu ne-am controlat pornirile. Ma refer desigur la aceia dintre noi care nu vrem sa-L suparam pe Domnul prin neascultare. Oare a meritat acea izbucnire de furie ceva? Nu, ea a intinat sufletul celuilalt dar si pe al nostru.

cuviosul-paisie-aghioritul_0

Si parca spre a ne invata cum sa procedam, din viata Cuviosului Paisie aflam cum sa ne ferim de patima maniei.

Domnul I S-a aratat sfantului si acesta I-a cerut eliberarea de patima cu pricina.

„Daca vrei sa birui mania si furia impreuna,i-a zis Hristos, sa nu-ti doresti nimic , sa nu urasti pe nimeni, sa nu necinstesti pe nimeni.”

Pentru a pastra pacea sufleteasca trebuie sa izgonesti departe mahnirea si sa te straduiesti sa fii vesel, dupa cuvintele inteleptului Sirah: „Intristarea pe multi i-a ucis si in ea nu-i nici un folos.”

Inchei amintind un cuvant de indreptare duhovniceasca a Sfantului Marcu Ascetul : „Pacatul este intunericul si ceata sufletului „. Cum sa ne pastram pacea sufletului nostru daca nu incetam a pacatui?  Este nevoie de multa nevointa , ascultare cu lucrul si infranare totala spre a dobandi smerenia necesara ca sa nu ne vedem mai buni sau mai importanti ca ceilalti. Se prea poate si adesea se si intampla ca prin exemplul nostru de biruire a maniei pe care il dam astfel celorlalti sa ni-i apropiem pe cei care ne-au facut un rau sau ne-au spus cuvinte necuviincioase.

Dumnezeu sa ne intareasca vointa si puterea de a ne lupta cu pornirile rele !

Un post usor, de folos sufletului si trupului,  va doresc in continuare !

Cristina David

Despre "DUMNEZEU este IUBIRE" Blog Crestin Ortodox-- Cristina David

Ma numar printre cei care Il considera pe Dumnezeu Tatal Ceresc si Creatorul tuturor celor vazute si nevazute. Sufletul nostru este o particica din El iar stradania de o viata trebuie sa fie aceea de a nu Il pierde , de a-L avea mereu langa noi. El este Calea , Adevarul si Viata , dar este si Iubire in sensul cel mai inalt , mai inaltator in nemarginirea ei . Fara Dumnezeu orizontul cunoasterii noastre ar ramane foarte limitat iar sufletul nostru s-ar "pipernici" de tot , ca sa folosesc un cuvant intrebuintat in scrierile sale de Sfantul Ardealului , Parintele Arsenie Boca . Acestea le-am aflat de-a lungul vietii mele in timp ce in repetate randuri m-am simtit ridicata cu multa blandete dupa o cadere in valurile ei gata sa ma inec , ajutata apoi sa imi revin ca sa constat o data in plus, neindoielnica Prezenta Divina prin care nimic nu este imposibil a fi atins de cel care crede in El , daca Domnul Voieste stiind ca este spre Binele lui si nu spre pierzania sufletului. In mintea si intentia mea paginile care vor forma acest mijloc de comunicare usor si lesne de accesat vor incerca sa prezinte cititorilor sfaturi de mare folos duhovnicesc desprinse din scrierile sau spusele marilor sfinti parinti si daruitilor duhovnici ai lumii crestin ortodoxe.
Acest articol a fost publicat în articole proprii, Cuvinte de invatatura, Cuviosul Paisie Aghioritul, depre nevointa, Despre mandrie, despre manie, Despre pacea sufletului, Despre Post, Despre smerenie, povete ortodoxe, Sfantul Marcu Ascetul, Sfantul Serafim de Sarov și etichetat , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s